BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Karamsar ekonomist ilk kez müjde verdi: Türkiye'ye akıl almaz boyutlarda para girecek

Ekonomik gidişata yönelik karamsar tahminleriyle tanınan Atilla Yeşilada, uzun süredir ilk kez umutlu konuştu: Türkiye'ye akıl almaz boyutta para girişi olacak. 

29 Haziran 2023
Karamsar ekonomist ilk kez müjde verdi: Türkiye'ye akıl almaz boyutlarda para girecek

Türk ekonomisine ilişkin karamsar öngörüleriyle tanınan ve şimdiye dek pek çok tahmininde yanılan ekonomist Atilla Yeşilada, ABD Doları'nın Türk Lirası karşısında yeni rekorlar kırıp kıramayacağı hakkında görüşlerini açıkladı. Uzun yıllardır ilk kez 'müjde' niteliğinde bir mesaj veren Yeşilada, Türk ekonomisine yaz ayları süresince akıl almaz boyutlarda para girişi olacağını ileri sürdü. 

Mesele Ekonomi adlı Youtube kanalında yaptığı değerlendirmede Yeşilada, turizm sezonunda zaten dolar sıkıntısı çekmeyecek Türkiye'ye aynı zamanda Körfez sermayesinden para akışı olacağını ve buna, 14 Mayıs seçimlerinden önce yurtdışına çıkarılan yerli sermayenin geri dönüşlerinin ekleneceğini kaydetti. 

Yeşilada, TL/Dolar tahmininde de bulunduğu değerlendirmesinde şunları söyledi:

Ekim ayı sonuna kadar doların 27-28 lirayı aşacağını düşünmüyorum. Bunun iki tane basit nedeni var. Birincisi, Türkiye'ye akıl almaz boyutlarda para girişi olacak. 

İkincisi, bizim bireysel yatırımcılar artık çok usta bir trader gibi hareket ediyor. Yani doları en yüksekken satıyor, en düşükken alıyor. Şimdi doları yükseldikçe yerlilerden dolara döviz talebinin azaldığını ve o paranın yavaş yavaş borsaya ve mevduata transfer olduğunu göreceğiz. 

Yani dolara iç talep de azalacak. Dış işlemlerde döviz fazlanız var; içeride döviz talebiniz azalıyor, bu Türk Lirası'nın otomatik olarak birazcık daha piyasanın üzerinde bir seviyeden destek bulması demektir. 

Haziran-ekim döneminde Türkiye dövizde cari fazla verecek. Yani harcadığından daha fazla döviz girişi görecek. Merkez Bankası'nın rezerv biriktirmeye başlaması doğal. Ayrıca seçimlerden önce birtakım sermaye sahipleri servetlerinin bir kısmını sistem dışına çıkardı. Çünkü kimse ne olacağını bilmiyordu. Şimdi bunlar yurda geri getiriliyor, bu da biraz destek sağlıyor. Sermaye sahipleri yurtdışında meşru olarak tuttukları paranın bir kısmını geri getireceklerini söylediler. Dolayısıyla döviz üzerindeki baskı azalacaktır. 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.