Abdullah EROĞLU

ESKİ GÜNLER-RAMAZANLAR-BAYRAMLAR NOSTALJİSİ VE EMPERYAL KÖLE UYKUSU

01 Mayıs 2022 09:47

     Avrupa’nın zehirli ilaçlarının kullanılması, GDO’su ile oynanan her türlü tarımsal ve hayvani gıdaların tüketimi, teknolojinin verdiği radyoaktif ışın ve dalgalar nedeniyle sağlığı bozulan ülkemiz insanının bir takıntısı…

Ahh o eski günler, nerede o eski Ramazanlar, nerede kaldı o eski bayramlar nostaljisiözlemi…

    7’den 70’e ülke insanı olarak herkes eski günlere ah ve iç çekerek özlemlerini belirtiyorlar.

 Bana da tuhaf gelen bu eskiye özlem nostaljisi.

    Bana göre; günler de, ramazanlar da, bayramlar da eskiden olduğu gibi yerinde duruyor. Değişen ise, insanlarındünya görüşleri, yaşam biçimleri ile hayata bakış felsefeleri…

    Bizim çocukluğumuz da, Ataerkil aile yapımızla, Rahmetli Dedem, Amcam ve Babamlar toplam 13 kişilik aile, toprak damlı bir evde yaşardık.

     Samanlı Öreni denilen Modus dağının eteğinde, merkeple patika yollardan ulaşımı sağlanan yaylamız vardı. Rahmetli Macar ebem (Fatma EROĞLU) ve babam yaylada dururlardı, 80-100 civarı keçi-oğlak, 80-100 civarı koyun-kuzumuz vardı. Köydeki evimizde de, 2 manda, 2 boduk 3-4 sağılır inek, 3-4 bücük ve 4-5 tanamız ile 2 öküzümüz, yayla ve araziye ulaşım için kullanılan 1’de merkebimiz vardı.

     Sofrada 13 kişi toplanır ve yemeğe dedemizin çektiği sesli besmele ile başlanırdı. 13 kişi tamamlanmadan ve sofradaki en büyük kiş sesli bir şekilde besmeleyi çekip başlamadan çorba tasına kaşığını uzatan küçüklere, Rahmetli Mustafa dedemin elindeki tahta kaşık, çorbaya uzanan çocuğun el kemiğine, “Evin insanlarının tümü toplanmadan ve en büyüğü besmeleyi çekip yemeği başlatmadan küçükler yemeğe başlamaz.” diyerek tak diye vururdu. Menümüz ise, saç sobanın üzerinde kızartılmış gevrek ekmeğin doğrandığı diş tarhanası çorbası veya sulu pilav idi.

    Ben her gün merkep sırtında 7 km.patika ve yamaçlı dağ yollarında yaylaya gider, orada yayılan tufranın ayranını, 20’şer litrelik bidonlarla ya da çömleklerle getirdikten sonra, köyümüzde sağılır ineği veya davarı olmayan insanların evlerine, katılan ürünü(süt-yoğurt- ayran)’ı akşam karanlığından sonra dağıtırdım.

    Bayram yaklaşınca, özellikle bayrama sütlü çorba yapsınlar diye mutlaka süt gönderilirdi. Böylece paylaşım kültürü bizzat tatbiki olarak gösterilmiş ve uygulamalı öğretilmiş olurdu.

    Elbiselerimiz eski de olsa tüm aile bireylerimiz, bu zahmetli ve meşakkatli yaşam şartlarına rağmen mutluyduk. Şu niye alınmadı, bu niye alınmadı diye herhangi bir konu gündeme gelmezdi, getirilemezdi de. Ama kavurma sepetlerimizde, kirişte asılı 4-5 kavurma sepetievimizde asılı olurdu.

     Rahmetli dedem elimizden tutar, ağaç yaşken eğilir diye 7 yaşından itibaren teravih namazına götürür getirirdi.

    Teravih namazı çıkışı sonrası ödül olarak, rahmetli Sadet veya Çatlı Musa dayının bakkaldükkanlarının her gün birinden sırayla, 5 kuruşa 9 tane sorma şeker alıverirdi. Bir tanesi 5 kuruşa 8 sorma şeker verirdi, dedeme hep 9 veren bakkaldan alalım derdim, dedem ise; 2 bakkalın köyde bulunması bir değer, bir nimet, her ikisi de kapanmasın çalışsın, hemde ikisi de akraba küstürmeyelim derdi.

    Özlenen Günler-Ramazanlar-Bayramlar bunlar mı bilmiyorum ama,

ABD'nin kışkırtmasıyla başlayan Rusya - Ukrayna Savaşı nedeniyle yükselen Dolar - Döviz piyasasından oldukça kar eden Hasan Hüseyin Bey sahur yemeğine İPHONE telefonunun alarmıyla uyandı. Bütün gece altında uyuduğu MADAM COCO yorganını kaldırdı. HUGO BOSS pijamasını, ADİDAS terliklerini giydi.

