BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini geçti

 

03 Kasım 2023
İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bini geçti

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında bu yana öldürülenlerin sayısı 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e yükseldi, en az 32 bin kişi de yaralandı.

Gazze/Kudüs

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, kuzeydeki Beyt Hanun, Beyt Lahiye ve Keramet Mahallesi'ne ard arda şiddetli saldırılar düzenledi.

Kentin güneydoğu bölgesi havadan ve topçu atışlarıyla vurulurken, Şeyh Rıdvan, Nasr Mahallesi, Şatı Mülteci Kampı ve çevresine yönelik saldırılar sürdü.

İsrail topçu birlikleri, çalışmalarını durdurduğunu açıklayan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi çevresini onlarca top mermisiyle hedef almaya devam etti.

Gazze'nin güneyindeki Tel el-Heva Mahallesi'nde hizmet veren Filistin Kızılayına bağlı Kudüs Hastanesi çevresine de bir dizi hava saldırısı düzenleyen İsrail ordusu, hastaneyi vurma tehditlerini sürdürdü.

Filistin Kızılayı, hastanenin boşaltılması yönündeki İsrail tehditlerine karşı daha önce, yüzlerce yaralı ve hastanın tedavilerinin sürdüğünü ve 14 bin kişinin güvenli bir yer olarak sığındığı önemli sağlık merkezinin kesinlikle boşaltılmayacağını ve hizmete devam edeceğini duyurmuştu.

Kassam Tugayları: Gazze'de ölen İsraillilerin sayısı açıkladıklarından çok daha fazla

Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, Al Jazeera televizyon kanalında yayınlanan sesli mesajında, Kassam Tugayları savaşçılarının, farklı bölgelerden Gazze'ye doğru ilerlemeye çalışan İsrail güçlerine karşı koymaya devam ettiğini söyledi.

Ebu Ubeyde, Gazze'de ölen İsraillilerin sayısının İsrail yönetiminin açıkladığından çok daha fazla olduğunu belirtti.

İsrail askeri hatlarının arkasından dolanarak sıfır noktasından saldırmayı başardıklarını kaydeden Ebu Ubeyde, bir tank taburu ve daha fazlasını imha ettiklerini, çok sayıda İsrail askerini öldürdüklerini ve yaraladıklarını ifade etti.

Sözcü Ebu Ubeyde, bu akşam Gazze Şehri'nin kuzeybatı ekseninde bir karşı saldırı gerçekleştirerek 6 tank ve 2 personel taşıyıcıyı imha ettiklerini dile getirdi.

İsrail ordusu, Gazze şehrine yönelik kuşatmanın tamamlandığını duyurdu

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kara birliklerinin bölgede ilerlediğini aktaran Hagari, Gazze kentine yönelik kuşatmanın tamamlandığını bildirdi.

Hagari, ateşkese dair bir soruya ise "ateşkes seçeneğinin masa olmadığı" cevabını verdi.

BM: Hastaneler çatışmaya dahil edilemez

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze'deki duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

21 Ekim'den bu yana Gazze'ye toplam 227 yardım tırının giriş yaptığını belirten Dujarric, Filistin halkının ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli yardım miktarının düzenli bir şekilde aktarılmasının önemine işaret etti.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıtının tükenmesi nedeniyle çalışmalarını durdurmasını Gazze'deki trajik insani durumun göstergesi olarak nitelendiren Dujarric, yakıt sevkiyatının gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Dujarric, hastanelerin boşaltılamayacağını ve taşınamayacağını vurgulayarak, "Hastaneler çatışmaya dahil edilemez." dedi.

BM Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) operasyonlarını sürdürmesi için hala 100 milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirten Dujarric, ajansın tehlikeli koşullar altında görevini sürdürmeye devam ettiğini dile getirdi.

İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısı 1000'e yükseldi

İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasından yazılı açıklama yapan Bakanlık Sözcüsü Eşref el-Kudra, "Cibaliya katliamında şehit, yaralı ve kayıp sayısı 1000." ifadelerini kullandı.

