BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez?

Uzmanları ayağa kaldıran çiğ süt akımı! Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez? 

24 Ocak 2024
Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez?

TikTok, son dönemde popülerleşen bir akım nedeniyle uzmanları endişelendiriyor. Kullanıcılar, "Çiğ Süt İçme Akımı" adı altında pastörize edilmemiş sütü başlarına dikip paylaşımlar yaparak dikkat çekiyor. Uzmanları ayağa kaldıran bu durumla ilgili merak edilen soruları cevapladık. Çiğ süt içmenin zararları nedir? Çiğ süt neden içilmez?
Beslenmeye dair her geçen gün birbirinden farklı fikirler ortaya çıkıyor. Özellikle son günlerde TikTok'ta ortaya çıkan "çiğ süt içme" akımının, besleyici olduğuna dair iddialarla yayılıyor ve bu videolar milyonlarca kişinin izlediği, denediği bir tehlikeye dönüşüyor.  Çiğ süt içme akımı adı altında çoğu kullanıcı pastörize edilmemiş sütü kafasına dikiyor. Ancak kimse tehlikesinin farkında değil. Uzmanlar “Çiğ süt zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir” uyarısında bulundu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Nihan YAKUT, konuyla ilgili önemli açıklamaları Yasemin.com'a aktardı.

ABD'de tüketicileri, çiftçileri ve doktorları karşı karşıya getirmekte. Beslenme uzmanı Prof. Dr. Marion Nestle, çiğ süt trendinden duyduğu endişeyi dile getirirken, "Sütün pastörize edilmesi, 20. yüzyılın en büyük halk sağlığı başarılarından biridir. Çiğ inek sütü verilen bebeklerin ölümle sonuçlanmasıyla geçmişte karşılaşılmıştır. Sütün pastörize edilmesi, işlenmiş gıda olduğunu göstermez. Bu akım, bilgisizliğin bir parçasıdır" şeklinde ifade etti.

Uzmanlar, çiğ sütün besleyici olduğuna dair bilimsel bir kanıt olmadığını vurgularken, "Çiğ süt, campylobacter, cryptosporidium, E. coli, listeria, brusella ve salmonella gibi zararlı mikropları taşıyabilir ve bunları insanlara bulaştırabilir" konusunda uyarılarda bulunuyor.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor.
Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.