Abdullah EROĞLU

DENEYİM PAYLAŞIMI - 6 – 70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL

25 Nisan 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI - 6 – 70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL

DENEYİM PAYLAŞIMI - 6 – 70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL

70’LİK AŞKA KURBAN GİDEN SAKAL VE BEKİR BATTAL

2007 yılında Bostandere Kasabamızda Belediye Başkanlığı görevini yürütürken, küçükbaş hayvancılıkla uğraşan bazı hemşehrilerimiz Belediyeye gelerek, Kasabamızla – Boyalı köyü arasında ki bölgede hayvan otlattıklarını, fakat su ve havutlu bir çeşme olmadığı için hayvanların susuz kaldığını belirttiler. Bunun için yol üzerindeki Belediyeye ait Çivriklerin çayır olarak bilinen tarlanın kenarına havutlu bir çeşme yapılmasının uygun olacağını talebini ilettiler. Belediyenin mali sıkıntıda olduğunu bildiklerini, yapılırsa kendilerinin de katkıda bulunacaklarını, böylece hayvanların susuzluktan kurtulacağını, başka insanların da bu bölgede hayvancılıkla uğraşmaları için teşvik olacağını belirterek istekte bulundular.

Hemşehrilerimizin ifade ettiği gibi, belediyemiz çok borçlu, gelirleri sınırlı olduğu için, bu tür hizmetlere kaynak ayıramıyorduk.

Bir araştırma yaptık, önceden de tanıdığım emekli esnaflarımızdan, şimdi rahmetli oldu, ‘’Ruhu şad, mekanı cennet olsun.’’Karaviran’lı Muzaffer ÇAMLI abi ile Çat’lı Bekir BATTAL abinin, daha önceden yaptırdıkları kalıp ile, malzemesi alındığı taktirde işçiliğini ücretsiz Allah rızası için yaptıklarını öğrendim.

Muzaffer abimle görüştüm, malzemesini alın, kalıplarla birlikte götürün biz işçiliğini ücretsiz yapalım. dedi.

‘’Ruhu şad, mekanı cennet olsun.’’  Şimdi Rahmetli oldu, Seydişehir’in emekli esnaflarından Hüseyin KÜÇÜK abimle diyaloğum vardı ve zaman zaman bir araya gelir sohbet ederdik. Bir hafta sonu karşılaştık, bir kıraathanede oturduk, Başkan ne içersin dedi. Tekke dağının eteklerinde 300 tane küçükbaş hayvan Ağustos ayının 35 derece sıcağında susuzluktan yanarken, çay ısmarlamakla cennete girilmez diye espiri yaptım.

Çayımızı içtikten sonra,  malzeme listesi varmı dedi, listeyi verdim. Sağolsun malzeme ve mermer çeşmeyi aldı, kalıplarla birlikte yapılacak yere götürdük. Muzaffer abime haber ettik. Bir hafta sonu geldiler, bende hem yardım edeyim, hem de refakat edeyim,  ilave malzeme lazım olursa da temin edeyim diye gittim.

Baktım iki kişi gelmişler, 2. kişi 50-55 yaşlarında, göbeğe kadar sakal uzatmış, uzun boylu, kalıplı bir insan. Tanıştık, Çat’lı, Seydişehir’de oturan Eti A.Ş.’ den emekli Bekir BATTAL abi imiş.

Muzaffer abi çalışırken siyasi konulara giriyor, biraz atıp tutuyor, Bekir abi biraz  homurdanarak tepki veriyor. Muzaffer abi suslanGocaGurt diyor. Meğer Bekir abi hızlı ülkücü ve MHP’liymiş. Böylece Bekir abimi, sert mizaçlı, biraz hırçınca ve hızlı bir partili olarak tanımış oldum.

