BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Marketlere yeni düzenleme! Müşteriyi yanıltmak yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarafından yapılan düzenlemeyle müşterinin kafasını karıştıran ve yanıltan görsellerin kullanılmasının önüne geçilmeye çalışılacak. 

08 Nisan 2024
Marketlere yeni düzenleme! Müşteriyi yanıltmak yasaklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde yeni bir düzenleme yaparak yanıltıcı görsellerin kullanımına sınırlama getirdi.

Bakanlık tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre, gıda ambalajlarında artık aroma vericilerle ilgili gerçek gıda görselleri kullanılamayacak.

Gıda etiketlerinde tüketicileri yanıltabilecek görsel ve ifadelerin kullanımı yasaklanırken, ürün isimleri aynı punto ve karakterde yazılacak. Benzer ürünler arasında karışıklığa neden olabilecek ifadelere de artık yer verilemeyecek.

YASAKLI KELİMELER KULLANILMAYACAK
Müşterilerin isimlerini birbiriyle karıştırılabileceği ürünlerde, "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadelere müsaade edilmeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadelerine müsaade edilmeyecek.


SON TARİH 31 ARALIK 2026
Gıda işletmeleri, bu değişikliğe 31 Aralık 2026'ya kadar uyum sağlamak zorunda kalacaklar. Bu tarihten sonra uygun olmayan ambalajlardaki ürünler piyasada bulunamayacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.