Abdullah EROĞLU

ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (UÇÖ, İngilizce karşılığı ILO)

04 Nisan 2022 23:03

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO): Ülkelerdeki çalışma kanunları ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur.

                Bu örgüt, 29 Ekim 1919 tarihinde Paris Versay Anlaşması uyarınca kurulmuştur. Örgütün Kurulması Milletler Cemiyetinin Kurulmasıyla aynı tarihtedir. 1934 yılında da Milletler Cemiyeti’ne bağlanmıştır. 2. Dünya savaşından sonra da Milletler Cemiyeti dağılınca yerine Birleşmiş Milletler kurulmuştur. Bu örgütte Birleşmiş Milletler Teşkilatının bünyesinde 1946 yılında BM’nin ilk uzman kuruluşu olma özelliğini taşıyarak görev yapmaya başlamıştır. Kuruluş tarihi itibariyle en eski ve dünyanın en uzman kuruluşlarından bir tanesidir.

                Merkezi İsviçre’nin Cenevre kentindedir. Şu anki Başkanı İngiliz Guy Ryder’dir. Türkiye’de bu kuruluşa 1932 yılında üye olmuştur. Türkiye’de ilk ofisi 1952 yılında İstanbul’da, daha sonra 1976 yılında Ankara’da açılmıştır. Ofisin amacı, Çalışma standartlarını Türkiye’de yerleştirmek, her insana yakışır iş fırsatlarını yaygınlaştırmaya yönelik teknik işbirliği programları ve projeleri geliştirmek, uygulamak ve izlemektir.

Hükümet, İşveren ve İşçi temsilcilerinin yer aldıkları üç taraflı tek BM kuruluşudur. Tam olarak yönetim kurulu 28 hükümet yetkilisi, 14 işveren, 14 tanede işçi temsilcisinden oluşur. Her yıl Haziran ayında Cenevre kentinde toplanırlar. Her ülkenin 4 tane delegesi yer alır. Bu toplantı da yönetim kurullarını da seçerler, konferans bir örgüt bütçesini de belirlerler. Yılda 3 kez ILO yönetim kurulu toplanır. Uluslararası Çalışma Konferansı, her bir üye ülkenin 2 hükümet, 1 işçi ve 1 işveren temsilcisinden oluşur. Gündemdeki konulara göre teknik danışmanlarda refakat ederler.

                Amacı, hükümetleri, işverenleri ve işçileri çalışma standartlarını artırmak, politikalar ve programlar geliştirmek üzere bir araya getirerek, çalışan kadınların ve erkeklerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için sözleşme kurmak amacını gütmektedir.

                 BM’ye üye olan ülkeler ILO Anayasası’ndan doğan yükümlülükleri kabul ettiklerini bildirmeleri halinde kuruluşa üye olabilmektedirler. BM’ye üye olmayan bir ülke ise ancak ILO Genel Konferansı kararıyla üyeliğe alınmaktadır. Halen 187 üye ülkesi bulunmaktadır.  

Örgütün bir Anayasa’sı vardır. Ayrıca ‘’Ulusal’’ temelli Üçlü’lük ilkesi vardır. Bu ilkenin özelliği, sosyal kanatlar arasında özgür ve bağımsız sendika özgürlüğü ilkesine dayanmaktadır. Üye ülkelerin imzalamış olduğu sözleşmeler, temel hak ve özgürlüklere ilişkin Uluslararası sözleşmeler arasında yer aldığı için Anayasanın 90. maddesi gereğince kanunların üstünde yer alır.

Buna rağmen, ILO sözleşmelerinin tavsiye kararlarının ise bağlayıcılık özelliği yoktur. Ulusal sosyal politikaları yönlendirip ışık tutma özelliği vardır.

İş sağlarken, çalışma şartlarının düzenlenmesinde ırk, renk, cinsiyet, din, siyasal görüş, ulusal kimlik ve sosyal köken temelinde ayırım yapılmasının önlenmesi, uygulama ve fırsat alanında eşitliği geliştirme çağrısında bulunur.

İşin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan kaza ve yaralanmaları, çalışma ortamında bulunan tehlikeleri mümkün olduğu ölçüde asgariye indirmek için 155 sayılı sözleşme düzenlenmiştir. ILO’nun tavsiye kararları, işçi,-işveren-hükümet tarafından üçlü yapı ile kabul edilmesi durumunda onaylanmış olmaktadır. Bu üçlü yapıya TRİPARTİZM denir. 1930’lardaki popüler olan neo-corporatizm terimidir. Avrupa da ki Hristiyan demokrat partilerin ekonomi politikalarının da temelini oluşturmaktadır.

