BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Dolar sahiplerini şoke eden açıklama!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Orta Vadeli Program'ın (OVP) duyurulduğu basın toplantısında KKM'nin biteceğinin sinyalini verdi. 

07 Eylul 2023
Dolar sahiplerini şoke eden açıklama!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanırken basın toplantısında konuşma yaptı, KKM hakkında da önemli ifadeler kullandı.

Erdoğan, 21 Aralık 2021'de hayata geçirilen KKM için "Kur Korumalı Mevduat sistemimiz görevini yerine getirmiş, kur istikrarını sağlamada önemli katkı sağlamıştır. Kur Korumalı Mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız." şeklinde konuştu.

20 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 28 Ağustos itibariyle bankalara uygulama talimatı verilen 4 tebliğ ile döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan TL payına göre indirimli kıymet tesis uygulaması yasaklanmıştı.

Alınan kararın etkileri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık verilerinde ortaya çıkarken, KKM havuzunda biriken miktar 8 ay aradan sonra ilk kez azalış göstermiş, bu düşüş Merkez Bankası'nın hareketinin bir sonucu olarak açıklanmıştı.


HÜKÜMETİN DOLAR TAHMİNLERİ YATIRIMCININ GÖZÜNÜ KORKUTTU
Bankalar, TCMB tarafından kendilerine hedef gösterilen TL mevduat oranını yakalayabilmek için KKM'den Türk lirasına geçiş yapabilmek için çalışmalarını hızlandırırken, bugün açıklanan Orta Vadeli Program'da 2023, 2024, 2025 ve 2026 yılları için tahmin edilen dolar kuru, yatırımcıyı yeniden döviz tevdiat hesaplarına yöneltebilir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası işbirliğinde hazırlanan programa göre Türkiye'de ilerleyen yıllarda görülmesi beklenen dolar/TL paritesi şu şekilde:

2024 - 36,7819 (+%54)
2025 - 43,9353 (+%19,4)
2026 - 47,7974 (+%8,8)

Rapor, içerisinde bulunduğumuz 2023 yılı sonunda görülmesi beklenen dolar kuru içinse 30 lira 40 kuruş tahmininde bulundu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.