BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Google da İsrail’i koruyor

İsrail ve Gazze’deki haritaların bulanık olmasının arkasında yatan nedenin İsrail’in güvenliği olduğu ortaya çıktı. 

19 Mayıs 2021
Google da İsrail’i koruyor

Gazze’deki haritaların bulanık olmasının nedeni ise İsrail’in saldırganlığı sonucu oluşan yıkımın dünyaca görülmesinin engellenmesi.

Gazetemize konuşan bilişim uzmanı Adem Sağlam, söz konusu haritaların bulanıklığı konusunda yaptığı değerlendirmede BBC tarafından yapılan haberdeki eksikliği açıkladı. Sağlam, söz konusu haritaların bu şekliyle gösterilmesinin en önemli sebebinin İsrail’in askeri varlığının tespit edilmesinin engellenmesi, İsrail’in güvenliğinin sağlanması ve Filistin’de yaptığı yıkımı saklamak olduğunu belirtti.

GEÇMİŞTE MYNMAR’DA YAŞANANLAR GÖZLER ÖNÜNE SERİLMİŞTİ
Google tarafından kamuoyuna sunulan fotoğrafların bulanık oluşunu değerlendiren bilişim uzmanı Adem Sağlam, “İsrail’in bulanık olmasının sebebinin askeri varlıklarının gizli tutulması olduğu ve Filistin’in bulanık olma sebebi ise İsrail tarafından yapılan saldırılar sonucu yaşanan yıkım ve hasarın gizlenmesi olduğu öne çıkıyor. Geçmişte Google tarafından sağlanan hizmet sayesinde Myanmar’da yaşananlar gözler önüne serilmişti” şeklinde konuştu.

GOOGLE TARAFINDAN SUNULAN 2 HİZMETTEN 1 TANESİ KULLANILABİLİYOR
Sağlam, Google tarafından verilen harita hizmetlerinde iki farklı yol olmasına rağmen Gazze’de sadece uydu görüntülerinin olduğunun altını çizerken, “Google Earth hizmeti doğrultusunda uydudan ve karadan üç boyutlu olarak çekim yapmakta. Karadan yapılan çekimler bir arabanın üzerinde bulunan 3 boyutlu kameralar aracılığıyla çekiliyor. Ancak Gazze için durum burada farklı araç üzerinden çekim görüntüler bulunmuyor. Sadece uydu görüntüsü olmasına rağmen o da en son 2016 yılında güncellenmiş ve bulanık olarak paylaşılmış” ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN’DE YAŞANAN YIKIM GİZLENMEYE ÇALIŞILIYOR
Aynı uydu üzerinden görüntülendiği tahmin edilen yakın bölgelerin daha güncel ve kaliteli olarak görüldüğünü belirten Sağlam, “Filistin’e ve İsrail’e yakın diğer ülkeler ve bölgelerde tahminen aynı uydu tarafından çekilen fotoğrafların 2021 yılında güncellenmiş olmasına rağmen Filistin’in görüntülerinin en son 2016 yılında güncellenmiş olması ve bulanık olarak paylaşılması ile İsrail tarafından Filistin’e yapılan saldırılar sonucu oluşan yıkımın saklanması için yapılmış olabilecek bir hareket” dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.