BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


وما هذه الايام الا مراحل 
يحث بها داع الى الموت قاصد
واعجب شيء لو تاملت انها
منازل تطوى والمسافر قاعد
Ve mê hêzihil eyyêmu illê merâhilün,yehussü bihe dâin ilel mevti kâsidün ve e'cebü şey'in lev teemmelte ennehê menêzilün tutvâ Vel musefiru kâidün.

Ömrü teşkil eden günler,
(ve geceler)bu dünyada bir misafir olan insanoğlunun, yorulunca
oturup dinlendiği duraklar (ve mola verdiği istirahat yerleri )gibidir.
Bu durak ve istirahat yerlerinde, (insan farkında olsa da olmasa da) ey insanoğlu! İyi bak ölüme biraz daha yaklaşıyorsun ve öleceksin diye seslenen ve ölümü hatırlatan bir münâdî vardır.
Daha ilginç olan bir husus vardır ki,o da şudur, ve insan iyi düşünürse şunu görecektir; sanki yolcu ve misafir olan  bu insan yerinde oturuyor ve hiç hareket etmiyor da, hayatın, ömrün durakları bu istirahat yerleri olan bu mesafeler kendi kendine dürülüp kısalıyor
.
Öyle de olsa böyle de olsa, insanoğlu : Bugün de geçti, şu işim de oldu, bunu da hallettim, çocukları da evlendirdim diyerek  ömrün (günlerin ve gecelerin) geçtiğine sevinirken, her geçen günün ecelinden bir şeyler alıp götürdüğünü ve ömrünü eksilttiğini, ömrüm takviminden bir sahifenin koptuğunu veya koparıldığını düşünerek hazırlık içinde olmalıdır.
"Yüce Allah, kimin hakkında hayır dilerse ona bir kardeş bir dost nasip eder, hatırlarsa ( önündeki bu yolculuğu ve  kendi yararına olanı) ona yardımcı olur, unutursa da ona hatırlatır"
İhyâ-ı ulumi ddiîyn 2/197.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah! Bizleri ve tüm müminleri yol ve yordamın, olup bitenlerin farkında olan kullarından eyle.
Unuttuğumuzda bize yardımcı olup bize işin  hakikatını hatırlatan dostlar nasib eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

20 Nisan 2024 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.