İngiltere’de, beyaz fosforlu kibrit üretiminde kadın ve çocuk işçiler düşük ücretle 14 saate varan çalışma süreleriyle çalıştırılmaktaydı. Beyaz fosfor kullanımı, 1872’de Danimarka’da ve 1906’da İsviçre’de toplanan ‘’Bern Konferansı’’ ile birçok ülkede yasaklanmıştır.

1937 yılında, Türkiye’nin de imzalayıp onayladığı Maden Ocaklarında ve Yer Altı işlerinde kadınların çalıştırılmaması 45 sayılı ILO sözleşmesidir.  Bu iki konuda da belli bir uygulama mesafesi alınmıştır.

ILO Anayasası’na göre ‘’Herhangi bir ülkenin, emeğin insani koşullarını benimsememesi, kendi ülkelerindeki durumu iyileştirme isteğinde olan diğer ülkeler için bir engel teşkil edecektir.’’ denilmektedir. Bu Anayasa maddesi hükmüne göre uygun görülen ve tavsiye edilen kararları üye tüm ülkeler uygulayacaktır.

ILO’nun 4 stratejik hedefi bulunmaktadır.

  1. Çalışma yaşamında standartların,  temel ilke ve hakların yaygınlaştırılması ve hayata geçirilmesi
  2. Kadınların ve erkeklerin insana yakışır işlerde çalışıp, bununla mütenasip kazanç sağlayabilmeleri için gerekli fırsatların artırılması
  3. Herkes için sosyal korumanın kapsamının genişletilmesi ve etkinliğinin artırılması
  4. Üç taraflılığın ve sosyal diyaloğun güçlendirilmesi

ILO bu hedefler için toplumlara şu yolla hizmet etmektedir.

  1.  Temel insan hakları gözetilerek, çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve istihdam fırsatlarının kuvvetlendirilmesine yönelik uluslararası politika ve program geliştirilmesi
  2. Uygulamaların denetlenmesi için, kendine has yöntemlerle uluslararası çalışma standartları belirlemek.
  3. Belirlenen politikaların ülkelerde uygulanması için teknik işbirliği programı yapmak
  4. Bu çabaların verimli olması ve ileriye taşınmasına destek için eğitim ve araştırma çalışmaları yapmak.

Buraya kadar teşkilatın kuruluş çalışmaları, gayesi, hedefleri, bu hedeflere ulaşmak için hangi yollarla hizmet edeceğini yazdık.

Günümüz dünyasında ki uygulamalar ve pratikte yapılanlara bir bakalım.

Kanada dünyanın en gelişmiş ve fert başına düşen milli geliri 50-60 bin dolarlarda olan bir ülke. Bu ülkeye kurulacak ve istihdam oluşturacak yeni bir fabrikaya, buraya değil de istihdam ve milli gelire katkısı olacak (A) ülkesine yatırım yapın tavsiye ve önerisinde bulunmuş mu?

Dünyanın süper gücü durumundaki ABD’de, bir kısım insanlar refah içerisinde yüzerken, diğer taraftan sokakta yatıp kalkan insanların istihdamına, ILO hangi çözümleri üretip hayata geçirilmesi için teknik çalışma yapıp öneride bulundular.

AB başta olmak üzere tüm Avrupa ülkeleri, başta Fransa, Afrika’da ki ülkelerin doğal kaynak ve madenlerini, yine aynı ülkelerin insanlarına sosyal güvencesiz boğaz tokluğuna çıkartıp, getirerek kendi ülkelerinde işleyip sömürürken, sembolik bile olsa bir fabrikada o ülkeye kurulup 2-3 bin kişi çalışsın diye teselli ikramiyesi gibi olmayacak kadar insafsız davranırken ILO, demokrasi, çağdaşlık, insan hakları, Anayasasında yazılı kadın erkeklerin şartlarına uygun işlerde ve uygun ücretlerle çalıştırılma sağlanması konusunda hangi teknik çalışmalarda bulundu. Kabul görmese bile önerileri neler oldu.

 Hadi onlar sarı saçlı mavi gözlü değildi,1990’lı yılların başında Sovyet Rusya’nın dağılması ve Berlin duvarının yıkılarak iki Almanya’nın birleşmesinden sonra, işçilik maliyetleri ucuz diye, Almanya’daki birçok fabrikanın sökülerek işçiliği ucuz olan Yugoslavya, Bulgaristan, Polonya’ya taşınırken, buradaki insanlar işsiz kalmasın, istihdamları çözülsün diye ILO, ne tür çalışmalar yapıp, çözüm önerilerinde bulunup çare olmaya çalıştı.

