BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken 4 Şey

Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken 4 Şey 

14 Nisan 2022
Zorunlu Trafik Sigortası Hakkında Bilinmesi Gereken 4 Şey

Türkiye’de tüm araç sahipleri için yaptırması zorunlu olan zorunlu trafik sigortası, trafikte herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa verilen zararı karşılıyor. Kanunen trafiğe çıkan her araç için gerekli olan zorunlu trafik sigortası hakkında,www.ethicasigorta.com.tr Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Işıl Akyol, her sürücünün bilmesi gereken konulara değindi. Akyol, röportajında araç sigortasıyla ilgili merak edilen konulara ışık tuttu.

Geçerlilik süresi ne kadar?

Zorunlu trafik sigortası, zaman zaman kasko ile karıştırılan bir kavram. Zorunlu araç sigortasında üçüncü tarafın hasarı karşılanırken, kasko ise araç sahibinin zararını doğrudan karşılıyor. Ethica Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akyol, geçerlilik süresiyle ilgili olarak “Trafik sigortalarının poliçe süresinin 1 yıl olduğu unutulmamalı. Poliçe, her yıl yenilenmek zorunda, aksi durumda araç sahipleri için bu durumun cezası var. Araç sigortası sorgulaması ile, aracın mevcut sigorta durumu öğrenilebilir.” dedi.

Hangi teminatları sunuyor?

Zorunlu trafik sigortası fiyatları araştırılırken, sürücüler sigorta şirketlerinin bu konuda farklı teklifleri içinde en uygun planı bulmaya çalışıyor. En ucuz trafik sigortası ne kadar sorusu kadar, araç sigortasının teminat kapsamını bilmek de önemli. Akyol, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

 

2022 için zorunlu trafik sigortasında teklif almayı düşünenler, poliçenin kapsamını bilmeli. Teminatın belirleyicisi Hazine Müsteşarlığı olsa da, verilen hizmet kalitesi ve kapsamına göre fiyat değişebiliyor. Araç sigortasında, kişi başı ölüm ve tedavi masrafları, kaza başı ölüm ve tedavi masrafları, son olarak da kaza başı maddi giderler önemli kriterlerden. Trafik sigortası olmayan bir araç için satışa engel yoktur ancak aracı alan kişi ceza yükümlülüğünün altına girer.

Hasarsızlık indirimi var mı?

Araç sigortası ve kasko poliçelerinde, sürücülerin merak ettiği konulardan biri de hasarsızlık indirimi. Araba sahipleri, zorunlu trafik sigortasında da hasarsızlık indirimi alabiliyor. Akyol, hasarsızlık indirimiyle ilgili olarak, “Zorunlu trafik sigortasında poliçe süresince hasar olmaması durumunda bir hasarsızlık indirimi uygulanabiliyor. Trafik sigortasında, ilk yıl hasarsızlık durumunda yüzde 10’luk bir indirim var. Bu indirim her yıl yüzde 5 artırılıyor, üst sınırı ise yüzde 20 olarak uygulanıyor” dedi.

Kasko ile trafik sigortasının farkları neler?

Trafik sigortası ve kasko, kapsamı bakımından zaman zaman araç sahiplerinin karıştırdığı konular içinde yer alıyor. Kasko ve zorunlu trafik sigortası aralarında ciddi farklar söz konusu. Ethica Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

 

Kasko ve trafik sigortası arasında birçok fark var. Bunların arasında en temeli, kaskonun isteğe bağlı, trafik sigortasının ise zorunlu olması. En önemli ikinci konu ise, trafik sigortasının karşı tarafın hasarını karşılamasına karşın, kasko’nun kendi aracınızı güvence altına alması. Kasko, yalnızca trafikte ciddi bir hasar durumunda ya da pert gibi bir durumda değil, aynı zamanda sel, dolu gibi doğal afetlerde de devreye giren, kapsam olarak geniş bir hizmet. Trafik sigortasında poliçe kapsamı yasalarca belirlenmektedir, kaskoda ise beklentilere göre farklı seçenekler sunulabilir.

 

Kaynak: haber.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.