BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Göbek Fıtığı

 

06 Şubat 2023
Göbek Fıtığı

Göbek fıtığı, karın içeriğinin göbek deliğinden veya göbek deliğinden dışarı çıkmasıyla karakterize tıbbi bir durumdur. En sık görülen doğuştan karın duvarı kusurlarından biridir ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Genellikle zararsız olarak görülse de göbek fıtığı tedavi edilmediği takdirde enfeksiyonlar veya içerdiği organların boğulması gibi tehlikeli komplikasyonlara yol açabilir.

Göbek fıtıkları tipik olarak fizik muayene sırasında göbek bölgesine yakın bir çıkıntı hissedilerek teşhis edilir. Göbek fıtığı olan kişiler, özellikle öksürürken veya ağır nesneleri kaldırırken, kusur bölgesinde nadiren ağrı veya rahatsızlık yaşayabilir. Bazı durumlarda, tedavi seçeneklerine geçmeden önce tanıyı doğrulamak ve ciddiyeti değerlendirmek için X-ışınları veya BT taramaları gibi görüntüleme testleri kullanılabilir.

Göbek fıtığı, genellikle göbek deliğinde bir çıkıntı olarak görülen, karnı etkileyen yaygın bir durumdur. En yaygın olarak bebeklerde ve küçük çocuklarda bulunan göbek fıtığı, yağ dokusu veya bağırsakların bir kısmı göbek deliğinin yakınındaki karın duvarının zayıflamış bir bölgesinden dışarı çıktığında oluşur. Göbek fıtıkları tipik olarak zararsız ve yaşamı tehdit edici olmasa da, başka komplikasyonları önlemek için tıbbi müdahale gerektirebilirler.

Göbek fıtıklarına genetik yatkınlık, doğum travması, doğumdan önce karın boşluğunda aşırı sıvı birikmesi veya ıkınma veya öksürme nedeniyle karın içindeki basıncın artması gibi çeşitli faktörler neden olabilir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.