BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Araştırmacılar da şaşkın! 165 yıl önce 21 ton altınla batan gemiden mucize çıktı

21 ton altın sikke ile birlikte okyanusun dibine gömüldü: SS Central America'nın hayaletleri ilk kez ortaya çıktı 

30 Mart 2022
Araştırmacılar da şaşkın! 165 yıl önce 21 ton altınla batan gemiden mucize çıktı

ABD'de 1857 yılında 21 ton altın sikke ve diğer hazinelerle batan SS Central America gemisinde yapılan keşifler devam ederken, gemide ölen 425 kişiden bazılarına ait fotoğraflar ilk kez yayınlandı. Söz konusu fotoğraflar, tarihe yeni bir ışık tutarken, fotoğrafların okyanusun yüzlerce metre altında çok iyi korunduğu görüldü.
"Altın gemisi" olarak da bilinen SS Central America, ABD’nin California eyaletinde yeni bulunan bazı zenginliklerle birlikte 1857 yılında Güney Carolina eyaletinin kıyılarında battı. ABD'nin doğu kıyısına dönen 425 kişi, çıkan bir kasırganın ardından geminin batmasıyla Atlantik Okyanusu’nun derinliklerine gömüldü. 
İLK KEZ YAYINLANDI
2014'te yapılan keşif esnasında geminin enkazından kurtarılanlar, fotoğrafçılığın ilk başarılı ticari biçimi olan dagerreyotipler (metal bir plaka üzerinde tutulan tek seferlik bir resim) ve bir tür cam plaka fotoğrafçılığı olan ambrotiplerdi. Fotoğraflar ilk kez şimdi yayınlandı.
ALTINLAR HALA PAYLAŞILAMIYOR
Diğer taraftan SS Central America’nın batığı ilk kez 1988 yılında bulundu. Ardından enkazdaki değerli maden ve eşyaları kurtarmak için çalışmalar başlatıldı. SS Central America Projesi'nin eski baş bilimcisi ve tarihçisi Bob Evans, fotoğrafların on yıldan uzun bir süre önce kurtarıldığını, ancak okyanus tabanında gemiyle birlikte bulunan altın üzerinde "çetin bir yasal savaş" olduğunu söyledi.

Bu durum ise  bir asırdan fazla bir süre deniz yatağında yattıktan sonra bile hala bozulmamış olan fotoğrafların yayınlanmasının gecikmesine neden oldu.
SON NEFESLERİNDE BU FOTOĞRAFLARA TUTUNDULAR
Evans, 1983'ten beri SS Central Amerika’yı araştırıyor ve onu "kaybedilmiş Amerika tarihinin ilginç bir parçası" olarak nitelendiriyor.
Evans, "Yolcular için önemli olan şeylerin paraları ve fotoğrafları olduğunu görmek inanılmaz bir andı. Son nefeslerini verirken bunlara tutunmuşlardı” diye konuştu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.