BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Priapizm Ne Demek? Priapizm Tedavisi

 

22 Ağustos 2023
Priapizm Ne Demek? Priapizm Tedavisi

Priapizm, erkeklerde gözlemlenen bir cinsel sağlık sorunudur. Temel olarak penisin normalde olduğundan çok daha uzun süreler boyunca erekte pozisyonda olmasıdır. Bu sürenin 4 saati aşması halinde priapizm teşhisi koyulabilir. Bununla birlikte priapizm sorunu yaşayanları bekleyen en önemli tehlike, hastalığın tedavi edilmemesi halinde çoğunlukla sertleşme sorunuyla sonuçlanmasıdır. Ayrıca priapizm, farklı tiplerde ve türlerde gelişebilir. Tekrarlayan, düşük akımlı ve yüksek akımlı şeklinde 3 ana tipe sahip olan priapizm, her bir tipte farklı türden belirti ile gelişir. Aynı zamanda tüm bu tiplerde tedavi süreci de farklı şekillerde planlanır.

Priapizm Ne Demek?

Priapizm, erkeklerde gelişen ve 4 saatten uzun süreyle penisin erekte olması durumudur. Kalıcı olarak sertleşmeye sebep olabilen bu sağlık sorunu, cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilir. Dolayısıyla hastalığın teşhisinin konulması ya da belirtilerinin ortaya çıkması halinde süratle tedavi sürecine başlanmalıdır. Bununla birlikte priapizm, herhangi bir yaş grubunda gözlemlenen sağlık sorunu değildir. İleri yaşlarda ortaya çıkabildiği gibi bebeklerde dahi priapizm bulgusuna rastlamak olasıdır. Yaş grupları üzerine yapılan incelemelerde priapizmin, çocukluk döneminde; 5-10, yetişkinlik döneminde ise; 20-50 yaşlar arasında daha yaygın olarak gözlemlendiğini ortaya koymuştur.

Priapizm Neden Olur?

Priapizmin neden olduğuna ilişkin birçok araştırma yapılmış olsa da bu cinsel sağlık sorununun gelişimine ilişkin kesin nedenler ortaya koyulamamıştır. Buna karşın priapizmin; ortak hücreli anemi, kullanılan ilaçlar ya da travmatik yaralanmalar nedeniyle gelişim gösterdiğine ilişkin çalışmalar mevcuttur. Bunların dışında zararlı madde kullanımı ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi durumların da priapizme neden olduğu öngörülmektedir.

Priapizm Tedavisi

Priapizm tedavisi, hastalığın tipine göre farklılık gösteren işleyişe sahiptir. Düşük akımlı priapizm teşhisi koyulması halinde hastanın derhal tedavi sürecine başlatılması gerekir. Ağrılı ereksiyonlar halinde süregelen bu priapizm tipi, yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkiler. Yüksek akımlı priapizm teşhisinde ise sertleşme problemi yaşandığında belirgin ağrılar ortaya çıkmayabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.