Örneklerde de görünen o ki, ILO’nun danışmanlık hizmeti vermenin ötesinde bir fonksiyon ve etkisi bulunmamaktadır.

Gelişmiş ülkeler açısından durum çokta önemli değil. Ancak bu örgüte üye olan ve 187 ülkeden listenin gerilerinde olup,  ekonomik olarak geri kalmış ülkeler arasında yer alan birçok ülke yıllık üyelik aidatlarını bile öderken zorlanmaktadırlar.

Böyle bir dünya düzeninde, geri kalmış ülkeler için ekonomik anlamda sosyal faydası sosyal maliyetinin çok altında kalmaktadır. Anadolu tabiriyle, götürüsü getirisinden fazladır.

Ancak, uyanıp sorgulamasınlar diye, bu ülkeleri o kadar fazla sömürmektedirler ki, insanları yorgunluktan dinlenmeye, düşünmeye fırsatları kalmamaktadır.

IQ’sü yüksek (Zeki) insanlarından bu durumu sorgulayanları ya beyin göçü olarak almaktalar, bunu kabul etmeyenlerin başına, kendi elinde olmadan Allah’ın verdiği akıl ve zeka standartlarının yüksekliğini, ya hayatlarıyla bedel ödettirilip, genç yaşta ölüm tattırılmakta, ya da tabiri caizse enselerinde boza pişirilerek, dünyaya geldiklerine pişman edilmektedirler.

Bu sömürü düzeni böyle gitmez. Bitmesine bitecek de, hangi olaylar ivme kazandırıp çöküşü hızlandırır, bekleyip göreceğiz.

Benim tahminlerim ve öngörüme göre, çok fazla sürmeyecek gibi…

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

KENDİN OLARAK KALABİLMEK
17 Aralık 2023 23:03

KIZILAY
06 Kasım 2023 23:03

NEZAKET VE NAZİK OLMA
16 Ekim 2023 23:03

EĞİTİM – RANDEVU – KUL HAKKI
11 Eylul 2023 23:03

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU -3-
14 Ağustos 2023 23:03

KİŞİLERLE UĞRAŞMAK NEYİN BELİRTİSİDİR?
03 Temmuz 2023 23:03

İT KOVALAMAKTAN ET SATAMAMAK
06 Mayıs 2023 23:03

BİR BAYRAMIN ARDINDAN
24 Nisan 2023 23:03

SU TÜKETİMİ VE İSRAFI
17 Nisan 2023 23:03

TARİHTEKİ DİL FARKI GÜNÜMÜZ ANLATIM VE ANLAŞILANLARI
03 Nisan 2023 23:03

NUMUNE-İ İMTİSAL RAHMETLİ İSMAİL ÖZER HOCA
27 Mart 2023 23:03

18 MART, AZİZ ŞEHİTLERİMİZ VE GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİNİN BAZILARI
19 Mart 2023 23:03

DEPREM VE YAĞMUR BEREKETİ
12 Mart 2023 23:03

SİYASİLER SEÇİM DERDİNDE, VATANDAŞ DEPREMİN SORUNLARI DERDİNDE
05 Mart 2023 23:03

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SARILIRKEN
26 Şubat 2023 23:03

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SÜRERKEN
19 Şubat 2023 23:03

