BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Boşanma Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

 

15 Şubat 2023
Boşanma Avukatı Nedir ve Hangi Davalara Bakar?

Boşanma avukatı sarsılan evlilik birliğinin çeşitli sebeplerle sona ermesi kararı alındığında ya da eşlerden birinin boşanma talebi oluştuğu durumlarda adli makamlarda eşlerin temsilini sağlayan avukattır.

Eşlerden biri ya da her ikisinin ortak kararı olsun ya da olmasın boşanma avukatı tutulabilir. İlgili işlemlerin tamamını takip etmesi, kişinin boşanma esnasındaki her türlü hak ve özgürlüğünü koruyan kollayan avukattır. Özellikle çekişmeli denilen iki taraftan birinin boşanmak istememesi halinde boşanma avukatının alanında tecrübesi olması çok önemlidir.

Boşanma sürecinde avukatlar karşılıklı görüşmeler yapar. İki tarafın avukatı da kendi müvekkillerinin hakkını korumak hedefi ile hizmet verir. Kanun maddelerinde eşlerin evlilik esnasında elde ettikleri her türlü mal dökümü alınarak boşanma sonucu oluşacak mal paylaşımına karar verilir.

Ardından evliliğin bitme sebebine göre oluşan maddi manevi tazminat tutarı belirlenir. Kadın ya da erkek söz konusu boşanmaya konu olan sorunun durumuna göre tazminat hak edebilir.

Boşanma İşlemleri Başlangıç İşlemleri

Temsil vekaleti noterden verilerek boşanma davası açma işlemini boşanma avukatı başlatır. Gerekli tüm ayrıntıları avukatın bilmesi gereklidir. Tüm ayrıntılar görüşmeler, karşılıklı istenen istenmeyen maddeler hazırlandıktan sonra ilgili adliyeye boşanma avukatı dilekçe ve dosya açılışını yapar. Böylelikle ilk dava açılma işlemi başlamış olur.

Boşanma dilekçesi ile adli kuruma başvuran avukat, sonrasında ilgili tebliğin karşı tarafa iletilmesi sonrasında anlaşmalı durumlarda direk dava görülür. Çekişmeli boşanma durumlarında ise karşılıklı görüşmeler için diğer avukat ile dosya ile ilgili görüşmeler yaparak ortak noktanın bulunmasını sağlar.

Anlaşmalı Boşanma Nedir?

Evli çiftlerin evliliklerinin tamamen sonlandırması konusunda ortak karara varması durumunda anlaşmalı boşanma işlemi yapılır. Anlaşmalı boşanmanın yapılması için ortak alınan kararların yer aldığı anlaşmalı boşanma dilekçesi hazırlanır.

Bu dilekçe işinde tecrübeli avukatlar tarafından hazırlanmalıdır. Tüm hakların korunması boşanma işleminin tek celsede tamamlanması için mutlaka avukatların hazırladığı bir akit yapılmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Çekişmeli boşanma evli çiftlerden birinin çeşitli sebeplerle boşanma isteğinin olması diğerinin de olsa da ortak kararlarda birleşememeleri durumunda oluşan dava çeşididir. Çekişme denilen çeşitli konularda oluşan anlaşmazlıktan kaynaklanır.

Genellikle çekişmeli boşanmalarda;

  • Mal (ev araba işyeri) paylaşımı
  • Çocukların velayeti
  • Çocuklar için verilecek nafaka tutarı
  • Maddi Tazminat
  • Manevi Tazminat
  • Eşlerden birinin hak etmesi durumunda nafaka tutarı
  • Tüm bu maddelerin geçersiz olma şartları konularında ortak noktanın bulunmaması durumu söz konusudur.

Birbirinden farklı maddelerde söz

Boşanma Avukatının Çekişmeli Boşanmada Etkisi

Boşanma avukatının alanında tecrübeli ve kanunların tamamına hakim olması çok önemlidir. İlgili evlilik birliğinin tamamen ortadan kalktığı durumlarda müvekkillerinin gerektiği şekilde tüm haklarını korumasını sağlar.

Karşı tarafın avukatı ile de görüşmeler toplantılar yaparak ortak noktanın bulunmasını hedefler. Bu amaçla ilgili işlemin tamamlanması boşanmanın gerçekleşmesi için çalışır. Boşanmanın çekişmeli olması durumunda davalar 1 yılı aşan sürelere yayılabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.