BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Gram altınlara kod zorunluluğu getirildi: İnternette sorgulanabilecek

Türkiye'de yatırımcının tercihi olan gram altınlar için etiket ve kod zorunluluğu getirildi. 

20 Ekim 2023
Gram altınlara kod zorunluluğu getirildi: İnternette sorgulanabilecek

Darphane tarafından hayata geçirilen sistem kapsamında, gram altınların üzerinde üreticisi, üretim tarihi, üretim yeri, saflık ayarı, ağırlığı, seri numarası ve benzersiz bir kod bulunacak.

GRAM ALTINDA GEÇERLİ OLACAK

Kıymetli maden takip sistemi, bir gram ve üzeri gram altınlar için geçerli olacak. Yani kuyumcudan alınan altın kolye, küpe, bilezik ve diğer cumhuriyet altınlarını kapsamayacak.

ÖZEL KOD OLACAK

Yeni sistem kapsamında, gram altınlar sertifika ve ambalaj içinde satılacak. Her gram altının üzerinde ona özel bir kod bulunacak. Bu kod, Darphane tarafından kayıt altına alınacak ve internet üzerinden sorgulanabilecek.

SAHTECİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Darphane Bandrollü Ürün İzleme Sistemleri Dairesi Başkanı Bülent Yılmaz, "Ürünlerin üzerindeki bilgiler, Darphane tarafından kayıt altına alınacak. Bu sayede, gram altınların sahteciliğinin önüne geçilecek ve yatırımcıların mağduriyeti engellenecek" dedi.

TEK TİP AMBALAJ OLACAK

Yeni sistem, farklı kıymetli madenler için de geçerli olacak. Rafineler tarafından üretilecek 1 gram ve üzerindeki altın, gümüş, platin ve paladyumun hepsinin ambalajlarına bir standart getirilecek. Tek tip bir ambalaj olacak.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.