BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Al-sat'çılara kötü haber : Otomobil fiyatlarında düşüş başladı!

Arz kısıtı ve spekülatif taleple oluşan araç bekleme kuyrukları yerini sipariş iptallerine bırakırken, markalar da stok eritmek için kampanya yarışına girdi 

20 Ekim 2023
Al-sat'çılara kötü  haber : Otomobil fiyatlarında düşüş başladı!

Otomotiv sektöründe dengeler değişiyor.

Aysel Yücel'in haberine göre; Pandemi döneminde başlayan çip krizi ve araç tedarik sorunları, yerini stok birikimine bırakıyor. Markalar, stokları azaltmak ve satışları artırmak için kampanyalar düzenlerken, talebin yavaşlaması ve döviz kurlarının istikrarlı seyretmesi nedeniyle "sıfır kilometre araçlar" pandemi başladığından beri ilk kez aylık bazda fiyat artışı görmediler. İkinci el araç pazarı ise sıkıntılı bir döneme girdi; satışlar ve fiyatlar serbest düşüş yaşamaya başladı. Sektör temsilcileri, otomotivde asıl kaybın 2024 yılında olabileceğini öngörüyorlar.

Otomobil, tekrar bir "yatırım aracı" haline geldi ve yılın ilk yarısında satışlar rekor düzeydeydi. Ancak krediye erişim sorunları ve bakanlığın aldığı önlemlerle birlikte pazarda dengeler değişti. 'Al-sat'çılar piyasadan çekilince, bayiler gerçek alıcıların peşine düştü. Ancak finansman sorunları ve alım gücündeki düşüşle gerçek alıcıların talepleri keskin bir şekilde azalınca, son çeyrekte stoklarını azaltmaya çalışan markalar kampanyalara yöneldi.


Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, talepteki düşüşün kampanyalarda artışa neden olduğunu belirtti. Fiyatlar konusunda ise, "Kurda büyük bir değişiklik olmadığı için fiyatlar artmadı" dedi.

Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, bireysel alımlarda artan iptallerin piyasada göze çarptığını ve markaların kampanyalarla stoklarını eritmeye çalıştığını belirtti.

Sıfır kilometre araçlarda fiyatlar son bir ayda artış yaşamadı, hatta ortalama olarak düşüş gözlendi. İkinci el araç pazarında ise ekim ayının ilk 20 gününde fiyatlar yaklaşık %9 oranında düştü.

Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın, hem galerilerin hem de bireysel kullanıcıların araçlarını satmakta zorlandıklarını belirtti. Mevduat faizlerinin artması ve bölgesel belirsizliklerin, otomobil alıcılarının ikinci el araçlara yönelmesine neden olduğunu açıkladı.

Sektör temsilcileri, yerli araçlara olan ilginin devam ettiğini, ancak yüksek donanımlı ve üst segment araçlarda talebin çok yavaşladığını ifade ettiler.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliği yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, sıfır kilometre araçlarda talep daralmasının 2024 yılında satışlara daha fazla etki edeceğini öngördü.


Talepteki yavaşlama üzerine otomotiv piyasasında finansman kampanyaları hız kazandı. Firmalar, stoklarını azaltmak ve satışları artırmak için peşin indirimler ve kredi kampanyaları sunuyor. Kampanyalarda indirimler 180 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.