Kalıpları çaktık,  demirleri ve blokaj taşlarını döşedik.  Saat 11.00 oldu. Bize çeşme yaptırıver, hayvanlar susuzluktan kurtulur, sevap olur, biz de katkıda bulunalım diyen hemşehrimiz, davarlarıyla birlikte 2 dönüm ileriden geçerken, bir selam verip kolay gelsin demesini beklerken, bırakın selam vermeyi, yönünü Boyalı köyüne doğru çevirerek gelip geçti.

Seydişehir’de ikamet eden hemşehrimiz şimdi rahmetli oldu, ‘’Ruhu şad, mekanı cennet olun’’, Hacı Mehmet DEĞİRMENÖNÜ abimizi telefonla arayıp, Hacı abi ne yapıyorsun dedim, divana 1,80 uzandım, biraz sonra hazırlanıp camiye gideceğim deyince, Çivriklerin çayırda, 1 Başkan, 2 usta çeşme yapacağız diye acı acına uğraşalım, sen orada ibadet yapmaya hazırlan, olmaz bu iş dedim. Mesaj alınmıştır dedi, telefonu kapattık.

Şimdi rahmetli olan, ‘’Ruhu şad, mekanı cennet olsun.’’ Boyalı köyünden sevdiğimiz Avusturya’dan emekli Hüseyin ŞAHİN abimizi telefonla aradım. Hacı abi, neredesin, ne yapıyorsun  dedim. Bahçedeyim, geziyorum, güz eriklerinden ala düşen varmı onlara bakıyorum dedi. Olmaz Hacı abi olmaz, biz Çivriklerin çayırda çeşme yapmak için iki ustayla birlikte çaysızlıktan ölelim, sen bahçede erik alası ara, senin işin rast gitmez dedim. Benim arabanın arkasında küçük tüp, 2 kg. Şeker, 2 kg . Çay, 2 koli (24 adet) bardak var dedi. Arabanın arkasındaki çaydan bize fayda yokki dedim. Hemen geliyorum dedi. Sağolsun köyde evine uğrayıp, eski elbiseleri ile çizmelerini de giyip, çalışmaya yardım edeyim deyip hemen geldi ve çayı koydu.

Bizde bu arada harcı karıştırdık, Hacı Mehmet abimde etli ekmekleri yaptırmış hemen geldi, sıcağıyla yedik. (Ruhuna değsin.) Bu arada çayımızda demlendi, çayımızı da içtik. Hacı Hüseyin abimizin de ruhuna değsin.

Diğer arkadaşlar, harcı karıp atarken, ben hem içmek için hem de yeniden çay demlemek için biraz ileride bulunan çeşmeden su doldurmak için gittim. Çeşmeye musluk konmamış, borusu da demir boru konmuş, suyu kesilmiş, şıp şıp akıyor, fakat 30-35 derece sıcak, demir borunun sıcaklığıyla 40 derece olmuş, akan damla su, borunun dışına çıkmadan kuruyordu.

O arada su içmek için bir arı geldi, demir borunun içine girdi, ayakları yandı, ters döndü ve vücudu da yandı. Arı öldü. Yaptığımız çeşme işinin ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırladım. Gözümün önünde su içmek için gelen arının, yanarak ölmesini, Cenab-ı Allah tarafından ibretlik bir hatırlatma ve ders çıkarmak için cereyan ettirildiğini düşündüm.

Biraz daha ileride ki çeşmeden suyu doldurmaya gidip gelirken, ulaşım araçlarının çoğalmasıyla insanların susuzluk problemini yanlarına da aldıkları hazır sularla çözdüklerini, ama hayvanlar için bu sorunun, kaynak artezyen suların da azalmasıyla daha da arttığını düşünerek, emekli olduktan sonra, imkanlar ölçüsünde bende yapabildiğim ve/veya yaptırabildiğim kadar çeşme yaptırayım diye kendi kendime söz verdim.

Ben suyu doldurup geri geldiğimde, harçta karılıp beton dökülmüş.  Çeşmenin o günkü yapılacak işleri bitmiş oldu.

