banner164

BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Canan Karatay: Karaciğeri ayna gibi tertemiz yapıyor

Padişahlar seferde yanında taşırdı! Canan Karatay: Karaciğeri ayna gibi tertemiz yapıyor 

30 Nisan 2024
Canan Karatay: Karaciğeri ayna gibi tertemiz yapıyor



Son derece faydalı ve lezzetli aromaya sahip baharatlar arasına adını altın harflerle yazdırmış durumda. Onun faydaları arasında karaciğere olan etkileri ilk sırada yer alıyor. Prof. Dr. Canan Karatay da bu baharatın sırlarını övgü dolu sözlerle anlatıyor. 
Osmanlı padişahları, her yemeğin yanında ve sefere çıktıklarında yanlarında ‘sumak’ taşırdı. Sumak, vücudu doğal bir ilaç gibi temizlediğinden yüzyıllarca şifalı olduğuna inanılarak tüketildi. Osmanlı Padişahları tarafından ‘Padişah Baharatı’ olarak kabul edilen sumak son derece önemli bir baharat.

Sumak, güçlü bir toksin temizleyicisi olmasıyla öne çıkıyor. Bu nedenle yıllarca şifalı bir baharat olarak kullanılan sumak, günümüzde de yemeklere ekşi bir tat katması için kullanılıyor. Ek olarak sumak, karaciğer fonksiyonlarına büyük fayda sağlar.

Sumak tohumunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkilerini anlatan Prof. Dr. Canan Karatay, sumak çayının hazırlanışını da paylaştı. Prof. Dr. Karatay’a göre, düzenli olarak sumak çayı tüketmek, karaciğerde biriken tüm toksinleri temizlemeye yardımcı oluyor. Ancak sumak, çok güçlü bir toksin temizleyici olduğundan, hamilelerin tüketmemesi öneriliyor. Ayrıca haftada en fazla 3 ila 4 kez tüketilmeli.

Araştırmalar, vücuttaki oksidatif stresi azaltmanın en sağlıklı yollarından birinin sumak tüketmek olduğunu gösteriyor. Sumak, antioksidan özellikleri sayesinde vücut hücrelerini de yeniliyor.
Bir çay bardağına bir tatlı kaşığı öğütülmüş sumak tohumu ekleyin. Üzerine kaynar su ekleyin ve karışımı demlemeye bırakın. 5 dakika kadar beklettikten sonra sumak çayınız hazır olacak. Dilerseniz çaya 1 veya 2 damla kekik yağı da ekleyerek çayınızın besin değerini zenginleştirebilirsiniz.

Bu çayı tüketirken çok dikkatli olun, sumak çayını aşırı tüketmek mide yanması veya reflü gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce doktorunuza danışmanız öneriliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.