BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Otizmli bireylerin farkında mıyız? 

 

02 Nisan 2024
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Otizmli bireylerin farkında mıyız? 

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü: Otizmli bireylerin farkında mıyız? 
Bugün, 2 Nisan, dünya genelinde “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak kutlanmaktadır. Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm 1985 yılında her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, son araştırmalara göre bugün her 36 çocuktan 1’inde görülmektedir.
Otizm, gençten yaşlıya birçok bireyin hayatını etkileyen, çeşitli gelişimsel zorluklarla mücadele eden bir spektrum bozukluğudur. Otizm, her bireyde farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve bireyler arasında büyük bir çeşitlilik gösterebilir. Ancak, bu farklılıklar bizi birbirimize bağlayan ve zenginleştiren unsurlardır. Bu farklılıkları anlamak ve her bireyin kendini ifade etme ve potansiyelini gerçekleştirme hakkını desteklemek önem arz etmektedir. Otizmli çocuğa sahip ailelerimizin sürecini anlamak, yaşadıkları ve yaşayabilecekleri zorlukları bilip onları desteklemek bizlerin görevidir.
Bu önemli gün, otizm hakkında doğru bilgilerin ulaştırılmasını sağlayarak, yanlış anlamaları ve önyargıları azaltmaya yardımcı olur. Otizm spektrumunda yer alan bireylerin günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları anlamak ve onlara destek olmak, hepimizin sorumluluğudur. Otizmli bireylerin topluma entegrasyonunu teşvik ederek, onların potansiyelini tam olarak ortaya çıkarmalarına yardımcı olabiliriz. Otizmli bireylerin küçük yaştan itibaren eğitim almaları ve rehabilitasyon sürecine katılmaları büyük önem arz etmektedir. Otizmin etkilerini en aza indirmek için eğitim camiasının çalışmalarını destekliyor bu konuda ilçe olarak daha ileriye gideceğimizden şüphe duymuyoruz. 
2024 yılında Seydişehir Sosyal Hizmet Merkezi olarak 25 ağır derece otizmli engellimiz ve ailesi ile çalışma yapılmış, psikososyal destek verilmiş, otizmli bireylerin ailelerine Evde Bakım Hizmeti Ücreti kapsamında sadece Mart ayı içinde 100.000 tl destek verilmiştir. Her konuda olduğu gibi bu konuda da Devletimiz, tüm engellilerimizin yanındadır.
Hepimizin bildiği gibi Otizmli olmak, hiçbir bireyin tercihi değildir ancak onların farkında olmak bizlerin tercihi olacaktır. Sevgimiz ve desteğimiz ile her daim yanlarında olacağımız başta Otizm Spektrum Bozukluğu olan engellilerimiz olmak üzere tüm engellilerimiz ve ailelerinin, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Gününü kutluyorum.

Muhammet KİREMİTCİ
Uzm. Sosyal Çalışmacı/ Müdür V.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.