Böylece GocaGurt Bekir BATTAL abimizi de tanımış olduk. Daha sonra Bekir abimizi seçim zamanlarında, minibüsünün önüne 2 tane 3 hilal bayrağı takarak 3 ay boyunca gezip dolaşıp propaganda yaparken gördüm. Dostluğumuz hep devam etti. Daha sonraki yıllarda eşi Meryem abla vefat etti. ‘’Ruhu şad, mekanı cennet olsun.’’ Cenazesi ve taziyesine katıldım.

Daha sonra duydum ki, evlenmiş, pandemi kaynaklı evine gidemedik, telefonla hayırlı mübarek olsun dileklerimizi ilettim.

2021 yılı Mart ayının 27’sinde Babam rahmetli olunca, ‘’Ruhu şad, mekanı cennet olsun.’’ Akyol mezarlığında cenaze namazı ve defin için toplandığımızda, bir kişi geldi, baş sağlığı diledi, maske var başında hacı şapkası var, gözlere bakıyorum, bizim Bekir abi, ama onun sakal maskenin altına sığacak gibi değildi, diyorum.

Cenaze defin sonrası, tekrar taziyeleri kabul ederken Başkan başınız sağolsun, Allah rahmet eylesin dedi, aynı kişiye dikkatlice baktım, gözler Bekir abi, ses Bekir abi, ama sakal yok.

Bekir abinin sakal maskenin altına sığacak gibi değildi dedim. Aradan 1 ay geçtikten sonra, telefon açıp hem cenazeye katılımı için teşekkür edeyim, hem de sakalı kestimi kesmedimi,  cenazeye katılan benim tanıdığım Bekir abimiydi, başkasımıydı bir sorayım dedim. Sordum, bendim, cenazeye ben katıldım dedi. Abi sakal ne oldu dedim, kestim dedi.

Pandemi biraz rahatladıktan sonra evine gittik, gördük, tekrar mutluluklar diledik. Bekir abim İstanbul ikametli, Kars Kağızman’lı bir hanımefendi ile evlenmiş.Sağolsun yenge hanım Kağızman’ın meşhur elle yapma navale yiyeceklerinden bolca bize ikramda bulundu.

Daha sonra, 20.03.2022 tarihinde evime iadeyi ziyarette bulundular. Yenge hanımla birlikte otururken, sordum. Bekir abi, benim gördüğüm kadarıyla sen, kesin kuralları olan, bu kurallardan asla taviz vermeyen, sert, haşin, hormonsuz Anadolu erkeğisin.

Nasıl olduda emekli olduğunda koyduğun, 25 yıl göbeğe kadar uzatmış olduğun sakalı kestin dedim.

Sebebini söyle, hem öğreneyim hem de izin verirseniz bu olayı Deneyim Paylaşımı köşe yazımda yazayım dedim.

Bekir abi, ‘’Aşk ferman dinlemez, aşk kalbe girince, istekler karşısında sakal permatik karşısında direnmez.’’ dedi.

Yenge hanım ise,  ‘’Sakalı kesene değil, kestirene bakacaksın. Kağızman’ın güneşi karşısında, Toros’ların buzları erimeye mecbur değil mahkum oldu.’’ dedi.

Tekrar mutluluklar dileyip, yazılmasına izin verdikleri için teşekkür edip, aşkın teferruatını, Alıçlıseki gölünde, sırtımızı Modus dağına doğru yastayıp,gece mehtabın ışığında, közde pişmiş patateslerimizle, korda emaye çaydanlıkta  demlenmiş çayımızı içerken konuşmayı kararlaştırıp, sohbetimizi tamamladık.

Kendilerine huzurlu bir yuva, sağlıklı bir ömür dilerken, aklıma Bedri Rahmi EYÜBOĞLU’nun Üç Dil şiirindeki ‘’Keçiyi Yar’dan uçuran bir tutam ottur.’’ satırı geldi.

Hülasatül Beyan (Açıklamaların özeti); 70 yaşındaki bizim Bekir BATTAL abinin sakalı 70’lik aşka kurban gitmiş.

