BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Gazze'de 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması

İsrail ve Hamas arasındaki müzakereleri devam eden rehine takası konusunda anlaşmaya varıldı. Hamas elindeki 50 rehineyi serbest bırakacak. Bunların arasında kadınlar, çocuklar ve yaşlılar var. Buna karşılık da özellikle İsrail’deki hapishanelerde tutulan 150 Filistinli de serbest bırakılacak. İsrail ile Hamas arasında rehine takası konusunda Katar, Mısır ve ABD aracı oldu. 

22 Kasım 2023
Gazze'de 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması

Dünyada eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan ve şimdiye kadar 14 bini aşkın masum Filistinliyi hayatta koparan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 47. güne girilirken dünyanın merakla beklediği haber geldi. Gazze'de 4 günlük ateşkes ve rehine takası anlaşması yapıldı. Hamas ve İsrail'den peş peşe açıklamalar geldi. İşte 4 günlük geçici ateşkes anlaşmasının detayları...

GAZZE'DE GEÇİCİ ATEŞKES
İsrail Resmi Yayın Kuruluşu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; ''İsrail hükümeti, Hamas Hareketiyle esir değişimi anlaşmasını ve geçici ateşkesi kabul etti.''

Hükümetin bu gece Gazze'deki İsrailli esirlerin tümünün geri getirilmesi hedefinin ilk aşamasını onayladığı belirtilen açıklamada, "Buna göre, kadın ve çocuklardan oluşan en az 50 rehinenin 4 günlük sürede serbest bırakılması ve bu süre zarfında çatışmalara ara verilmesi öngörülüyor." ifadesi kullanıldı.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA
Açıklamada, "her 10 esirin serbest bırakılmasının, çatışmalara ek bir gün daha ara verilmesini sağlayacağı" belirtildi.

Açıklamada ayrıca, İsrail hükümeti ve ordusunun, "tüm esirlerin geri getirilmesi, Hamas'ın tasfiyesinin tamamlanması ve Gazze Şeridi'nden İsrail'e yeni bir tehdit gelmemesini sağlamak için savaşı sürdüreceği" vurgulandı.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA
Geçici ateşkes ile ilgili Hamas'tan da açıklama geldi. Yapılan açıklamada ''Bırakacağımız 50 İsrailli esire karşılık 150 Filistinli esir serbest bırakılacak, 4 gün ateşkes olacak ve insani yardım malzemesi taşıyan yüzlerce tır Gazze’ye girecek. Bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacak.'' denildi.

ATEŞKES 4 GÜN SÜRECEK
Anlaşmaya göre, ateşkes 4 gün sürecek ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi. Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı ifade edildi.

KATAR'DAN AÇIKLAMA
Katar yönetimi, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilecek insani aranın" ne zaman başlayacağının 24 saat içinde duyurulacağını açıkladı.

İŞTE ANLAŞMANIN ŞARTLARI
Hamas ile ABD destekli işgalci İsrail arasında yapılan ateşkes anlaşmasının şartları:

1- Her iki taraftan da ateşkes, işgal ordusunun Gazze'nin tüm bölgelerindeki tüm askeri eylemlerinin durdurulması ve Gazze'ye giren askeri araçların hareketinin durdurulması.

2- İnsani yardım, gıda, tıbbi ve yakıt yardımı için yüzlerce kamyon Gazze'nin kuzey ve güney istisnasız her bölgesine götürülecek.

3- İsrailli esirlerden 19 yaş altı 50 kadın ve çocuğun serbest bırakılması, bunun karşılığında halkımızın 19 yaş altı 150 kadın ve çocuğunun işgal cezaevlerinden kıdem sırasına göre serbest bırakılması.

4- Güneydeki hava trafiği dört gün süreyle durdurulacak. 

5- Kuzey'deki hava trafiğinin sabah 10.00'dan akşam 16.00'ya kadar günde 6 saat durdurulması. 

6- Ateşkes döneminde işgalci güç, Gazze'nin her bölgesinde kimseye saldırmamaya veya kimseyi tutuklamamaya taahhüt eder.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.