BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Ebulfez Elçibey Vefatının 23. yılında anılıyor

Türk dünyasının bilge şahsiyetlerinden Azerbaycan’ın ikinci Cumhurbaşkanı Ebulfez Elçibey, vefatının 23. yılında anılıyor. Hayatını ülkesinin bağımsızlığı ve Türk dünyasının birliğine adayan Elçibey, cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile yakınlaşmayı, Azerbaycan dış politikasının önceliği haline getirdi. 

23 Ağustos 2023
Ebulfez Elçibey Vefatının 23. yılında anılıyor

Rus ordusunun Azerbaycan’dan çıkartılması ve milli paranın basılması, Elçibey dönemindeki önemli gelişmeler arasında bulunuyor.

Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Azerbaycan'daki bağımsızlık mücadelesinin öncüleri arasında yer alan Ebulfez Elçibey, sadece ülkesinde değil, başta Türkiye olmak üzere, tüm Türk dünyasında saygıyla hatırlanıyor. Elçibey, hayatını ülkesinin bağımsızlığı ve Türk dünyasında birliğin sağlanmasına adayan bir lider ve bilge kişilik olarak gönüllerde taht kurdu.

24 Haziran 1938’de Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin Ordubad ilinin Keleki köyünde doğan Elçibey, ilkokul ve liseyi Nahçıvan’da okudu, 1957’de Azerbaycan Devlet Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi Arap Filolojisi Bölümünü kazandı. Mezun olduktan sonra Mısır’a gönderildi ve orada 1963-1964 yıllarında tercüman olarak görev yaptı.


Elçibey, 1968-1975 yıllarında Azerbaycan Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Tarihi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu dönemde öğrencilerine Türkçülük ve bağımsızlık duygusu aşılamaya çalışan Elçibey’in faaliyetleri, Devlet Güvenlik Servisi’nin (KGB) dikkatinden kaçmadı ve gözaltına alındı. 1975’te Sovyetler Birliği karşıtı propaganda yapmak suçundan tutuklandı. Bir yıl 7 ay siyasi tutuklu olarak hapis hayatı yaşadı ve taş ocakları gibi ağır işlerde çalıştırıldı.

AZERBAYCAN HALK CEPHESİ’NİN BAŞINA GEÇTİ
Elçibey, hapisten çıktıktan sonra Azerbaycan Bilimler Akademisi El Yazmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak faaliyetini sürdürdü.

1988’de Azerbaycan’da Sovyetler Birliği karşıtı halk hareketi başladı ve Elçibey, bu hareketin önderleri arasında yer aldı. Halk hareketi 1989’da Azerbaycan Halk Cephesi (AHC) ismi altında kurumsallaştı ve Elçibey AHC başkanı oldu. 7 Haziran 1992’de yapılan seçimlere AHC adayı olarak katılan Elçibey, yüzde 60,9 oyla Azerbaycan cumhurbaşkanı seçildi.


SOVYET RUS ORDUSUNU AZERBAYCAN’DAN ÇIKARDI
Elçibey, seçildikten hemen sonra milli devlet kurma yolunda adımlar attı ve Sovyet Rus ordusunu Azerbaycan’dan çıkararak milli ordu kurdu.

Ülkenin milli parasını bastırarak Sovyet paralarını devreden çıkarttı. Elçibey’in cumhurbaşkanlığı döneminde Kiril alfabesinden Latin alfabesine geçildi.

Üniversiteye giriş sınavlarında test yöntemi uygulanmaya başlanması Elçibey’in yaptığı en önemli reformlar arasında gösteriliyor.

İLK YURT DIŞI ZİYARETİNİ TÜRKİYE’YE GERÇEKLEŞTİRDİ
Ebulfez Elçibey, cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile yakınlaşmayı, Azerbaycan dış politikasının önceliği haline getirirken, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini de 24-27 Haziran 1992’de Türkiye’ye gerçekleştirdi.

Elçibey’in cumhurbaşkanlığı, Ermenistan’ın Karabağ’a düzenlediği saldırılar ve iç karışıklıklar nedeniyle uzun sürmedi. Haziran 1993’te Albay Suret Hüseynov’un Gence’de isyan çıkarması üzerine ülkede iç savaş tehlikesi doğdu ve Elçibey, bu durumu önlemek için görevini bırakarak doğduğu Keleki köyüne gitti.

Elçibey, yaklaşık 4,5 yıl Keleki’de yaşadıktan sonra 1997’de Bakü’ye döndü ve artık siyasi partiye dönüşen Azerbaycan Halk Cephesi Partisi genel başkanı olarak mücadelesini sürdürdü.

Yaşamının son dönemlerini ağır hastalıkla mücadele ederek geçiren Elçibey, 22 Ağustos 2000’de tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. AA

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.