BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Suriyelilerin 16 bölgeye girişi yasaklandı ama içinde Konya yok

Suriyelilerin gettolaşma tehlikesi tartışmalara neden olurken İçişleri Bakanlığı 16 şehri Suriyelilere tamamen kapattı. 16 şehir içinde Konya bulunmuyor. 

22 Şubat 2022
Suriyelilerin 16 bölgeye   girişi  yasaklandı ama  içinde Konya yok

Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili tartışma yeniden alevlenirken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gettolar ve yeraltı dünyası oluşmaya başladığını ifade ederek, bu sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını ve yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusun olduğu bölgelerde hiçbir yabancıya ikâmet izni verilmeyeceğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıkladığı seyreltme planıyla ilgili ayrıntıları paylaşan Hürriyet yazarı Hande Fırat, "Suriyelilerin bir mahallede, ilçede adeta gettolaşmalarına müsaade edilmiyor. Yabancı nüfusunun mahalle nüfusunun yüzde 25’ini aşmasına izin verilmiyor" dedikten sonra yüzde 25’i aşan yerlerde hayata geçirilen uygulamayı şöyle özetledi:


16 İL TAMAMEN KAPALI! İŞTE O YABANCILARA KAPALI O İLLER

Öncelikle bu yerleşim yerleri yabancılar için kayda kapatılıyor. Yine Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il (Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova) her statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.


 
52 İLDE 800 MAHALLE, İSTANBUL'DA FATİH VE ESENYURT DA KAPALI

52 ilde toplam 800 mahalle ile İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri de her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı.


Kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştiriliyor.

TÜRKİYE'DE KAÇ SURİYELİ VAR?

Patlak veren iç savaşın ardından Suriye’den 2012 yılından bu yana göç etmek zorunda kalan 3 milyon 672 bin 646 Suriyeli, Türkiye'ye geldi.

KONYA’DAKİ SURİYELİ SAYISI

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nden derlenen bilgilere göre Konya’da 26 Mayıs 2021 tarihi itibariyle 119 bin 466 Suriyeli göçmen yaşıyor. Bu rakam da Konya 2 milyon 300 bin nüfusa sahip olan Konya’nın yüzde 5,37’sine denk geliyor.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.