DOĞAL AFETLER, DEPREM, SABIR VE ŞÜKÜR
12 Şubat 2023 23:03

İNSANLAR NEDEN MUTSUZ ?
05 Şubat 2023 23:03

TÜRKİYE NEDEN BUĞDAY İTHAL ETMEKTEDİR ?
29 Ocak 2023 23:03

İYİ BİR İNSAN OLABİLMEK
22 Ocak 2023 23:03

Nesrin Bora
15 Ocak 2023 23:03

BİR PAZAR, BİR KALEM, BİR YAZAR VE BİR KONU BAŞLIĞI
08 Ocak 2023 23:03

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU - 2 -
01 Ocak 2023 23:03

İSRAF VE VERİM EKONOMİSİ, BİR PİRİNÇ BİR ÇAVDAR TANESİ
25 Aralık 2022 23:03

BABAYA SAYGI VE ERZURUM’LU ERCÜMENT VE OĞLU GÜRBÜZ SUSAM BEY
18 Aralık 2022 23:03

BİR TEK GIDA TASARRUFU ÜZERİNE BİR HİKÂYE
12 Aralık 2022 23:03

SERBEST PİYASA-NARH VE MUTLU SON
04 Aralık 2022 23:03

DEĞER ÖLÇÜLERİMİZ VE ANADOLU KADINININ İRFAN VE BASİRETLİLİĞİ
27 Kasım 2022 23:03

TÜRKİYE’DE BÜROKRATİK ANLAYIŞ VE UYGULAMALARI
21 Kasım 2022 23:03

İŞ ADAMI NAZİF BEY, OĞLU SELİM BEY VE PROF. MEHMET BEY
13 Kasım 2022 23:03

OKUMA ALIŞKANLIĞI VE DOMUZ YAĞLI GIDALAR
06 Kasım 2022 23:03

DÜNYA GÜNDEMİ NEDEN BU KADAR SIK DEĞİŞİYOR?
30 Ekim 2022 23:03

İSRAF ÜZERİNE GIDA VE EKMEK İSRAFI
24 Ekim 2022 23:03

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU (1)
17 Ekim 2022 23:03

DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE ÜLKEMİZ UYGULAMALARI
10 Ekim 2022 23:03

EĞİTME GİDEKEN RAHMETLİ KADİR USTALARIN HACI DAYI
03 Ekim 2022 23:03

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NEREYE EVRİLİYOR
26 Eylul 2022 23:03

HELAL KAZANÇ İLE HATIRLANMA VE DEMİRCİ MUSTAFA TURACI DEDE
19 Eylul 2022 23:03

EĞİTİM VE ÖĞRETİM
12 Eylul 2022 23:03

DÜNYA’NIN GİDİŞATI İLE İLGİLİ BAZI ÖNGÖRÜLERİMİZ
06 Eylul 2022 23:03

POZİTİF BAKMAK
29 Ağustos 2022 23:03

HELALLEŞME: MUSTAFA TURACI VE ARİFİN MUSA DAYI
22 Ağustos 2022 23:03

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KERBELA VE KOLTUK HIRSI
15 Ağustos 2022 23:03

AHLAK EREZYONU VE PANKART
08 Ağustos 2022 23:03

ASALET
01 Ağustos 2022 23:03

3. DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI MI ?
25 Temmuz 2022 23:03

BİR BAYRAMI GERİDE BIRAKIRKEN
18 Temmuz 2022 23:03

SEVİMSİZLİK SENDROMU
04 Temmuz 2022 23:03

İ N T İ K A M S E N D R O M U
27 Haziran 2022 23:03

BABALAR VE GÜNLER
20 Haziran 2022 23:03

SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL
13 Haziran 2022 23:03

EĞİTİM VE YAVRULARIMIZ
06 Haziran 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI -8-
30 Mayıs 2022 23:03

BURSA'DA ZAMAN
23 Mayıs 2022 23:03

TÜRKİYE' DE İKTİDAR İLE MUHALEFETİN 14. KATININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
16 Mayıs 2022 23:03

BERBER ALİ YAKA’NIN TERS ŞİİRİ
09 Mayıs 2022 23:03

ESKİ GÜNLER-RAMAZANLAR-BAYRAMLAR NOSTALJİSİ VE EMPERYAL KÖLE UYKUSU
01 Mayıs 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI - 6 – 70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL
25 Nisan 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI -5-
18 Nisan 2022 23:03

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO)
11 Nisan 2022 23:03

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (DTÖ), İngilizce’si WORLD TRADE ORGANİZATİON (WTO)
28 Mart 2022 23:03

DOLAR NEDEN DÜNYA PARASIDIR?
21 Mart 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI 4 ÖĞRETMEN MEHMET KOÇ
14 Mart 2022 23:03

NATO
07 Mart 2022 23:03

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER CEMİYETİ (TEŞKİLATI)
28 Şubat 2022 23:03

TÜSİAD
21 Şubat 2022 23:03

ABD MERKEZ BANKASI FED
14 Şubat 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI -3- DAĞDAKİ VE ŞEHİRDEKİ DERVİŞ
07 Şubat 2022 23:03

ABD MARSHALL YARDIMI VE SÜT TOZUNUN YERLİ UN VE SÜTLE SAVAŞI
31 Ocak 2022 23:03

GELİR DAĞILIMI VE ADALETSİZLİĞİ
22 Ocak 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI - 2 -
14 Ocak 2022 23:03

ENFLASYONLA MÜCADELEDE KAMU HARCAMALARI
09 Ocak 2022 23:03

DENEYİM PAYLAŞIMI - 1 -
03 Ocak 2022 23:03

İLK YAZIMIZA BAŞLARKEN
20 Aralık 2021 23:03

MERKEZ BANKASI GERÇEĞİ
26 Aralık 2021 23:03

Tüm Yazılar