BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Hırsızların yeni numarası: Kargonuz geldi! Konya’da 7 evi bu yöntemle soydular

Konya'da “kiralık daire sorma”, “suyunuz geldi”, “kargonuz geldi” bahanesiyle kapıları açtırarak girdikleri apartmanlarda dil düşürme yöntemiyle 7 evden hırsızlık yapan 6 kadın yakalandı. Polis , zillerine basılır basılmaz kapıları açmayın uyarısı yaptı. 

10 Temmuz 2023
Hırsızların yeni numarası: Kargonuz geldi! Konya’da 7 evi bu yöntemle soydular

Konya Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri, son günlerde kadınların örgütlü şekilde 7 evden 'dil düşürme' yöntemi olarak bilinen kredi kartı gibi benzer kartlarla hırsızlık olayı gerçekleştirilmesinin ardından harekete geçti.

Yaşanan hırsızlık olaylarının şüphelilerini yakalanması için özel ekip kuruldu. Hırsızlık olaylarının yaşandığı adreslerde ve bölgelerdeki 250 kamera görüntüsünü izleyen polis ekipleri, hırsızlık olaylarına karışan kadın şüphelilerin kimliklerini tespit etti.

Şüphelilerin özellikle evlere ‘dil düşürme' yöntemiyle girdiğini belirleyen polis ekipleri, üçlü ve dörtlü gruplar halinde evlere giren kadın hırsızları, teknik ve fiziki olarak adım adım takip etti.

KAPILARI SU VE KARGOCU BAHANESİYLE KONTROL ETMİŞLER
Yapılan çalışmalar neticesinde aile bağı bulunan kadın hırsızlar, gruplara ayrılarak belirledikleri binalara giderek zillere basarak boş olup olmadıklarını kontrol ettikleri saptandı.

Şüphelilerin, kapıyı açan veya "kim o" diye soran bina sakinlerine 'sucu' veya 'kargocu' yalanı söyledikleri tespit edildi. Apartmana girdikten sonra boş olduğunu anladıkları dairelere "dil düşürme" yöntemiyle giren hırsızlık şüphelilerinin, evlerdeki ziynet, değerli eşya ile paraları aldıktan sonra olay yerinden kaçtıkları tespit edildi.


Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliği ekipleri, çalışmalarını tamamlamasının ardından düzenlediği operasyonda 6 kadın şüpheliyi gözaltına aldı.

Sorgulanmak üzere emniyete götürülen şüphelilerin, "dil düşürme" yöntemiyle hırsızlık yaptıklarını anlattıkları öne sürüldü.

"EV SAHİPLERİ EVDEN KISA SÜRELİĞİNE ÇIKTIĞI İÇİN, KAPIYI ÇEKİYOR VE KİLİTLEMEDEN GİDİYORLAR"
Hırsızlık olaylarını gerçekleştiren şahısların il il gezerek girdikleri evlerden hırsızlık yaptıklarını belirten Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık ve Yankesicilik Büro Amirliğinde görevli polis memuru ve polis eğitmeni Hasan Özkurt, “Konya'da meydana gelen hırsızlık olaylarıyla alakalı yaptığımız araştırmalarda ikametlerden dil düşürme suretiyle hırsızlık olaylarında genelde Konya'da dış illerden gelen bayan şüpheliler bu olayı meslek haline getiren şahıslar. Bu kişiler il il gezerek ikametlerin kapılarını çaldıktan sonra eğer ikamette biri varsa adres sorma, kiralık daire sorma ya da bir şey pazarlama adı altında bir şey sorup ayrılıyorlar. Eğer ikamette kimse yoksa, bu ikametin kilidi de kilitlenmemişse özel aparatlarıyla bu dili düşürerekten sonra ikamete giriyorlar ve altın ve para gibi kolayca taşınabilir ve yakalanmaları zor olan eşyaları alarak ikametten çıkıyorlar. Bu konuda bizim yaptığımız çalışmalarda vatandaşlarımızı devamlı uyarıyoruz. Apartman ve sitelere bu şekilde broşürler dağıtarak ikazlarda bulunuyoruz. Ama maalesef bazen ev sahipleri markete ya da pazara giderken kısa süreliğine çıktığı için kapıyı çekiyor ve kilitlemeden gidiyorlar. Kilitlemeden çıktığında da hırsız içeri girmesi çok basit oluyor. Yani kilit göbeği düşürmek suretiyle hırsızlık genelde bu şekilde oluyor” dedi.

 “6 AY İÇERİSİNDE YAKLAŞIK 6 TANE DİL DÜŞÜRMEK SURETİYLE HIRSIZ OLAYIMIZ VAR”
Vatandaşları uyarmak ve dikkat çekmek için bazı vatandaşların kapılarını çalarak 'kargo' ve 'sucu' bahanesiyle zile bastıklarını belirten polis eğitmen Hasan Özkurt, “Vatandaşların zillerine basarak kendimiz kargocu, sucu gibi gösteriyoruz, onlarda açıyorlar kapıyı. Ama açtıktan sonra kimse bakmıyor apartmana kim geldi? Nereye geldi? Kime geldi diye kimse sormuyor. Bu da hırsızların işine geliyor ve direkt hırsızlık yapacağı daireye girerek hırsızlık yapıyor. Daha sonra oradan ayrılıyor. Biz yaptığımız kamera çalışmalarında hırsızlık olduktan sonra şahısları tespit ediyoruz. İlimizde de son 6 ay içerisinde yaklaşık 6 tane dil düşürmek suretiyle hırsız olayımız var. Vatandaş kesinlikle kapıyı çalan şahsa, kim o desin, kim o dedikten ve kapıyı açtıktan sonra da sorsun, kime geldiğini, niye geldiğini ve eğer bir şüpheli bir durum hissetmişse zaten bayanlar tiplerinden, fiziki yapılarından, giyinişlerinden şüpheli ve hemen 112 Acil Çağrı Merkezini arasınlar. Biz oraya geliriz ve şahısları inceleriz. Şahısların gereğini yaparız” şeklinde konuştu.

“KİMLİK KARTIYLA VEYA KREDİ KARTIYLA BİLE BU KAPININ KİLİDİNİ KOLAYCA DÜŞÜREBİLİYORLAR”
Polis eğitmen Hasan Özkurt, “Ev sahibinin çocukları direkt çektikleri zaman kapıyı açmak çok kolay. Özel aparata bile gerek yok. Normal kimlik kartıyla veya kredi kartıyla bile bu kapının kilidini kolayca düşürebiliyorlar. Onun için vatandaşlarımız kesinlikle kapıyı kilitlesinler, ondan sonra evden ayrılsınlar. Kapıyı kilitlediklerinde kapıyı açmak biraz zorlaşıyor. Onunla açılış yöntemleri biraz fazla ama hırsızlar biraz zaman kaybediyor ve yakalanma riski daha fazla olduğu için kilitli kapıyla fazla uğraşmıyorlar” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.