Bereket Pala Remzi gibi Pos bıyıklar yerindeydi. O da bize teselli kaynağı oldu…

 

 

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!

Yazarın Diğer Yazıları

KENDİN OLARAK KALABİLMEK
17 Aralık 2023 00:19

KIZILAY
06 Kasım 2023 00:19

NEZAKET VE NAZİK OLMA
16 Ekim 2023 00:19

EĞİTİM – RANDEVU – KUL HAKKI
11 Eylul 2023 00:19

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU -3-
14 Ağustos 2023 00:19

KİŞİLERLE UĞRAŞMAK NEYİN BELİRTİSİDİR?
03 Temmuz 2023 00:19

İT KOVALAMAKTAN ET SATAMAMAK
06 Mayıs 2023 00:19

BİR BAYRAMIN ARDINDAN
24 Nisan 2023 00:19

SU TÜKETİMİ VE İSRAFI
17 Nisan 2023 00:19

TARİHTEKİ DİL FARKI GÜNÜMÜZ ANLATIM VE ANLAŞILANLARI
03 Nisan 2023 00:19

NUMUNE-İ İMTİSAL RAHMETLİ İSMAİL ÖZER HOCA
27 Mart 2023 00:19

18 MART, AZİZ ŞEHİTLERİMİZ VE GÜNÜMÜZ GENÇLİĞİNİN BAZILARI
19 Mart 2023 00:19

DEPREM VE YAĞMUR BEREKETİ
12 Mart 2023 00:19

SİYASİLER SEÇİM DERDİNDE, VATANDAŞ DEPREMİN SORUNLARI DERDİNDE
05 Mart 2023 00:19

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SARILIRKEN
26 Şubat 2023 00:19

DEPREMİN ACILARI VE YARALARI SÜRERKEN
19 Şubat 2023 00:19

DOĞAL AFETLER, DEPREM, SABIR VE ŞÜKÜR
12 Şubat 2023 00:19

İNSANLAR NEDEN MUTSUZ ?
05 Şubat 2023 00:19

TÜRKİYE NEDEN BUĞDAY İTHAL ETMEKTEDİR ?
29 Ocak 2023 00:19

İYİ BİR İNSAN OLABİLMEK
22 Ocak 2023 00:19

Nesrin Bora
15 Ocak 2023 00:19

BİR PAZAR, BİR KALEM, BİR YAZAR VE BİR KONU BAŞLIĞI
08 Ocak 2023 00:19

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU - 2 -
01 Ocak 2023 00:19

İSRAF VE VERİM EKONOMİSİ, BİR PİRİNÇ BİR ÇAVDAR TANESİ
25 Aralık 2022 00:19

BABAYA SAYGI VE ERZURUM’LU ERCÜMENT VE OĞLU GÜRBÜZ SUSAM BEY
18 Aralık 2022 00:19

BİR TEK GIDA TASARRUFU ÜZERİNE BİR HİKÂYE
12 Aralık 2022 00:19

SERBEST PİYASA-NARH VE MUTLU SON
04 Aralık 2022 00:19

DEĞER ÖLÇÜLERİMİZ VE ANADOLU KADINININ İRFAN VE BASİRETLİLİĞİ
27 Kasım 2022 00:19

TÜRKİYE’DE BÜROKRATİK ANLAYIŞ VE UYGULAMALARI
21 Kasım 2022 00:19

İŞ ADAMI NAZİF BEY, OĞLU SELİM BEY VE PROF. MEHMET BEY
13 Kasım 2022 00:19

OKUMA ALIŞKANLIĞI VE DOMUZ YAĞLI GIDALAR
06 Kasım 2022 00:19

DÜNYA GÜNDEMİ NEDEN BU KADAR SIK DEĞİŞİYOR?
30 Ekim 2022 00:19

İSRAF ÜZERİNE GIDA VE EKMEK İSRAFI
24 Ekim 2022 00:19

RAHMETLİ VALİ RECEP YAZICIOĞLU (1)
17 Ekim 2022 00:19

DÜNYA ENERJİ KRİZİ VE ÜLKEMİZ UYGULAMALARI
10 Ekim 2022 00:19

EĞİTME GİDEKEN RAHMETLİ KADİR USTALARIN HACI DAYI
03 Ekim 2022 00:19

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NEREYE EVRİLİYOR
26 Eylul 2022 00:19

