BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

Neye benzer ile ilgili bugün iki çarpıcı misal arzetmeye çalışayım.

1-) Ömrümüz:Gece vakti ve daha imsak (fecir) çıkmadan önce denizin kenarına oturan biri orada taş dolu bir çuval buluyor,bu kişi
karanlıkta elini çuvala sokuyor ve eline gelen
taşı denize atıyor,taşın suya teması ile çıkan ses adamın hoşuna gidince bir bir taşları atmaya devam ediyor, ortalık aydınlanınca son kalan taş'a bakan balık avcısı taşın taş değil 
cevher olduğunu, dolayısıyla şu ana kadar atılan taşların da cevher olduğunu anladı ve: Ne ahmak imişim ben ne yaptım suyun güzel sesine kapılıp bunca serveti suya attım, cevher olduğunu bilseydim atar mıydım diye hayıflanmaya ve  kendini kınamaya başlar.
Herkes kendini bu adamın yerine koysun ve bu kıssa' nın sonunu dinlesin; Cevher dolu  çuval ömrümüzün yılları 
ayları,günleri,saatleri dakika ve nefesleri, suyun sesi dünyanın fânî ve geçici(özellikle dinen haram ve yasak) lezzetleri,gecenin karanlığı,insanoğlunun gâfil yaşayışı ve ihmali, günün ağarıp aydınlığın ortaya çıkması ise hakíkatın ölüm anında ortaya çıkmasıdır,  ondan sonra iş işten geçmiş oluyor. O zaman?
O zaman hemen şimdi uyanmalı ve cevherlerden 
daha kıymetli ömrü ve ömrün hiçbir anını boşa geçirmemeliğiz.

2-)Elde Kalan ömrümüz, 
on oğlundan dokuzunu kaybeden ve elinde tek bir çocuğu kalan bir kadının son oğluna benziyor
Bu kadın bu oğlunu ne kadar sever? bunu ancak Yüce Allah ve o kadın bilir on kişinin sevgisi elinde kalan oğlunda toplandı ve bir an bile ondan ayrılmak istemez hayatını adetâ ona bağlamıştır ve o kadın ben bundan sonra yaşarsam artık oğlum için yaşıyorum diyecektir.
İşte elimizde kalan ve ne kadar olduğunu  bilemediyimiz ama biraz tahmin ettiğimiz ömrümüz bu kadın'ın elinde kalan on oğlundan son oğluna benzer,hatta elde kalan ömrümüz daha da kıymetli zira bu kadının son oğlu da ölse,inanıp sabretse ve sevabını yüce Allah'tan beklese inşaallah ona cennet değil cennetler vardır,
fakat insanın elde kalan  ömrünün son demlerini boşa geçirse -Elbette herşeyi en iyi yüce Allah bilir-  ama sonuç yüz güldürmez.

İşte bu iki misal elimizde avucumuzda kalan ömrümüzün ne kadar değerli olduğunu
bize anlatır.


Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi nakitten cevherden çok daha
kıymetli olan ömrünü
özellikle elde kalan ömrünü,on çocuklu annenin son çocuğuna verdiği değer gibi değer veren ve değerlendiren gülerek imanla kelime-i şehadeti,kelime-i tevhidi telaffuz ederek çene kapayan bahtiyar kullarından eylesin.Âmin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

6 Mart 2024 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.