BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يا باغي الخير اقبل ويا باغي الشر اقصر.
Ey hayır isteyen hadi buyur ve ey şer isteyen yeter artık.
Tirmizi: Hadis no; 682

Ramazan'ın ilk gecesinde bir münadi böyle nida eder böyle çağırır.

Ramazanda İslam'ın beş temel rüknündan olan beş vakit farz namazı ve Cuma namazı vardır,Farz olan Oruç ve Zekâtını Ramazan ayında verenler için Zekat vardır.
Vefat eden olursa farzı kifaye olan cenaze namazı ve defin işine  katılmak vardır.
Vacib olan sadakaı fıtır vardır.
Ramazan'da kaza namazı kılmak isteyenler için kaza namazı vardır.

Ramazanda farz ve vacibin dışında kalan her çeşit nafile vardır.
Buna mendub mustehab ve tatavvu' da denir.

Ramazan'da Farz namazlardan önce ve sonra kılınan nafileler vardır ki Ramazan'da bir nafile bir farz, bir farz ise yetmiş farz ayarındadır.

Ramazan'da kişinin  sadakatını test eden,ahirette kişiyi  gölgelendirme  nafile sadakalar vardır.

Ramazan ayında her geceyi değerlendirmek demek olan teravih ve teheccüd namazları vardır, Evvabin işrak ve kuşluk namazları vardır.

Ramazan'da sahur vardır iftar vardır imsak vardır.
Ramazan'da dua vardır ve her çeşit zikir vardır Resulullah efendimize getirilen salat ve selamlar vardır tehlil tekbir tesbih tahmid ve diğer zikir çeşitleri vardır.

Ramazan'da bir ömre bedel olan Kadir gecesi vardır itikaf vardır.

Ramazan ayında oruçlunun miskten daha güzel ve değerli olan ağız tadı vardır Ramazan'da müminin iki sevincinden biri vardır ki iftarını açarken ki sevinci diğeri yüce Allah'a kavuşurken duyacağı Neşe ve sevinç.

Ramazan'da kişinin kendi gayreti ile ömrünü  ve rızkını bereketlendiren sıla-i rahim vardır,yakından başlayarak akrabalarını uygun bir şekilde görmesi araması hal hatır sorması vardır.

Ramazan'da tefekkür tezekkür murakabe ve bizi Ramazan'a kavuşturdu diye hem sevinmek hem yüce Allah'a şükretmek vardır.

Ramazan'da Oruç için niyetler vardır.

Ramazan'da aç olan mideye karşı tok olan organlar vardır organlar Ramazan'da harama karşı toklar ve harama  iltifat etmezler.

Ramazan'da azim ve kararlılık var takva elbisesini giymiş bir mümin buna inanır. Ramazan'ın dışında ben artık haramı terk edebilirim çünkü  Ramazan'ın dışında helal olan şeyleri terk edebiliyorsam o halde haramı da terk edebilirim azmi vardır.

Ramazan'da yukarıda saymaya çalıştığımız ve sayamadığımız bütün güzelliklere dört elle sarılmak var Ramazan'ın dışında dört elle sarıldığımız varsa haramlar mekruhları terk etmek var.

Ramazan'da oruç tutanların  gireceği Reyyan kapısı vardı ,Cennet var rahmet kapılarının açıldığı var şeytanların bağlanması var cehennem kapılarının kapanması var.

Ramazan'da oruçlunun iftarını açtırıp onun sevabı kadar sevap alma var.

Kısacası Ramazan'da iman var lütuf var nimet var emre uyma var yasaklardan kaçma var disiplin var terbiye var hilm ve silm var sabır var vakar var Allah'ın emrini yerine getirme var resulullah'ın sünnetini yerine getirme var Rasulullah'a uyma var ittiba var.

Ramazanda oruç, sabır,takva ve mazlumların mağdurların dertlerine uygun vesilelerle ortak olma vardır.

Evet hayır adına Ramazan'da Yok yok gayret edip cüzi iradesini kullanan Kur'an ve sünnete uyan müminler için Ramazan ve Kur'an bütün faziletlerin güzelliklerin iyiliklerin sevapların kaynağıdır.

Bizleri ve mümin kardeşlerimizi Ramazan'a kavuşturan yüce Allah'a hamd Ramazan'a kavuştur diye dua eden ve Ramazan en mükemmel anlayan yaşayan t Resulullah efendimize salat ve selam olsun.

Allah'ım Ramazan'a kavuşturduğun gibi bizlere bütün mümin kardeşlerimizi kemaline erdir hadsiz hesapsız sevabına nail eyle rızana ve sünnete muvafık eyle. Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

13 Mart 2024 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.