 

 

Kudra, gece 03.47'de yaptığı açıklamasında daha fazla ayrıntı vermedi.

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği ikinci bombardımanda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirilmişti. Sivil savunma ekipleri ve bölge sakinleri, arama kurtarma çalışması başlatmıştı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının açıklamasında, İsrail savaş uçaklarının saldırısında ilk belirlemelere göre 100 kişinin hayatını kaybettiği ve kampta bulunan sivil yerleşim yerlerinden 6 Blok Mahallesi'nin tamamen yerle bir olduğu belirtilmişti.

 

 İsrail'in Bureyc Mülteci Kampı'nı bombalaması sonucu 15 Filistinli öldü

Gazze'deki Filistin Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in birçok evin bulunduğu yerleşim alanına saldırısına ilişkin bilgi verdi.

Sivil savunma ekiplerinin İsrail'in Bureyc Kampı'ndaki bir yerleşim alanını bombalaması sonucu 15 cansız bedene ulaştığını kaydeden Basal, onlarca kişinin yaralandığını aktardı.

Basal, evlerin enkazı altında çok sayıda kişinin olduğunu, ekiplerin onları kurtarmak için çalışmalarına devam ettiğini kaydetti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail savaş uçakları, Bureyc Kampı'ndaki evleri yerle bir etti. Bölge sakinleri, hasarın çok büyük olduğunu ifade ediyor.

İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye 12 binden fazla hava saldırısı düzenledi

İsrail ordusundan Gazze Şeridi'ne gerçekleştirilen saldırılarla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Saldırıların başlamasından bu yana Gazze Şeridi'ne 12 binden fazla hava saldırısı düzenlendiği belirtilen açıklamada, çatışmalar sırasında yaklaşık 1200 yeni hedefin tespit edildiği aktarıldı.

Açıklamada, saldırılarda Gazze'deki binlerce hedefin vurulduğu kaydedildi.

Gazze'deki hükümet: İsrail Gazze Şeridi'nde askeri hedefleri değil yerleşim alanlarını vuruyor

Hükümetin Medya Ofisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ni hedef alan 12 bin bombalamada binlerce askeri hedefin vurulduğu yönündeki iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Açıklamada, "İsrail, gerçekte yerleşim alanlarını, vatandaşların konutlarını, kadınları, çocukları, fırınların önündeki insan kuyruklarını, hastane ya da kilisede toplanan insanları hedef alıyor." ifadesine yer verildi.

İsrail'e tüm dünyanın gözü önünde vurulan bu hedeflerin mahiyetini açıklama daveti yapılarak, böyle bir durumun, İsrail'in yalanlarına ve sahtekarlığına kanıt olacağı kaydedildi.

BM raportörleri: Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırılar, hukukun küstahça ihlalidir ve savaş suçudur

BM raportörlerinden Pedro Arrojo Agudo, Michael Fahri, Tlaleng Mofokeng, Paula Gaviria Betancur, Irene Khan, Francesca Albanese ve Ashwini K.P'nin imzasıyla, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımlandı.

Açıklamada, "İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ni yok etme planlarını durdurmaya yönelik çağrıları reddetmesinden derin hayal kırıklığı duyuyoruz." ifadesi yer aldı.

Gazze'deki soykırımı ve insani felaketi önlemek için zamanın daraldığı vurgulanan açıklamada, bu durumun önlenmesi için ateşkes çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Filistin halkının ciddi bir soykırım riski altında olduğuna olan inancımız sürüyor. Harekete geçmenin tam zamanı. İsrail'in müttefikleri de sorumluluk taşıyor ve İsrail'in felakete yol açacak eylem tarzını önlemek için hemen harekete geçmeliler." ifadelerine yer verildi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na 31 Ekim gecesinden bu yana düzenlediği ve yüzlerce Filistinlinin ölümü ile yaralanmasına yol açan hava saldırılarıyla ilgili "duyulan dehşetin derinleştiği" aktarılan açıklamada, "İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na yönelik hava saldırısı, uluslararası hukukun küstahça ihlalidir ve bir savaş suçudur." değerlendirmesinde bulunuldu.

