BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ABD’nin Kudüs kararından beri bütün dünya gözlerini binlerce yılık tarihi geçmişi olan ve üç dinin mensuplarınca kutsal kabul edildiği için bir türlü paylaşılamayan bu kadim şehre çevirmiştir.

        Selahaddin-i Eyyübi’nin Haçlı ordularının zulmünden kurtardıktan sonra üç dinin mensuplarının da birbirleriyle kavga etmeden ziyaret edebilecekleri düzenlemeleri yaptığı Kudüs en huzurlu dönemini Osmanlı idaresinde geçen dört yüz yılı aşkın sürede yaşamıştır.

İçinde üç dinin mensupları için de aziz hatıralar barındıran Kudüs’ün kıyameti Haçlı seferlerinden sonra yüz yıl önce kopmuştu İngilizlerin şehri işgal edip dünyanın her tarafına dağılan Yahudilere teslim edilmesiyle birlikte. Filistin ne zaman ki kendilerini yeryüzünün seçkin milleti olarak yaratıldığına iman etmiş bu zalim kavmin insafına terk edildi, peygamberler diyarı bu kutsal topraklarda işlenmedik cinayet ve zulüm kalmadı. Müslümanlar sistemli bir soykırıma tabi tutuldu. Sapan taşlarına karşı füzeler kullanıldı Her şeyleri yağmalandı, talan edildi. Nihayet işgal edilişinin yüzüncü yılında Müslümanların Hazreti Ömer’den beri sahip oldukları her şeyleri yok yayılarak Noel hediyesi verir gibi Yahudilere başkent yapılmak isteniyor.

Dünya egemenlerinin desteğiyle İslam dünyasının kalbine kara saplı bir hançer gibi saplanan Yahudiler Filistin’de yüz yıldır kan döküp kendilerinden olmayan insanlara acının, ıstırabın akla hayale gelmeyecek her türlüsünü yaşatırlarken Mekke, Medine ve Kudüs gibi İslam merkezlerine şair Nuri Pakdil’in hisleriyle bağlı duyarlı insanlara da milletimizin duygularına tercüman olmak düşmüştür. Gözyaşlarımızı içimize akıtmaktan başka bir şey yapamadığımız her acıda, onların Kudüs’e dair şiirleriyle burkuldu yüreklerimiz. Nuri Pakdil şehirlere karşı Anadolu’da her insanın hissettiklerini şu mısralarla dile getirmişti:

“Yüreğimin yarısı Mekke’dir, geri kalanı da Medine,

Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır”

Müslümanlar için coğrafi bir mesele olmaktan çok imani bir mesele olan Kudüs rahmetli Mehmet Akif İnan’ın dilinde ve düşlerinde olmuştur:

“Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde
Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu
Varıp eşiğine alnını koydum
Sanki bir yer altı nehri çağlıyordu

Gözlerim yollarda bekler dururum
Nerde kardeşlerim diyordu bir ses
İlk Kıblesi benim ulu Nebi’nin
Unuttu mu bunu acaba herkes

Mescidi Aksa’yı gördüm düşümde
Götür Müslüman’a selam diyordu
Dayanamıyorum bu ayrılığa
Kucaklasın beni İslâm diyordu”

SezaiKarakoç“Alınyazısı Saati”  adlı uzun şiiri Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın anlamını, hikâyesini anlatır. Birkaç bölümden oluşan şiirin birinci bölümü şehrin kıyametin kapısına nasıl geldiğini düşündürür:


        Ve Kudüs şehri. Gökte yapılıp yere indirilen şehir.
        Tanrı şehri ve bütün insanlığın şehri.
        Altında bir krater saklayan şehir.
        Kalbime bir ağırlık gibi çöküyor şimdi.
        Ne diyor ne diyor Kudüs bana şimdi
        Hani Şam'dan bir şamdan getirecektin
        Dikecektin Süleyman Peygamberin kabrine
        Ruhları aydınlatan bir lamba
        İfriti döndürecek insana:
        Söndürecek canavarın gözlerini
        İfriti döndürecek insana

        Ve Kudüs'ü terkettiğin o ikindi
        Birinci Cihan Harbi günü vakti
        Kan sızdırıyor kaburga kemikleri
        Karlı dağlardan indirdiğin atların
        Bir evde perdeyi indiriyor bir kadın
        Mahşerin perdesini kıyametin perdesini
        Ağlıyor yere inen saçları
        Göğü yırtan kefen beyazı elleri”

Sorumluluklar ferdidir. Mescid-i Aksa sadece gözü dönmüş onlarca Yahudi askerinin üzerine çullanarak işkence hücrelerine götürdükleri çocukların, bayraklarını salladıkları için yelerde sürüklenen kadınların, tanklara taş attığı için buldozerlerle evleri viran edilen garibanların değil, kendini Muhammed ümmetinin, İbrahim milletinin bir ferdi bilen herkesin düşü, derdi, duası, davası olmalıdır.

Hayrettin Karaman Hoca’nın 24 Kasım 1995’te yaptığı Kudüs ziyaretinde kaleme aldığı şiirindeki dua ile bitirelim:

  “Ya Rabbî Aksâ'da namazım için 
           Kubbetu's-Sahra'da niyâzım için 
           Katına yükselen avazım için 
           Ümmeti muzaffer kılacak mısın? 
           Gözlerim zaferi görmeden Rabbim 
           Kıyıp da canımı alacak mısın? “       

   Selamların en güzeliyle…

  

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.