BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

 Konya’ya yakın zamanda gidenler Mevlana müzesinin önünde oluşturulan geniş açık alan ile Mevlana müzesini ve Sultan Selim Camisinin açığa çıkan muhteşem silueti görmüşlerdir.  

Hizmette sınır tanımayan Konya büyükşehir belediyesi kurduğu düzen ile alanda halka su ve temizlik hizmeti sunuyor. Aynı alanda teravih namazları kılınabiliyor.

 Hemen cemaatin arkasında bulunan kitap fuarı halkın gezebileceği bir şekilde tasarlanmış. Haremlik ve selamlık olarak ayarlanan meydanda erkekler bölümünde nasıl bir hizmet var ise aynısını bayanlar bölümünde de görmek mümkün.

 Bunu şunun için anlattım... Seydişehir’de böyle bir alanın oluşturulması pek alada mümkün.

Sıcaklardan bunalan  cemaat   kendi imkanları    ile hemen   hemen tüm Camilere   klima   çalışması yaptı ancak    klimaların çalışması hususunda  cemaat  arasında   tam  bir    uyum  yok .  tabii ki cemiye   gelen   yaşlısı genci  var  kimisi  bunalıyor kimisinin   rahatsızlığı  var   üşüyor   sonrası    klima  kullanımı  hakkında  ciddi sorunlar oluşuyor.

 Bunun en   güzel  çözümü Konya’daki gibi açık  bir  teravi  namazının  kılınabileceği çok amaçlı    sosyal  aktivitelerinde  yapılabileceği bir alanın   yapılmasıdır.

Bu alanın ilçemizde oluşturulması da pek ala mümkün…     En uygun yerde     Seydişehir’in  merkez   camisi  olan  Seyyidharun  camisi..   Cemaatin kendiliğinden oluşturduğu bir sistem var bu sistem işlevsel hale getirilebilir.

 Seyyid Harun Camiinde özellikle Cuma namazları, cenaze namazlarında ve teravih namazında caminin   sağında  ve solundaki yeşil alanlara  serilen    hasırlar ile   çözüm  bulmaya   çalışılıyor.  Tabii ki hiç yoktan iyidir ancak tabiri caizse kandaklı kundaklı bir alan...

Engebe ve basamaklarla dolu çevre düzenlemesi Caminin siluetini de kapatıyor. Yeni düzenleme için bir engelde vakıflar fakat bana göre temel engel Seydişehir’de kafa ile vücudun bir olmamasından kaynaklanan sebepler.  Zor belki ama basit ve elzem bence…

 Âcizane olarak basit çalışmalar ile böyle bir alanın yapılabileceğini kanaatimi sunmak istiyorum.

 Özellikle Seyyidharun camisi ve Muallimhane camisinin etrafını çevreleyen bahçe duvarları hem alan kaybına sebep oluyor hem de görüntüyü bozuyor.

Özellikle Seyyidharun camisinde kalabalık bir cenaze namazında cematın yarısı temelin içinde yarısı dışında  bu  Seydişehir’e   hiçte yakışmayan  bir  görüntü. Hamamın oradan başlayacak seviye calışması ile trafige kapalı bir alan oluşturulması pek alada mümkün… 

Bu alanı özellikle ramazanda her türlü sosyal aktiviteler yapılacak  ve   Seydişehir’i n oraya akmasını sağlayacak projeler üretilebilir.  Muallimhane camisi   ise etrafına  oluşturulan temel ile   çukura hapsedilmiş  durumda  hiç kimseye  faydası olmayan  bu temellerin yerine   daha   modern  projeler  ile   hem alan  genişler hem daha güzel görünür.

 Birileri vakıflar mazeretini sunabilirler, bu vakıflar sadece ilçelerde mi var   Konya da yok mu   orası  büyükşehir   derseniz  bende  o zaman   bir yıl sonra   burası da   Büyükşehire bağlanacak o zaman bir daha yazarım   belki o zaman     böyle bir çalışma yapılır.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.