     Ağır aksak adımlarla WC'ye gitti. Sifonu çektikten sonra PROLEYS sabunuyla ellerini yıkadı. Mutfağa geçip yemek masasına oturdu.

     Sahur yemeği sonrası banyoya girdi. CLAEP şampuanıyla duşunu aldı. COLGAYT ile dişlerini fırçaladı. BRAUN ile saçlarını kuruttu. Tekrar oturma odasına döndü. İmsak vaktine çok az kala LİPTON çayını içerken PROFİLO markalı televizyondan haberleri izledi.

     Sonra alışılmışın ötesinde sabah namazını kıldı. Kadir gününün ve kadir gecesinin hakkını veriyordu. Namazdan sonra BİLS marka gömleğini giydi. Kravatını taktı. Koyu kahverengi PİER CARDİN takımını giydi. Hanımına "Bay bay!" deyip çıktı.

ŞEVROLE'sine biner binmez PHİLİPS radyosu otomatik çalıştı. RAKUNROG çalıyordu. Alışılmış halde ağzına MENTOS sakızlı şekerini attı. Bir an durdu, oruçlu olduğunu hatırladı. Hemen ilahiler okuyan radyo kanalına geçti.

    Trafik nedeniyle uzun bir yolculuktan sonra CENT TOVIR'daki ofisine girdi. SAMSUNG bilgisayarını çalıştırdı. Çalışma saatleri boyunca ilahiler dinledi. Hele o;

"Seni görmeyen gözü neyleyim? / Seni bilmeyen aklı neyleyim?" ilahisini dinlerken gözleri doldu. '' Medine yollarına sıra gelince kendinden geçti. Öğle ve ikindi namazlarını kaçırmadı.

     Akşam iftarına yetişmek için erkenden ofisini kapattı. Eşinin özellikle sipariş ettiği HAMBURGER almak için MAK DONULT'a gitti. Ardından KARFUR'a uğradı. ARYEL deterjan, DOMESTOS çamaşır suyu, PALMOLİV şampuan, NESTLE çikolata, SİPRİT GAZOZ, COCO COLA, DORİTOS CİPS aldı. Kasadan geçerken AMERİKAN EKSPRES kartıyla ödemesini yaptı.

     Akşam ezanına bir kaç dakika kala evine ulaştı. Kadir gecesinin heyecanıyla iftarını yaptı. Bu gece bağışlanma gecesiydi. Halis yürekten, temiz pişmanlıktan yararlanarak tevbe edecek, günahlarından arınacaktı. COCO COLA'sını içer içmez teravih kılmak için camiye koştu. Vaizin konuşmasını dinledi. Mevlid ve ilahilerden etkilendi. Namaz sonunda herkes gibi avuçlarını açıp dua etti.

     Kadir gecesinin rahmetini, bereketini hak etmiş bir mü'min edasıyla evine döndü. MALBORA sigarasını tüttürürken hiç durmadan televizyonda ZAMPİNG yaptı. Birbirinden beter arkadaşlar, akrabalar ve hatta aile içi çarpık ilişkileri içeren dizileri izledi.

     Bütün gün yaşadığı bu koşturmacadan çok yorulmuştu. KRAMTI ŞAMRI'nı giydi. Yatağına uzandı. Uyuyacaktı... Üç ihlas bir fatiha okudu. Allah'a şükür müslümanım, diye mırıldandı. Ardından:

     "Kahrolsun İsrail! Yuh olsun Amerika! Defolun haçlı torunları!" diye homurdandı.

     Sonra derinler derini uykuya yattı, uyumadan bu arada bazı şeyleri hayal edip gözlerinin önüne getirdi.

    Bu şekliyle cennetin eteklerinde kalıp, buruşuk hurma-buruşuk zeytin yemek yerine Peygamber efendimiz (S.A.V.)’in yakınlarında, zeytin ile hurmanın iyisini, Hindistan cevizi, kivi, muz vs. yemek için portföyündeki sermayenin bir kısmını Ayçiçek yağı stoklayarak daha çok para kazanıp, biraz STK’lara, biraz siyasi partilere, biraz yardım kuruluşlarına, biraz da ihtiyaç sahiplerine zekat ve yardım yapıp daha çok nüfuz sahibi olup,daha çok sevap kazansaydım mı diye düşünürken, derinler derini bir uykuya daldı. Derken mübarek Ramazan bayramı geldi çattı.

