BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Seydişehir esnafı son yıların en karamsar, en kötü günlerini yaşıyor. Esnaf olmayıp ta dışarıdan görenler zanneder ki, ortalık güllük gülistanlık.

Durum hiçte gözüktüğü gibi değil, bir baca tüter ama nasıl tüter bilen yok.  Esnafın sıkıntısından ancak esnaf olanlar anlıyor, Ama dert ortak , birbirine derman olabilecek durumda değiller.. “kelin ilacı olsa kendi başına sürecek”. misali. 

Bu köşeden esnafın halini, dilimizin döndüğü şekilde okuyucularımızla paylaşmaya çalıştık.  Bizimki sadece küçük esnafın yok oluş çığlıklarını birileri duyar mı temennisinden öte geçmeyen bir şey...

Türkiye’de esnafın yok oluş çığlıklarını ne duyan var, nede gören... Sadece  seçim sathı mahallinde   gruplar halinde  esnafı oy derdiyle  ziyaret edenler, seçim sonrası ise  ara sıra  medyaya   haber konusu  olmak için  “esnaf ziyareti” yaptık derler.

Ne yapsın zavallı esnaf  ne desin  dese de  bir şey olmuyor demse de, çünkü iktidarın ilk yıllarında  dediler  diyeceklerini, hem de heyecanla beklentileri olduğu için dediler  aylar geçti yıllar geçti  “ kellim kellim  la yen fağ!konuş konuş boşuna…” o süreden bu zamana  adamların tuzu kurudu…

Son on yılda esnaf açısından hükümetin en başarılı olduğu şey küçük esnafı bankalara kul edecek şekilde kredileri ucuzlatması.   İlk yıllarda belki bu olay çok cazip gibi gelse de gelinen noktada küçük esnafın bitişini hazırlayan bu gelişmeleri hep birlikte  acı bir şekilde görüyoruz.!

Seydişehir’de Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı 1500, Ticaret Odasına kayıtlı 500 aktif esnaf, sanatkâr ve şirket yanlarında çalışanlar ve bunların aileleri de düşünüldüğünde,  buna birde ara iş yapan ve kayıdı küreği olmayan 500 ekle toplam 2500 ve ortalama 4 kişi olarak kabul et yanlarında çalışanları say çıkan rakamı siz bulun ve ilçenin nüfusunun üçte birini kapsayan bir kesim.

 Görüldüğü gibi hiçte küçümsenmeyecek bir kesim….

 Türkiye nüfusu ile kıyaslandığı zaman milyonlar şu an için zor durumda… Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın küçük esnaf için söylediği “birleşin değilse yok olacaksınız”  şu an itibari ile yok oluş süreci gerçekleşmeye başladı… 

   Bu süreçte yaşananları özetleyecek olursak “Küçük esnaf birleşemedi, küçük esnaf kendi sorununu kendisi çözemedi, küçük esnaf büyümedi, küçük esnaf birbirine yardım etmek için kefil oldu,  küçük esnaf bankaların kredi sarmalına kapıldı, küçük esnaf tefeciye yakayı kaptır tı.   Küçük esnafın derdi bir iken  bin oldu..

 Sizin anlayacağınız  efendim  küçük esnafın derdi büyük  ..  Bu dert temenni ile falan çözülemez… Bu iş kanunla, yasayla, tüzükle ancak çözülebilecek sorunlar…

 Bu sorunu esnafın yanına oturup’ta sahte gülümseme ile medyaya poz veren çapsız insanların çözmesi mümkün değil. 

Esnafın derdine derman olacaklar ancak;   esnafın derdiyle dertlen babayiğitler lazım…

Oda şimdilik Türkiye’de  bir tane …..

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.