BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Dolar, borsa ve gram altın için yeni tahmin!

Dolar, borsa ve gram altın için yeni tahmin! Ekonomist Baydar yıl sonu beklentisini açıkladı 

06 Nisan 2024
Dolar, borsa ve gram altın için yeni tahmin!

Dolar, borsa ve gram altın için yeni tahmin! Ekonomist Baydar yıl sonu beklentisini açıkladı

Bu hafta altın, döviz ve borsa için oldukça hareketli geçti. Gram altın fiyatı rekor kırarken, dolar/TL 32’nin altını gördü. Borsada ise haftanın son işlem gününde önemli yükselişler dikkat çekti. Ekonomist Hikmet Baydar, altın ve dolar için rakam verdi ve yıl sonu beklentilerini açıkladı. 
Dolar, borsa ve gram altın için yeni tahmin Ekonomist Baydar yıl sonu beklentisini açıkladı
Altın fiyatları bu hafta rekor seviyeleri test ederken, dolar/TL’de düşüş dikkat çekmişti. Dolar kuru 32 TL’nin altına sarkmıştı. ABD’li dev banka Wells Fargo ise 2025 yılında dolar kurunun 30 TL seviyesinin altına gerileyeceğini öngördü. Öte yandan seçim sonrası borsada fiyatlamalar oldukça dikkat çekiyor. BIST 100 endeksi haftanın son işlem gününde 9600 puan seviyesini aştı. Endeks en son 26 Şubat’ta 9450 puan ile rekor kırmıştı.

Peki altın, borsa ve dolar beklentiler neler? Borsada 10 bin puan hedefi yakın zamanda gerçekleşir mi? Dolar/TL için yıl sonu beklentileri neler?

Konuyla ilgili merak edilenleri Ekonomist Hikmet Baydar, milliyet.com.tr’ye anlattı. Baydar konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Ons altında 2300 dolar seviyelerinin test edilmesini beklediğimizi daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarda belirtmiştim. Ons altın perşembe günü 2305 dolar seviyelerinden işlem gördükten sonra kar satışı ile karşılaştı. Ancak teknik olarak yön hala yukarı olduğu için tekrar alımlarla 2306 seviyelerinin test edilmesi sürpriz olmaz. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi beklentisi ile birlikte merkez bankalarının altında alım eğiliminde olmaları nedeniyle ons altın güçlü olmaya devam edebilir. Önümüzdeki günlerde ons altının 2270 dolar seviyelerinin altına inmediği sürece yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşünüyorum.

'GRAM ALTINDA YÜKSELME POTANSİYELİ FAZLA'

Ons altında satış gelmesine rağmen gram altında önemli bir gevşeme göremedik. Bu durum içeride altının güçlü olduğunu göstermektedir. Yukarı trend devam ettiği için tekrar yükselme potansiyeli fazladır.

GRAM ALTIN İÇİN YIL SONU BEKLENTİLERİ NELER?

Gram altında yükseliş eğiliminin devam etmesini bekliyoruz. O yüzden yeni zirveleri test edebilir. Ancak Fed faiz kararı haberleriyle ilgili olarak dönem dönem ufak dalgalanmalar yaşayabilir.

BORSADA GÜÇLÜ YÜKSELİŞİN SEBEBİ NE?

Yerel seçimler tamamlandı ve seçim riski rafa kalktı. Yabancı yatırımcılardan ilginç yorumlar gelmeye başladı. Dolar bazında ucuz olan Borsa İstanbul’a yabancı girişinin devam etmesini bekliyoruz. Yükselişte seçim riskinin bitmesini bekleyen alıcıların etkisi büyük. Ancak 9412 puan seviyesi hala kritik ve 3 gün üzerinde kapanış yapamazsa kar satışı gelme riski artar. Teknik olarak hala yön yukarı.

10 BİN PUAN YAKIN ZAMANDA GÖRÜLÜR MÜ?

Borsa yabancı için oldukça düşük seviyelerde olduğu için dolar bazında bakınca 10.000 puan seviyesinin üzerine çıkması pek de hayali görünmüyor. Dolayısıyla yabancı ilgisine ve gelişmekte olan piyasalara para girişiyle birlikte bu seviyeler kolay aşılabilir görünmektedir.

DOLARDA YIL SONU TAHMİNİ NE?

Yerel seçimden sonra verilen mesajlar son derece önemliydi. Ortadoks politikalara devam edilmesi, mevcut politikalarda esneme olmayacağının netleşmesi yabancılar için olumlu algılandı diyebiliriz. Bu durumda hem dövizde düşüş olasılığı hem de borsada yükseliş potansiyeli daha da arttı diyebiliriz.

Dolar/TL grafiğine baktığımızda aşağı trend oluşumu içerisinde olduğunu görüyoruz. Özellikle yılın 2. yarısında Fed faiz indirimleri ve içeride enflasyon düşüşüyle beraber yabancı girişine bağlı olarak doların 40 TL seviyesinin altında kalma ihtimali artmaktadır. Şu anda yıl sonu dolar kuruna ilişkin tahminler 42 TL civarında. Ancak yabancı girişi ile birlikte 40 TL’nin altını görmemiz mümkün.”

Kaynak:Milliyet

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.