BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Vergisiz telefon ve bilgisayarda son durum

Seçim öncesi öğrencilere bir defaya mahsus vergisiz telefon ve bilgisayar satışı müjdesi verildi. İşte vergisiz bilgisayar ve telefonda son durum ne? 

18 Haziran 2023
Vergisiz telefon ve bilgisayarda son durum

Geride bıraktığımız Cumhurbaşkanı seçimlerinden önce neredeyse tüm adaylar ve partiler gençlere (öğrenciler) yönelik vergisiz akıllı telefon ve bilgisayar vaadinde bulundu.
   
Nitekim seçim sürecini geride bıraktık. Peki gençler vergisiz telefon ve bilgisayar alabilecek mi? İşte konuyla ilgili son açıklama…
   
Öğrenciler ne zaman vergisiz akıllı telefon ve bilgisayar alacak? Cumhurbaşkanlığı seçimi tamamlandı ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir kez daha koltuğa oturdu.
   
Şimdiyse tüm gençlerin gözü verilen vaatlerde. Bunların başında da öğrencilere 1 kereliğe mahsus sunulacağı söylenen vergi indirimi.
   
Peki öğrencilere sunulacak bu hak ne zaman gelecek? Geçtiğimiz günlerde düzenlenen kabine toplantısının ardından memur zammından öğrencilere sunulacak vergisiz teknolojik ürün hakkı dahil birçok konunun temmuz ayında masaya yatırılacağı söylendi. Dolayısıyla en erken temmuz sonu, tahminen de ağustos ve eylül aylarında, yani okullar açılmadan önce sunulacağını söyleyebiliriz.
   
Öncelikle laptop, notebook veya diğer adıyla dizüstü bilgisayardan bahsedelim. Bu cihazlardan yüzde 18 oranında KDV alınıyor.
   
Dolayısıyla 10 bin TL seviyesindeki bir cihaz, vergi muafiyetiyle birlikte 8 bin 200 TL’ye, 40 bin TL’lik olan da 32 bin 800 TL’ye alınabilecek.
   
Fakat akıllı telefonlarda bu makas iyice açılıyor. Zira Türkiye’ye geliş fiyatının üzerine önce yüzde 1 Kültür Bakanlığı payı, ardından yüzde 12 TRT bandrol ücreti ekleniyor. Sonrasında ise yüzde 50 ÖTV ve ÖTV dahil edilen meblağdan yüzde 18 KDV alınıyor.
   
Neticede ise yüzde 100.2 oranında telefonun fiyatını geçen bir vergi alınmış oluyor.
   
Bu nedenle kabaca telefon fiyatlarının vergi muafiyetiyle birlikte yarı yarıya düşeceğini söyleyebiliriz. Bu da kabaca 30 bin TL’lik cihazın öğrenciler için 14 bin 999 TL gibi bir etikete sahip olacağı anlamına geliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.