BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


يا ايها المعدود انفاسه
يوشك يوما ان يتم العدد
لابد من يوم بلا ليلة
وليلة تاتي بلا يوم غد
Yê eyyuhel ma'dûdu enfêsuhu,yûvşikû yevmen en yetimmel aded,lê büdde min yevmin bile leyletin,ve leyletin te'ti bile yevmi
ğed.
Ey nefesleri sayılı olan insanoğlu! Nefes adedi'nin sayısının tamamlanmasına, nefeslerin tükenmesine  az bir zaman kaldı.
Bu nefesler, ya arkasında gecesi gelmeyecek bir gündüz vakti tükenecek, veya ertesi günü olmayacak bir gece vakti tükenecektir.
"Düşünüp ibret almak ve şükretmek isteyenler için geceyi ve gündüzü birbiri ardına getiren O'dur"
Furkân Suresi:62.Ayet
Kişi, gündüz yapmaya azmettiği halde  yapamadığı ibadetleri,zikir ve virdleri gece, yine gece yapmaya azmettiği halde yapamadığı ibadetleri taat ve hayırları imkan dahilinde gündüz yapabilir.
Bugün şu ameli yapacaktım ama yapamadım diye üzülme, önünde gece var, dün gece şu virdi, şu zikri çekemedim yapamadım diye üzülme,önünde gündüz var buyur yap.
Durum böyle olmakla beraber günün birinde nefesleri tükenen kişi için akşam olmayacak, gecenin birinde de sabah olmayacaktır. Gündüz ve sabah olacak, olacak ama, eceli gelen kişi dünyada olmayacaktır.
Bu hususta Abdullah b. Ömer r.a dan gelen bir rivayet şöyledir:
"Sabah olunca akşamı akşam olunca sabahı bekleme"
Buhari Hadis no: 6416
Seherde Teheccüdü duayı istiğfarı tilaveti ve buna benzer ibadetleri gönül huzuruyla yapan bir mümin,yine gönül huzuruyla fecrin çıkışını sabah namazı ve vakti için ezanın okunmasını beklerken duyduğu huzuru, tattığı halâveti ve zevki herşeyi bilen yüce Allah bilir,bir de o durumda olan bilir.
Bazıları gece namazından o kadar zevk alıyormuş ki,  şöyle dua ediyormuş : Allahım! Hangi cennette teheccüd namazı varsa ben o cenneti istiyorum, kaldı ki cennette zevk ü safa var, yeme içme var, ve gözlerin görmediği kulakların duymadığı, bir beşerin asla düşünemediği nimetler ile iç içedir cennet ehli.

Tasavvuf taifesinin Piri sayılan Cüneyd-i Bağdadi r.a vefatından sonra onu rüyada gören bir tanıdığı ona sormuş:  Yüce Allah sana nasıl muamelede bulundu?  Şöyle cevap vermiş : O ibareler,o konuşmalar uçtu gitti de, gece vakti  kıldığımız bir kaç rekattan istifade ettik.
DİKKAT! Bütün nimetler yüce Allah'tan olduğu gibi geceyi ihya edebilmek te Allah'ın bir nimetidir, lütfudur, dolayısıyla kişi bunu kendinden bilmemelidir,yoksa her an elinden alınabilir.
Bir gece Sa'di Şirazi ve oğlu bulundukları yerde teheccüde kalkıyorlar, orada teheccüde kalkmayan biri var, oğlu buna işaret ederek: Baba bu horul horul yatıyor, teheccüde  kalkmadı deyince Sadi Şirazi : Sen de kalkmasaydın da bu sözleri sarf etmeseydin, bu uyuyanın aleyhinde Kudret kalemi yazmıyor ama Kudret kalemi şu anda senin lehinde veya aleyhinde yazıyor haberin olsun.

Ey rahman ve Rahim olan yüce Allah! Ey bütün nimetlerin sahibi olan hakiki nimet verici Allah'ım! Bizlere ve bütün mü'min kardeşlerimize verdiğin hiçbir nimeti bizden çekip alma Allah'ım! Bütün nimetleri senden bilen ve bu nimetlerle sana yaklaşmaya çalışan, 
kurb u feraiz ve kurbu nevafil ile sana manen  yakın olabilen mesut ve bahtiyar kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

29 Şubat 2024 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.