BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Fazla ve yersiz yapılan ödemeler faiziyle geri alınacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığının Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, kamu görevlilerine yapılan fazla aylık ödemeleri faiziyle geri alınacak. Aylıklarını tam olarak alıp ay başının ardından görevinden ayrılan personeller için peşin ödenmiş aylığın çalışılmayan süreye ait kısmı geri alınacak. 

29 Kasım 2023
Fazla ve yersiz yapılan ödemeler faiziyle geri alınacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığının Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Fazla veya Yersiz Ödenen Aylıkların Geri Alınması) Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda; yanlış ve yersiz ödemeler gibi sebeplerle ödenen fazla aylıklar kamu görevlilerinden geri alınacak. 

FAİZİYLE GERİ ALINACAK
Harcama birimi, aşırı ödemelerin tespit edildiği veya tespit belgesinin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 iş günü içinde ilgili birime gerekli belgeleri iletecek. Haksız ödemeler, genel hükümlere göre zaman aşımı süresi içinde faiziyle birlikte ilgili kamu görevlilerinden tahsil edilecek.

Ayrıca, aylıklarını tam olarak alarak görevden ayrılan bireyler için önceden yapılmış olan aylık ödemelerin çalışılmayan süreye ait kısmı geri alınacak.

TAKİP DOSYASI AÇILACAK
Kurumlarından aylıksız izinli sayılan kişilerin çalışılmayan süreye ait genel sağlık sigortası primleri için herhangi bir borçlandırma yapılmayacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) iade talebinde bulunulmayacak. Memuriyeti sona erenlerin SGK'ye ödenmiş olan genel sağlık sigortası priminin çalışılmayan süreye ait kısmı borç kaydedilerek, bu tutarlar ilgili kamu görevlilerinden tahsil edilecek. Kamu görevlilerine yapılan fazla veya haksız aylık ödemelerinden kaynaklanan alacaklarda, faiz miktarı sözleşme ile belirlenmemişse ödeme yıllık yüzde 12 oranında gerçekleştirilecek. 

Borçlu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşecek.

Harcama birimi tarafından tespit edilen fazla veya haksız aylık ödemelerinin takip ve tahsil işlemleri için yetkili birime bildirim yapılana kadar, söz konusu alacak, kamu görevlilerince gönüllü olarak ödenebilecek. 

Gönüllü ödeme durumunda olmaması halinde, harcama birimi tarafından gönderilen belgeler temelinde yetkili birimce alacak takip dosyası açılacak ve ilgili kişi adına borç kaydedilerek muhasebe birimine 5 iş günü içinde bildirilecek.

YURT DIŞINA GÖNDERİLENLER İÇİN USUL VE ESASLAR DA BELİRLENDİ
Ayrıca, kamu idareleri tarafından yurt dışına gönderilen bireyler için yüklenme senedi ile geçerli imzalı müteselsil kefalet senedini içeren Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğle, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine göre öğrenim amacıyla, yetiştirilme, eğitilme, bilgi artırma, staj yapma veya benzeri nedenlerle geçici süreli görevlendirilen ve 3 ay veya daha uzun bir süreyle yurt dışına gönderilen bireylerden alınacak söz konusu senetlerin düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bu bağlamda, yükümlülüklerini ihlal edenler, kendilerine yapılan harcamaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen efektif satış kuru üzerinden, tahsil tarihindeki döviz cinsinden, faiziyle birlikte ve "Türk lirası" cinsinden ödemek zorunda kalacak. 

Tebliğ kapsamında bulunan alacaklar, ilgili kişinin durumu, hesaplanan borç miktarı ve ödettirilecek meblağ göz önüne alınarak en fazla 5 yıl süresince taksitlendirilebilecek.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.