DSÖ: İşgal altındaki Filistin topraklarında sağlık merkezlerine yönelik 218 saldırı doğruladık

DSÖ'nün haftalık basın toplantısında konuşan Ghebreyesus, İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar nedeniyle 8 bin 500'den fazlası Gazze'de, 1400'ü İsrail'de 10 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Ghebreyesus, "Gazze'de 21 binden fazla kişi yaralandı ve 1,4 milyondan fazla insan yerinden edildi. Gazze'de sahadaki durum tarif edilemez. Hastaneler, koridorlarda yatan yaralılarla dolu ve morglar dolup taşıyor. Doktorlar anestezi olmadan ameliyat yapıyor." dedi.

DSÖ'nün şu ana kadar sağlık hizmetlerine yönelik 237 saldırıyı doğruladığını kaydeden Ghebreyesus, bunlardan 218'i işgal altındaki Filistin topraklarında, 19'unun ise İsrail'de gerçekleştiğini bildirdi.

Ghebreyesus, "Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar, uluslararası insani hukukun ihlalidir. Gazze Şeridi'ndeki 36 hastaneden 14'ü işlevsiz durumda. Hastanelerin işlevselliği, yiyecek, temiz su eksikliği ve jeneratörlere yetecek yakıtın bulunmaması nedeniyle etkileniyor. Sağlık ihtiyaçları arttıkça bu ihtiyaçları karşılama imkanımız azalıyor." diye konuştu.

İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişi daha hayatını kaybetti

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Şifa Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki can kayıpları ve yaralılara ilişkin bilgi verdi.

Kudra, İsrail'in son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 265 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

Kudüs ve banliyölerinde 13, Batı Şeria'daki Tulkerem'de 24, Cenin'de 21, Nablus'ta 21, Ramallah'ta 18, El Halil'de 15, Eriha'da 5, Kalkiliye'de 6, Tubas'da 5, Beytüllahim'de 4 ve El-Bira da 1 Filistinli İsrail saldırılarında hayatını kaybetti.

Bu süreçte, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler tarafından Filistinlilere yönelik 300 saldırı gerçekleşti. Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında, 6'sı Nablus'a bağlı Kusra beldesinde olmak üzere 8 Filistinli hayatını kaybetti.

Filistinli yetkili, 7 Ekim'den bu yana öldürülenlerin sayısının 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61'e çıktığını, en az 32 bin kişinin de yaralandığını belirtti.

 

Ayrım Duvarı (Utanç Duvarı) ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyi Beytüllahim Ofis Müdürü Hasan Bericiyye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin, Batı Şeria'nın güneyinde Filistinlilere ait 17 tarihi evi yerle bir ettiğini söyledi.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İsrail ordusunun bombardımanını yoğunlaştırdığı Gazze'deki İsrailli esirlere ilişkin müzakerelerin başlaması için ateşkes sağlanması gerektiğini belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesinin yakıt sıkıntısı ve tesise yönelik saldırılar nedeniyle bugün itibarıyla hizmet vermeyi durdurduğunu bildirdi.

Gazze'de atık suyun denize karışması ihtimali panik yaratıyor

Gazze Belediyesi, İsrail'in aralıksız bombaladığı bölgede atık su arıtma tesislerinin çalışmaması nedeniyle kirli suyun denize sızmasının oluşturabileceği çevre felaketi konusunda uyarı yaptı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının Facebook sayfasından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'na yönelik saldırısında ölü, yaralı ve kayıp sayısının 1000'e yükseldiği bildirildi.

Gazze'de Katolik Kilisesi'nde ayin yapan Hıristiyanlar, kilisenin yakın çevresine düzenlenen İsrail bombardımanı nedeniyle panik oldu.

