BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


لقد أسمعت لو ناديت حيا
ولكن لا حيات لمن تنادي 
ولو نارا نفخت بها أضاءت
ولكن انت تنفخ فى الرماد
Leked esma'te lev nêdeyte heyyen ve lêkin lê heyête limen tünêdi,ve lev nêran nefahte bihe edâat, ve lêkin ente tenfuhu firramâdi.

Senin seslendiğin kişide ruh(can hayat)
olsaydı sesini duyururdun,lâkin 
seslendiğin kişide hayat yok, hayat olmayınca tepki vermiyor, azıcık hayat olsa tepki verirdi.
Üfürdüğün yerde ateş olsaydı kesinlikle  parlar,etrafa ışık verir, ısıtırdı,ışık,ziya, ısı belirmedigine göre, anlaşılıyor ki sen ateşe  değil küle üfürüyorsun.

Günümüz insanında, çoğunda olmasa bile bir kısmında bir çeşit gafletin olduğunu kim inkar edebilir? Hiç kimse, hiç kimse inkar edemez hatta gâfilin kendisi bile derin bir uykuda deyilse belki gaflette olduğunu ikrar ve itiraf edecektir,
derin bir uykuya dalmışsa belki gâflet içinde olduğunu kabul etmiyecektir.

Gaflet bir şeyi unutmak,ihmâl etmek, değer vermemek, hatırlamamak gibi anlamlara geliyor.
İbadetlerden, kur'an'dan, yüce Allah'ın kur'ânî,  enfusî ve âfâki ayetlerinden, ölümden, kıyamet ve ahiretten, âhiret gününün zorluklarından gaflette olmak gibi kısımlara ayrılır.
Gâfil insan uykudaki insana benzer, ama şöyle bir fark var,uykudaki insan
zamanında uyumuş, zamanında ibadete kalkmışsa ve bu niyetle
uyumuşsa uykusu ona ibadettir, bu uyku sevap kazandırır,gâfil insan ise, gafletin durumuna göre vebal içindedir ve sorumludur.

Hz Ali efendimize nisbet edilen bir söz 
vardır;
الناس نيام اذا ماتوا انتبهوا
Ennêsü niyêmün izê mêtûntebehû
İnsanlar uykudadır, ölünce uyanırlar.

Günümüzde gafleti doğuran sebeblerin başında insanın kalbine, aklına,zihnine, midesine,el ayak göz ve kulaklarına hitab eden haramlardır, şübhelerin ve şehvetlerin darbeleridir.

Günahların ve gafletin, dünya sevgisi ve yarışının kişinin iç ve dış organlarına, özellikle, kalbine ve aklına indirdiği darbeler ve vuruşlar, birkaç boksörün birisini
döverken indirdikleri yumruklardan daha az etkili ve tehlikeli değildir, işte bütün bu darbelerle günümüz insanlarının bir kısmı sersemleşmiş bir
durumda sağlıklı bakamıyor, sağlıklı, göremiyor ve sağlıklı muhakeme yapamıyor.

Bu gibi insanlara acımak  ve merhamet etmek gerekir,
Toplumda iki tip doktor vardır edyân ve ebdân tabibleri (Dinlerin doktorları ve bedenlerin doktorları) özellikle bu ve benzeri sıkıntı içinde olan insanlara
rehberlik  etmeleri gerekir, bazı din kisvesi altında iş yapanlar dini,tasavvufu ve de tarikatları yanlış anlayıp yanlış yaşayan ve yanlış yansıtanlar dinden soğururken, ebdân doktorlar da bilim bilim diye âdetâ bilimi tesbih gibi çekerek, Hipokrat'ın "önce sağlık gelir" prensibine ve yeminine uymayarak insanlara  hastalara, moral vermeleri gerekirken, felaket tellallığı yaparak moral bozan,Yüce Allah'ın ŞÂFÎ  olduğundan gafil  ve candan eden doktorlar.

Özetle bu dünyaya gelen insanlar, özellikle iman  edenler,ölmeden ve iş işten geçmeden uyanması, gafleti tardedip kendine gelmesi gereklidir.

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi gafletten uyandır,art niyetli insanların insafına bırakma, bütün işlerimizi sen âsân eyle, güven veren,emîn ve seni sevenlerle yoldaş eyle,Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü.

21 Nisan 2024 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.