       Uyudu, uyandı, uyudu uyandı, günleri tamamladı. Arefe günü kabir ziyaretini de yaparak, geçmişlerinin ruhuna okuduğu hatimleri, yasinleri ve fatihaları da bağışlayıp gönderdi.

       Bayram sabahı oldu, yine yabancı traş bıçağı ile traşını oldu, bayram namazına gitti geldi. Hanımı ve çocukları ile alt-üst olmuş Ayçiçeği, Zeytinyağı ve Tereyağı fiyatlarıyla yapılmış Ünlü baklavacı ve börekçiye yaptırılmış baklava ve börekler ile bayram kahvaltısını hanımı ve çocuklarıyla birlikte yaptı.

       Daha önceden yaptırmış olduğu rezervasyon ile bayramın ikinci günkü tatildeki deniz manzarası ve golf sahasının mavi ve yeşilini düşünürken, tekrar uykuya daldı.

Hala uyumaya devam ediyor.

 

Sizce nerede eski Günler-Ramazanlar-Bayramlar diye özlem ve hasretle sağlığı bozulmuş, Olimpos dağının emperyal kültürüyle büyümüş çocuğu haline dönüşmüş köle ruhlu bu insan, sizce uyanır mı?

  Uyanırsa ne zaman uyanır?

   Onu şimdilik bilemiyorum ama diş tarhanası çorbası veHira dağının kültürüyle büyümüş nesiller olarakbizler uyanığız Elhamdülillah…

Ancak, bu kültürde yetişmiş nesiller olarak, gelinen ekonomik ve sosyo-kültürel şartlar ve teknolojik ortam nedeniyle, bayramlaşmadan sonra, çocuklarımızın elindeki cep telefonuyla sosyal medyada gezinirken, sohbet edememenin, tam bir şekilde eski bayramları yaşayamamanın yada bize verilen kültürü tam aktaramamanın eksikliği ve ezikliğiyle, bayrama sağ salim kavuşturan Yüce Yaradan’ımıza şükürederek devam ediyoruz.Hira dağının kültürünü tam aktaramazsak, nesil kopup gidiyor ve bu da toprak erezyonu gibi önlenmesi zor bir hal alacak…

      Hepinize şeker tadında hayırlı bayramlar diliyorum.

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

KENDİN OLARAK KALABİLMEK
17 Aralık 2023 09:47

KIZILAY
06 Kasım 2023 09:47

NEZAKET VE NAZİK OLMA
16 Ekim 2023 09:47

EĞİTİM – RANDEVU – KUL HAKKI
11 Eylul 2023 09:47

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU -3-
14 Ağustos 2023 09:47

KİŞİLERLE UĞRAŞMAK NEYİN BELİRTİSİDİR?
03 Temmuz 2023 09:47

İT KOVALAMAKTAN ET SATAMAMAK
06 Mayıs 2023 09:47

BİR BAYRAMIN ARDINDAN
24 Nisan 2023 09:47

SU TÜKETİMİ VE İSRAFI
17 Nisan 2023 09:47

TARİHTEKİ DİL FARKI GÜNÜMÜZ ANLATIM VE ANLAŞILANLARI
03 Nisan 2023 09:47

NUMUNE-İ İMTİSAL RAHMETLİ İSMAİL ÖZER HOCA
27 Mart 2023 09:47

18 MART, AZİZ ŞEHİTLERİMİZ VE GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİNİN BAZILARI
19 Mart 2023 09:47

DEPREM VE YAĞMUR BEREKETİ
12 Mart 2023 09:47

SİYASİLER SEÇİM DERDİNDE, VATANDAŞ DEPREMİN SORUNLARI DERDİNDE
05 Mart 2023 09:47

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SARILIRKEN
26 Şubat 2023 09:47

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SÜRERKEN
19 Şubat 2023 09:47

