BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

MAGFİRET GÜNLERİ ve
ĞAFFÂR ĞAFÛR ĞAFIR

الهى عبدك الضعيف قد اتاك
مقرا بالذنوب قددعاك
فإن تغفر فأنت أهل لذاك
وان تطرد فمن يرحم سواك

İlâhî abdukeddaifu ked etêke,ve câe râciyen yercû rıdâke,fein teğfir feente ehlün lizêke ve in tadrud femen yarham sivâke.

Allahım senin(en) zayıf kulun olan ben(ve benim gibi her bir kul'un)sana
(affına ve kapına)geldi,
Günahkâr olduğunu itiraf ederek sana dua ediyor ve (yalvarıp yakarıp sesleniyor), eyer
(kuluna) mağfiret edersen senin mağfiret etmeye gücün yeter ve mağfiret etmek senin şânındandır,yok eğer tard eder de (Allah korusun kapıyı yüzümüze kapatırsan),senden başka kim bize merhamet edecek? (hiç kimse merhamet etmez de edemez de).

Yüce Allah'ın esma'ül hüsna'sından olan iki mübarek isimden ve bir  mübarek sıfatından burada bahsetmek münasip olur.

Kur'an-ı Kerim'de hiç bir ayet diğer ayetin, hiçbir kelime diğer kelimenin yerine geçmez, dolayısıyla iştikakları ve kökleri aynı olsa bile Ğaffâr Ğafûr ve Ğâfir anlamları farklılık arz edebilir.

Bu mübarek isimlerin ortak anlamı günahları örtmek ise de, alimler ve dil bilginleri bazı farkları dile getirmişlerdir.

Birçok alim,mağfireti, af'tan daha belîğ ve kulun  lehine daha yakın görmüşlerdir.
Zira Yüce Allah bir kulunu yaptığı günahtan dolayı affettiğini düşünelim, affettikten sonra o kuluna niye bu günahı yaptın diye kınayıp zemmetmez ve mahcup etmez,etmez ama sevap vermeyebilir.
Mağfirette ise, onun günahını örttüğü gibi bunun yanında ona sevap da verir, rahmet ile ise kulun ikinci defa o günaha girmesini engeller.

Kökleri aynı bile olsa, madem manaları değişiktir o halde bu iki mübarek ismin ve bir mübarek  sıfatın manaları nedir?
ĞÂFIR : müminin günahını divanı'ndan
( amel defterinden) siler. Bu mübarek sıfat, ilm-el yakin sahipleri içindir. Yine bu mübarek isim kendi nefsine veya başkasına zülmedenler içindir.Ayrıca Yüce Allah'ın bir tek günahı mağfiret  etmesi noktasından bu mübarek sıfatın tecellisi vardır.
ĞAFÛR : Kul'un günahlarını meleklere unutturur, ayn-el yakîn sahipleri içindir çok zulmedenler içindir.Aynı zamanda aldırış etmeden günahları mağfiret edip gunah sahibini de sorgulamadan öne tecellî eden mübarek isimdir.
ĞAFFÂR : kul'u mahcup etmemek için kendi günahını kendisine bile unutturandır. Hakk-al yakin sahipleri içindir. Aşırı zulmedeni affettiği için ve kul'un mağfiret edileceğini tahmin etmediği büyüklükteki günahları bu isimle mağfiret ettiği için, bu mübarek isim ile tecelli etmiştir.

Ey Ğafûr  ve Ğaffâr olan Yüce Rabbimiz! Ğâfır mübarek sıfatın  hürmetine 
ربي اغفر لي ولوالدي وللمؤمنين يوم يقوم الحساب
Hesap kurulacağı gün beni anamı babamı ve müminleri bağışla"
İbrâhim Suresi:41.Ayet.
ÂMÎN.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

27 Mart 2024 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.