 

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in saldırılarında 52 caminin tamamen yıkıldığını bildirdi.

Filistin Kızılayı, İsrail ordusunun, Gazze'deki Kudüs Hastanesi çevresini 2 saati aşkın süre boyunca yoğun bombardıman altında tuttuğunu bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Gazze'den 1000 Filistinli çocuğun aileleriyle birlikte ağırlanarak her türlü tıbbi ihtiyaç ve bakımlarının, iyileşip ülkelerine dönene kadar devlet hastanelerinde sağlanması talimatını verdi.

Filistinli rahip, İsrail'in çevresini bombaladığı Gazze'deki Katolik Kilisesindeki panik görüntülerini paylaştı

Filistinli Hristiyan din adamı Raheb, İsrail'in dün gerçekleştirdiği bombalama sırasında kilisenin içinden çekilen görüntüleri X hesabından yayınladı.

İsrail savaş uçaklarının bombalaması sonucu, Katolik Kilisesinin içindeki çocukların korkudan annelerine sarıldıkları görülürken, panikleyen Hristiyanların çığlık attığı duyuldu.

Saldırı sırasında yaşlı Hristiyanların da korku ve endişeye kapıldığı görüldü.

Raheb, paylaşımında İsrail'in Gazze'deki Katolik Kilisesi çevresini hava saldırısıyla bombalarken Hristiyanların dua halinde olduğunu belirtti.

Eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırıda en az 5 ölü var

Filistin haber ajansı WAFA'nın bölgeden aktardığı haberlere göre, İsrail askerleri, Ramallah'taki Tayra Mahallesi'ne baskın sırasında Filistinli gençlerle çatıştı.

WAFA'nın bir başka haberine göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi.

Saldırıda en az 5 kişinin öldüğü kaydedildi.

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 65 Filistinliyi gözaltına aldığını açıklayarak 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınanların sayısının 1900'e yükseldiğini duyurdu.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria'da düzenlenen silahlı saldırıda bir İsrail askerinin öldürülmesinin ardından Yahudi yerleşimciler, Nablus kentinin batısındaki Cit kasabasına baskın düzenleyerek Filistinlilere ait ev ve araçlara saldırdı, tarım arazilerini ateşe verdi.

İsrail kendi vatandaşlarına fiziksel güç kullandı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ağır bir bedel ödediklerini söyledi.

İsrail polisi, Batı Kudüs'te Ultra Ortodoks Yahudilerin (Haredi) yaşadığı mahallede Filistin bayrağı asan Siyonizm karşıtı Neturei Karta cemaati mensuplarına doğrudan fiziksel güç kullandı.

İsrail'de iktidardaki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, "Gazze'nin tamamen yeryüzünden silinmesi gerektiğini" söyledi.

İsrail ordusu, Lübnan topraklarında 2 tanksavar füzesi noktasını vurduğunu bildirdi.

Gazze'ye saldırılarını sürdüren ve son bir ayda 38 basın mensubunu öldüren İsrail, Birleşmiş Milletlerin (BM) "2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü"nde de bu suçlar karşısında "dokunulmaz statüsünü" koruyor.

Batı Şeria'da İsrail askerleri ile Filistinliler arasında silahlı çatışmalar yaşandı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde İsrail askerleri ile Filistinliler arasında silahlı çatışmalar yaşandı.

Filistin haber ajansı WAFA'nın bölgeden aktardığı haberlere göre, İsrail askerleri, Ramallah'taki Tayra Mahallesi'ne baskın sırasında Filistinli gençlerle çatıştı.

Baskına engel olmak isteyen gençlere karşı gerçek mermi, zehirli gaz ve ses bomları kullanan İsrail güçleri, bir süre sonra oradan ayrılmak zorunda kaldı. Askerler, bölgeden ayrılırken, evlere doğru gerçek mermilerle ateş açtı.