DOĞAL AFETLER, DEPREM, SABIR VE ŞÜKÜR
12 Şubat 2023 09:47

İNSANLAR NEDEN MUTSUZ ?
05 Şubat 2023 09:47

TÜRKİYE NEDEN BUĞDAY İTHAL ETMEKTEDİR ?
29 Ocak 2023 09:47

İYİ BİR İNSAN OLABİLMEK
22 Ocak 2023 09:47

Nesrin Bora
15 Ocak 2023 09:47

BİR PAZAR, BİR KALEM, BİR YAZAR VE BİR KONU BAŞLIĞI
08 Ocak 2023 09:47

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU - 2 -
01 Ocak 2023 09:47

İSRAF VE VERİM EKONOMİSİ, BİR PİRİNÇ BİR ÇAVDAR TANESİ
25 Aralık 2022 09:47

BABAYA SAYGI VE ERZURUM’LU ERCÜMENT VE OĞLU GÜRBÜZ SUSAM BEY
18 Aralık 2022 09:47

BİR TEK GIDA TASARRUFU ÜZERİNE BİR HİKÂYE
12 Aralık 2022 09:47

SERBEST PİYASA-NARH VE MUTLU SON
04 Aralık 2022 09:47

DEĞER ÖLÇÜLERİMİZ VE ANADOLU KADINININ İRFAN VE BASİRETLİLİĞİ
27 Kasım 2022 09:47

TÜRKİYE’DE BÜROKRATİK ANLAYIŞ VE UYGULAMALARI
21 Kasım 2022 09:47

İŞ ADAMI NAZİF BEY, OĞLU SELİM BEY VE PROF. MEHMET BEY
13 Kasım 2022 09:47

OKUMA ALIŞKANLIĞI VE DOMUZ YAĞLI GIDALAR
06 Kasım 2022 09:47

DÜNYA GÜNDEMİ NEDEN BU KADAR SIK DEĞİŞİYOR?
30 Ekim 2022 09:47

İSRAF ÜZERİNE GIDA VE EKMEK İSRAFI
24 Ekim 2022 09:47

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU (1)
17 Ekim 2022 09:47

DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE ÜLKEMİZ UYGULAMALARI
10 Ekim 2022 09:47

EĞİTME GİDEKEN RAHMETLİ KADİR USTALARIN HACI DAYI
03 Ekim 2022 09:47

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NEREYE EVRİLİYOR
26 Eylul 2022 09:47

HELAL KAZANÇ İLE HATIRLANMA VE DEMİRCİ MUSTAFA TURACI DEDE
19 Eylul 2022 09:47

EĞİTİM VE ÖĞRETİM
12 Eylul 2022 09:47

DÜNYA’NIN GİDİŞATI İLE İLGİLİ BAZI ÖNGÖRÜLERİMİZ
06 Eylul 2022 09:47

POZİTİF BAKMAK
29 Ağustos 2022 09:47

HELALLEŞME: MUSTAFA TURACI VE ARİFİN MUSA DAYI
22 Ağustos 2022 09:47

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KERBELA VE KOLTUK HIRSI
15 Ağustos 2022 09:47

AHLAK EREZYONU VE PANKART
08 Ağustos 2022 09:47

ASALET
01 Ağustos 2022 09:47

3. DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI MI ?
25 Temmuz 2022 09:47

BİR BAYRAMI GERİDE BIRAKIRKEN
18 Temmuz 2022 09:47

SEVİMSİZLİK SENDROMU
04 Temmuz 2022 09:47

İ N T İ K A M S E N D R O M U
27 Haziran 2022 09:47

BABALAR VE GÜNLER
20 Haziran 2022 09:47

SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL
13 Haziran 2022 09:47

EĞİTİM VE YAVRULARIMIZ
06 Haziran 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI -8-
30 Mayıs 2022 09:47

BURSA'DA ZAMAN
23 Mayıs 2022 09:47

TÜRKİYE' DE İKTİDAR İLE MUHALEFETİN 14. KATININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
16 Mayıs 2022 09:47

BERBER ALİ YAKA’NIN TERS ŞİİRİ
09 Mayıs 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI - 6 – 70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL
25 Nisan 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI -5-
18 Nisan 2022 09:47

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO)
11 Nisan 2022 09:47

ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (UÇÖ, İngilizce karşılığı ILO)
04 Nisan 2022 09:47

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (DTÖ), İngilizce’si WORLD TRADE ORGANİZATİON (WTO)
28 Mart 2022 09:47

DOLAR NEDEN DÜNYA PARASIDIR?
21 Mart 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI 4 ÖĞRETMEN MEHMET KOÇ
14 Mart 2022 09:47

NATO
07 Mart 2022 09:47

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER CEMİYETİ (TEŞKİLATI)
28 Şubat 2022 09:47

TÜSİAD
21 Şubat 2022 09:47

ABD MERKEZ BANKASI FED
14 Şubat 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI -3- DAĞDAKİ VE ŞEHİRDEKİ DERVİŞ
07 Şubat 2022 09:47

ABD MARSHALL YARDIMI VE SÜT TOZUNUN YERLİ UN VE SÜTLE SAVAŞI
31 Ocak 2022 09:47

GELİR DAĞILIMI VE ADALETSİZLİĞİ
22 Ocak 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI - 2 -
14 Ocak 2022 09:47

ENFLASYONLA MÜCADELEDE KAMU HARCAMALARI
09 Ocak 2022 09:47

DENEYİM PAYLAŞIMI - 1 -
03 Ocak 2022 09:47

İLK YAZIMIZA BAŞLARKEN
20 Aralık 2021 09:47

MERKEZ BANKASI GERÇEĞİ
26 Aralık 2021 09:47

Tüm Yazılar