HELAL KAZANÇ İLE HATIRLANMA VE DEMİRCİ MUSTAFA TURACI DEDE
19 Eylul 2022 00:19

EĞİTİM VE ÖĞRETİM
12 Eylul 2022 00:19

DÜNYA’NIN GİDİŞATI İLE İLGİLİ BAZI ÖNGÖRÜLERİMİZ
06 Eylul 2022 00:19

POZİTİF BAKMAK
29 Ağustos 2022 00:19

HELALLEŞME: MUSTAFA TURACI VE ARİFİN MUSA DAYI
22 Ağustos 2022 00:19

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KERBELA VE KOLTUK HIRSI
15 Ağustos 2022 00:19

AHLAK EREZYONU VE PANKART
08 Ağustos 2022 00:19

ASALET
01 Ağustos 2022 00:19

3. DÜNYA SAVAŞI BAŞLADI MI ?
25 Temmuz 2022 00:19

BİR BAYRAMI GERİDE BIRAKIRKEN
18 Temmuz 2022 00:19

SEVİMSİZLİK SENDROMU
04 Temmuz 2022 00:19

İ N T İ K A M S E N D R O M U
27 Haziran 2022 00:19

BABALAR VE GÜNLER
20 Haziran 2022 00:19

SÖYLESEM TESİRİ YOK, SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL
13 Haziran 2022 00:19

EĞİTİM VE YAVRULARIMIZ
06 Haziran 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI -8-
30 Mayıs 2022 00:19

BURSA'DA ZAMAN
23 Mayıs 2022 00:19

TÜRKİYE' DE İKTİDAR İLE MUHALEFETİN 14. KATININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
16 Mayıs 2022 00:19

BERBER ALİ YAKA’NIN TERS ŞİİRİ
09 Mayıs 2022 00:19

ESKİ GÜNLER-RAMAZANLAR-BAYRAMLAR NOSTALJİSİ VE EMPERYAL KÖLE UYKUSU
01 Mayıs 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI -5-
18 Nisan 2022 00:19

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO)
11 Nisan 2022 00:19

ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ (UÇÖ, İngilizce karşılığı ILO)
04 Nisan 2022 00:19

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ (DTÖ), İngilizce’si WORLD TRADE ORGANİZATİON (WTO)
28 Mart 2022 00:19

DOLAR NEDEN DÜNYA PARASIDIR?
21 Mart 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI 4 ÖĞRETMEN MEHMET KOÇ
14 Mart 2022 00:19

NATO
07 Mart 2022 00:19

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER CEMİYETİ (TEŞKİLATI)
28 Şubat 2022 00:19

TÜSİAD
21 Şubat 2022 00:19

ABD MERKEZ BANKASI FED
14 Şubat 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI -3- DAĞDAKİ VE ŞEHİRDEKİ DERVİŞ
07 Şubat 2022 00:19

ABD MARSHALL YARDIMI VE SÜT TOZUNUN YERLİ UN VE SÜTLE SAVAŞI
31 Ocak 2022 00:19

GELİR DAĞILIMI VE ADALETSİZLİĞİ
22 Ocak 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI - 2 -
14 Ocak 2022 00:19

ENFLASYONLA MÜCADELEDE KAMU HARCAMALARI
09 Ocak 2022 00:19

DENEYİM PAYLAŞIMI - 1 -
03 Ocak 2022 00:19

İLK YAZIMIZA BAŞLARKEN
20 Aralık 2021 00:19

MERKEZ BANKASI GERÇEĞİ
26 Aralık 2021 00:19

Tüm Yazılar