Bölgeden gelişmeleri anlık aktaran Şihab haber ajansı, Telegram sayfasında, Filistinli gençler ile İsrail askerleri arasında silahlı çatışmaların çıktığını ifade ederek, Ramallah'taki Tayra ve kentin kuzeyindeki el-Celzun Mülteci Kampı'nda yoğun silah seslerinin duyulduğu çatışmalara ilişkin çok sayıda görüntü paylaştı.

Çatışmalarda can kaybı ya da yaralanma olup olmadığına dair bilgi verilmedi.

Ramallah'a 23 kilometre uzaklıktaki Turmus Ayya ilçesine baskın düzenleyen İsrail askerleri, yoldan geçen bir araca ateş açtı. Şarapnel parçalarıyla hafif yaralanan iki genç hastaneye kaldırıldı.

Ramallah'ın batısındaki Naleyn beldesinde evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri, Belediye Başkanı Yusuf el-Hoca ve ikisi çocuk olmak üzere toplam 6 Filistinliyi gözaltına aldı.

Batı Şeria’da düzenlenen silahlı saldırıda bir İsrail askerinin öldürüldüğü bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria’daki yasa dışı Yahudi yerleşimi Einav yakınlarında bir araca silahlı düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, hareket halindeki araca ateş açıldığı ve aracın devrildiği kaydedildi.

Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalarda bir İsrailli yarbayın öldürüldüğü ve 31 Ekim'den bu yana ölen asker sayısının 18'e yükseldiği bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, 188. Zırhlı Tugay 53. Tabur Komutanı olan Yarbay Salman Habaka'nın, Gazze'nin kuzeyindeki çatışmalarda yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kassam Tugayları, Gazze'ye giren İsrail ordusuna ait tank ve araçları vurdu

Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'den, Mısır’a geçen yabancı pasaport sahibi yolcuların sayısının 335'e, tedavi için Mısır'a götürülen yaralıların sayısının da 76'ya yükseldiğini belirtti.

Muhsin, İsrail'in saldırılarında Gazze'de yaralananları taşıyan 17 ambulansın Mısır'a girdiğini belirterek 20 yardım tırının da Gazze'ye geçtiğini aktardı.

Kassam Tugaylarından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki farklı bölgelerinde İsrail güçlerine saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, “Gazze’nin kuzeybatısında Yasin-105 füzeleriyle iki tankı, iki buldozeri ve iki aracı hedef aldık.” denildi.

Gazze’nin doğusundaki Cuhr ed-Dik bölgesinde, çevresinde çok sayıda İsrail askerinin bulunduğu bir tankın da "Yasin-105" füzesiyle vurulduğu aktarılan açıklamada, “Kassam mücahitleri, Cuhr ed-Dik’te bir grup düşman askerini RPG roketatar ile hedef aldı.” ifadelerine yer verildi.

Gazze kentinin doğusundaki Ez-Zeytun Mahallesi’nde de İsrail ordusuna ait iki askeri aracın, "Yasin-105" füzesi ve el yapımı patlayıcı kullanılarak imha edildiği belirtilen açıklamada, Kassam Tugaylarının Gazze Şeridi’nin kuzeybatısındaki El-Halidi Camisi yakınlarında da İsrail askerlerini taşıyan bir aracı füzeyle imha ettiği kaydedildi.

Mısır: Yaklaşık 7 bin yabancıyı Gazze’den tahliye etme hazırlıkları sürüyor

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı İsmail Hayrat, ülkesindeki büyükelçiler ve yabancı misyon temsilcileriyle bir araya geldi.

Gazze’deki yabancı uyruklu vatandaşların tahliyesine ilişkin hazırlıkların ele alındığı toplantıda Hayrat, “60'tan fazla ülkenin pasaportuna sahip yaklaşık 7 bin kişinin tahliyesi için hazırlıkların sürdüğünü” ifade etti.

Açıklamada, tahliyelerin Refah Sınır Kapısı’ndan gerçekleştirileceği belirtilirken zamanına ilişkin bilgi verilmedi.

Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı Medya Direktörü Vail Ebu Muhsin, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, 110 üçüncü ülke vatandaşının Gazze’den ayrılarak Mısır’a geçtiğini söylemişti.

İsrail ordusu, Gazze'de BM okulunun çevresini vurdu

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçakları, Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı'na saldırı düzenledi.

Saldırıda, yerinden edilen binlerce Filistinlinin sığındığı, UNRWA'a ait Ebu Asi okulunun çevresi de hedef alındı.

İsrail saldırısında en az 5 kişi öldürüldü, çok sayıda kişi yaralandı.

BM: İsrail'in kara operasyonu 300 bin kişiye insani yardım ulaştırılmasını engelliyor

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA), X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gazze'deki duruma ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yürüttüğü kara operasyonu, yaklaşık 300 bin yerinden edilmiş kişiye insani yardım ulaştırılmasını engelliyor." ifadesi kullanıldı.

Çatışmalar nedeniyle bölgenin kuzeyi ile Gazze kentinin, Gazze Şeridi'nin kalan kısmından "büyük ölçüde koptuğu" belirten açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki 300 bin yerinden edilen kişiye insani yardım ulaştırılmasının "durma noktasına geldiği" kaydedildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek hastanenin hizmet dışı kalmasının ardından 70 kanser hastasının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisinin (OCHA), X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Gazze'deki duruma ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, "İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yürüttüğü kara operasyonu, yaklaşık 300 bin yerinden edilmiş kişiye insani yardım ulaştırılmasını engelliyor." ifadesi kullanıldı.

Çatışmalar nedeniyle bölgenin kuzeyi ile Gazze kentinin, Gazze Şeridi'nin kalan kısmından "büyük ölçüde koptuğu" belirten açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki 300 bin yerinden edilen kişiye insani yardım ulaştırılmasının "durma noktasına geldiği" kaydedildi.

Açıklamada, Gazze Şeridi'nde kanser hastalarının tedavi gördüğü tek hastanenin hizmet dışı kalmasının ardından 70 kanser hastasının ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'da 65 Filistinliyi gözaltına aldı

Filistin Esirler Cemiyetinden konuyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te en az 65 Filistinlinin gözaltına alındığı ifade edilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana gözaltına alınanların sayısının 1900'e yükseldiği kaydedildi.

İsrail ordusu, Lübnan’dan İsrail’e bir dizi roket atıldığını açıkladı

Ordudan yapılan açıklamada, Lübnan topraklarından atılan roketler nedeniyle İsrail’in kuzeyinde sirenler çaldığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıya karşılık Hizbullah’a ait hedeflerin vurulduğu kaydedildi.

Öte yandan bölgede yeniden sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda 4 kişi öldü

Lübnan resmi ajansı NNA'nın haberinde, İsrail'in Mercayun ilçesine düzenlediği saldırıya ilişkin detaylar paylaşıldı.

Haberde, Mercayun ilçesine bağlı Vadi es-Seluki bölgesinde düzenlenen saldırıda 3 kişinin öldüğü, 1 kişinin de yaralandığı, ilçeye bağlı Meys el-Cebel kasabasında bir evin hedef alınması sonucu ise bir kişinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığı aktarıldı.

İsrail ordusu, Yemen'den Husilerin attığı iki füzeyi engellediklerini açıkladı

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, son günlerde hava kuvvetleri radar sistemleri güneydoğudan atılan bir seyir füzesini tespit etti. İsrail hava kuvvetlerindeki "Adir" ismi verilen F-35 savaş uçakları havalanarak bu füzeyi imha etti.

Öte yandan, İsrail ordusu ABD-İsrail ortak üretimi Arrow hava savunma sistemiyle Kızıl Deniz açıklarında karadan karaya atılan bir füzeyi engellediklerini açıkladı.

