BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Sarıkeçili Yörükleri Seydişehir yolunda (ÖZELHABER)

Sarıkeçili Yörüklerinin Seydişehir yolunda zorlu göçü devam ediyor 

02 Haziran 2022
Sarıkeçili Yörükleri Seydişehir yolunda  (ÖZELHABER)

Kış mevsiminde Mersin'in sahil kesimlerinde konaklayan Sarıkeçili Yörükleri'nin, yazı geçirecekleri Seydişehir Boyalı Köyü arazilerine doğru başlattıkları yolculuk sürüyor.

Akdeniz sahili ile Toros yaylaları arasında keçileriyle göç eden Sarıkeçili Yörükleri, yaklaşık bir ay önce Mersin'den başlayan yolculuklarında Akisse Dağlarına ulaştı.

Mersin'in Mut ilçesinden ailesiyle yola çıkan Sarıkeçili yörükleri, zorlu göçe nisan ayının ortalarında başladıklarını anlattı.

Sarıkeçili Yörüklerinin kışın sahile indiğini, yazın da Konya ve Karaman'ın yaylalarına göç ettiğini vurgulayan Aile  şunları kaydetti:

"Keçilerini yavrulatır, sabah göçünü hazırlar yola çıkarız. Hayvanları güderek konaklayacakları yere varır, Konaklayacağımız yerde çadır kurup hazırlık yaparız Hayvanlar sağılır, su ihtiyaçları giderilir.Ertesi gün yine hayat aynı şekilde devam eder. Bir günümüz böyle geçer. Bu yüzlerce yıldır böyledir. Çocuklarımız dünyaya gözlerini çadırda açar, çadırda büyür.  Biz Nisan Ayında  Mersinin   Mut ilçesinden  çıktık  Şu an  buralardayız 15  gün sonra  Seydişehir’in Boyalı  köyüne   varacagız  orada  2 ay  hayvanlarımızı  otlatacağız   ve 45  gün sürecek aynı yolculuk  tekrar  başlayacak "

Sarıkeçili Yörükleri'nin dağların bekçisi olduğunu ifade eden Aile, "Bir geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Zor şartlar altında üretim yapıp ülke ekonomisine, kültürüne katkı sağlıyoruz. Gençlerimiz artık bu işi yapmak istemiyor. Bizler ise gücümüz yettiği kadar sürdüreceğiz çünkü bizim yaşam tarzımız, işimiz bu." ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.