BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


طوبى لمن استيقظ قبل ان يوقظه الموت.
Tûba limen isteykaza keble en yûkizahulmevtu
Ölüm kendisini uyandırmadan önce uyanana ne mutlu.

Yüce Allah bir kul için hayır murad ederse onu gafletten uyandırır. 
Kimi ne zaman ne ile ve nasıl uyandıracağını elbette en iyi bilen kendisidir.

Rasulullah Efendimiz bu hususta şöyle buyuruyor: 
Allah bir kulu için hayır murad ederse onu isti'mal eder ey Allah'ın Rasulü nasıl isti'mal eder diye sorduklarında şöyle cevap buyurdu: Ölmeden önce onu salih amel yapmaya muvaffak eder.
Tirmizi Hadis no:2142

Kıssa: Adam çarşıdan aldığı üzümü eve götürür ve hanımına; Ben yatsı namazını kılıp geleceğim der gelince hanımı ve çocuklarıyla akşam yemeğiini yer, üzümü bekler üzümün gelmediğini görünce hanıma üzümü sorar hanımı der ki çocuklarla beraber yedik sana bir miktar bırakmayı da unuttuk. Adam hiç belli etmez üzülerek yatağa uzanır uykuya dalar.
Rüyada gördü ki kendisi bir tabutun üzerinde ve tabutu yabancılar taşıyor çocukları da o arada anne ile birlikte malı bölüşüyor.
Uyanır,Güneş çıkıncaya kadar düşünür sonra biriktirdiği parayı bir mühendise götürüp bir cami yapmasını, ve insanların içmesi için caminin önünde bir kuyu kazılmasını söyler, eve gelir ve hanımı ona nerede olduğunu sorar,adam rüyasını anlatır ve bir salkım üzüm konusunda beni unutan ve ihmal edenler, ben öldükten sonra beni hatırlamaları çok zor onun için gerekeni yaptım diye cevap verir. 

Böyle bir kıssa oldu veya olmadı ama kıssadan hisse almak bizlere düşer. Herkesin hanımı ve  çocukları böyle olmayabilir tabi, böyle de olabilir daha iyi veya  dahabeter de olabilir ama anlaşılması gereken o ki kişi sağlığında iken Rüzgar esiyorsa harmanını savurmalı, eli sırtını kaşıyabiliyorsa kendi kaşımalı, ağzıyla lokmasını kendisi çiğneyebiliyorsa kendi çiğnemelidir işini tesadüfe ve başkalarının insafına bırakmamalıdır,arkada kalanlar onu unutmaz da onun için hayır yaparlarsa onlar da kazanır,o da kazanır ve vefakâr eş ve çocuklardan Yüce Allah razı olsun.

Allah'ım bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize ölmeden önce uyanmayı ve mümkünse başkalarını da uyarmayı nasib eyle.Amin. 

Ahmet ÖZKAN 
Emekli Müftü 

2 Mayıs 2024 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.