İsrail ordusu, söz konusu iki olaya ilişkin askeri video görüntüleri paylaştı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail'e göre 31 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda ölen asker sayısı 18'e yükselirken Kassam Tugayları'nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrail saldırılarda 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinliyi öldürürken en az 32 bin kişiyi yaraladı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 134 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterilirken İsrail ordusu El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini vurdu, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini bombaladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 49 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin çalışmalarını durdurması nedeniyle 4 kanser hastası öldü

bluka altındaki Gazze Şeridi'nde onkoloji ünitesine sahip tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'nin dün faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmasının ardından 4 kanser hastasının hayatını kaybettiği belirtildi.

Gazze'deki Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yakıtın tükenmesi nedeniyle hastanenin tamamen hizmet dışı kalması sonucu bugün 4 kanser hastası hayatını kaybetti." dedi.

Sukeyk, hastaların gerekli tıbbi imkanların bulunmaması nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çekti.

Hastane Müdürü, Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi'ndeki tüm hastaların Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta yer alan Dar es-Selam Hastanesi'ne nakledildiği bilgisini paylaştı.

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria’da dört Filistinliyi öldürdü

İsrail askerlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği hava saldırısı ve baskında 4 Filistinli öldürüldü.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlediği saldırıda iki Filistinli hayatını kaybetti, bazı Filistinliler de yaralandı.

İsrail güçleri ambulansların yaralılara ulaşmasını engelledi.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İsrail askerlerinin Cenin kentine düzenlediği baskında, Muhammed Sititi (31) ile Cihad İbrahim Nanaiyye (26) isimli iki Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Bakanlık açıklamasında, işgal altındaki Batı Şeria'da 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ile Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 138'e yükseldiği bildirildi.

Latin Amerika ülkeleri, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısını kınadı

Latin Amerika ülkeleri, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği bombalı saldırıları kınadı.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, açıklamasında, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'nı vurmasını kınayarak Gazze'nin acil olarak insani yardımlara ihtiyacı olduğunu ve Refah Sınır Kapısı'ndan yardım geçişlerinin daha esnek hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Hamas'ın elinde 20 Arjantin vatandaşının bulunduğunu hatırlatan Fernandez, rehinelerin koşulsuz olarak derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel de İsrail'in Gazze'ye saldırılarına tepki göstererek, "Tarih kayıtsız kalanları affetmeyecek. Biz de onların arasında olmayacağız. Mülksüzleştirme felsefesi bir felakete yol açıyor. İsrail'in füzelerinin isabet ettiği yer bir toprak parçası değil, Filistin halkıdır, onların çocukları ve yaşlılarıdır." ifadelerini kullandı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parrilla, sosyal medya hesabından, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısını "güçlü" şekilde kınadı.

Ekvador hükümetinden yapılan açıklamada ise İsrail'in kampa yönelik saldırısının endişeyle takip edildiği bildirildi.

Honduras Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletlere (BM) acil ateşkes çağrısında bulunarak, "İnsan haklarına her koşulda saygı duyulmalıdır. Gazze Şeridi'nde felaket niteliğinde insani dram yaşanıyor ve bundan büyük oranda çocuklardan oluşan sivil nüfus etkileniyor." denildi.

Uruguay Dışişleri Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, sivillerin can güvenliğinin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, basın toplantısında, Meksika'nın iki devletli çözüm iradesini desteklediğini belirterek, "Taraf olmak istemiyoruz çünkü barışçıl çözüm arayışından yanayız. Çatışmanın derhal durdurulmasını ve şiddettin tırmanmasının önlenmesini istiyoruz." dedi.

Meksika basınındaki haberlerde, Hamas'ın elindeki rehinelerden ikisinin Meksika vatandaşı olduğu kaydedildi.

Peru hükümetinden yapılan açıklamada, Gazze'deki insani durumun daha da kötüleştiği ifade edilerek, İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na saldırısı kınandı.

Venezuela Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na bombalı saldırısının "en güçlü" şekilde kınandığı duyuruldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.