BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

1987 yılıydı; bölgeye yağan 70 cm karın ardından başlayan soğuk hava 2 ay devam etmiş, iki ay boyunca çatılardan damla bile düşmemişti.  

 O tarihte  donmadık  su saati  kalmamış hatta  evlerdeki WC? ler  bile  donmuş  suların donması sonucu  millet  çeşmelerden su taşımak zorunda kalmıştı.. O yıldan bu yana, kar kış olmadı değil oldu ve soğukta oldu Seydişehir -25 -30 ları gördü ama soğuk hava bu kadar uzun sürmedi. Kar yağışı uzun zamandır ülke çapında bu kadar etkili olmadı. Hani derler ya eskilerden bir kış oluyor.  

 Her zamanki gibi kışın en şiddetli olduğu yerler yüksekler kar ,kış, tipi, çığ soğuk  yükseklerde  daha çok olur ve yükseklerin kış daha çetin geçiyor. Seydişehir Antalya yolunun  en yüksek yeri olan  1825 m ile alaca bel mevkii  kışın en  çok konuşulan bölgesidir. 2012  yılında da  burası  kış gündemindeki yerini koruyor. Kar kalınlığının 3 metreye yakın.  Yağan karlar kürüne  ,kürüne  etrafa sığmaz  olmuş. Bu bölgedeki  yol sanki  kar koridoru olmuş , küçük araçların  gözükmesi  mümkün değil.  Tabiî ki sürekli yağan   kar  Konya  -Antalya yolunun  en sorunlu bölgesi olan  bu bölgede sürücülere   zor anlar yaşatmaya devam ediyor.  Karayolları 4 ekiple yolu sürekli açık tutmaya çalıştı ve bunda da   oldukça başarılı.   Ama karayollarının yolları temizlemesi ile yol açık kalmadı. Nedeni ise yolu kullanan büyük kamyonların ve tırların kayması sonucu kapanan yollar oldu.  Karayolları ekipleri hem karları temizledi hem de yolu açık tutarak kayan büyük araçları kurtardı.  Çetin  kış şartlarında Karayolları ekipleri özverili çalışmaları ile her türlü takdiri hak etti.

 Bu kış yükseklere yağan kar kadar Seydişehir ilçe merkezine kar yağmadı. İçeri kışlaya, kaçış rampasına kadar yağan kar aşağılara daha az düştü.

 Seydişehir belediyesi geçen yıllara nazaran ilçeye yağan az kara  rağmen   yolları  açmakta   başarılı olduğu söylenemez.  Ana arterleri sürekli açık tutmaya çalışan belediye ekipleri ara sokak ve kenar mahalle yolarında kepçelerle tek sefer gitmesi sonucu vatandaş zor anlar yaşadı. Şehir merkezlerinde yolun kenarına kürünen kar araç sürücülerinin kısa süreli park etmek isteseler sorun oldu.

?

 Sis alçaklarda .

 Bunun yanında, geçen Pazar günü ilçe merkezini kaplayan sisden sonra karın çok yağdığı yükseklerde güneşli hava görülmeye  değer  nitelikteydi.

Susuz yaylasının üstünden  suğla ovasını  kaplayan sis görenleri büyüledi.

Bir mesafede   sis ve az ileride  güneşli bir havanın keyfini  bazı Seydişehirliler  metrelerce karın üzerinde kayarak piknik yapıp çay içerek  değerlendirdi.

Kışın en şiddetli günlerinde   sömestr tatili vardı  bunun  yanı sıra okulların açılması ile  soğuk devam etti..

Yoğun kış şartları nedeni ile bu yıl yakıtları erken biten okullar sorun yaşadı.  Bu soğuk havada okul idaresine para toplamayı yasaklayan MEB?ın   uygulaması ve  ihale sisteminin  azizliği çocuklarımızın üşümesine  neden oldu.

 Seydişehir gibi çetin kış şartları olan ilçelerde Toki?deki okul binası  soğuk kış şartlarına  dayanamadı.  Tahmin edilen yakıt yalıtım olmaması nedeni ile  erkenden bitmesi ile  öğrencilerin  elektrik sobaları ile  ısınmaya mecbur kalması ise ayrı bir  trajedi.

Anlayacağınız bu kış Seydişehir kar? a doydu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.