BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

الا ليت الشباب يعود يوما
فأخبره بما فعل المشيب
Elê leyteşşebêbe yeûdu
yevmen,feuhbirahu bimê fealel meşîbu.
Ah keşke o gençlik geri gelseydi de ihtiyarlığın başıma neler getirdiğini ona bir anlatsam.

ليت الكواكب تدنو لي فانظمها
عقود مدح فما ارضى لكم كلمى
Leytelkevêkibe tednû lî feenzimehe ukûde medhin femê erdâ leküm kelimî.
Ah keşke yıldızlar bana yaklaşsaydı ve ben de onları elime aıp  tesbih gibi bir ipe dizsem ve bir kolye gibi sizin boynunuza  taksam(ne iyi olurdu) çünkü dil ile sizi medhetmek beni doyurmuyor.

Araplar bir şeye pişmanlıklarını bildirmek için  "ليت شعرى" Leyte şi'rî diyorlar, yani keşke şuurlu bir şekilde davransaydım da bugün bu hale düşmeseydim.

Geri gelmesi tenennî edilen gençlik geri gelmez, yaklaşması (ve inmesi) temennî edilen yıldızlar da çare yok  inmez ve  kişiye yaklaşmaz.

İnsanlar dönüşü olmayan kıyamet gününde keşke dememeleri için yüce Allah peygamberler gönderdi ve kitaplar indirdi, Kitapları ve peygamberleri anlayacak akıl verdi.

Yüce Allah bu hususta kullarını bir çok ayette uyarmıştır bu mübarek ayetlerden biri şöyledir: 
"Yakın bir azaba karşı sizi uyardık insanın önceden yapıp ettiklerine bakacağı, inkarcının da
keşke toprak olsaydım diyerek dövüneceği gün"
Nebe' Suresi: 40.Ayet.

O gün keşke diyecek ve pişman olacaklar,  bugün dünyada iken Kur'an'a ve peygamber'e kulak tıkayanlardır,akıl nimetini kendi ahiret
menfaatleri için kullanmayanlardır.

Kıyamet günü'nün bir adı da Hasret (Pişmanlık) günü'dür
Meryem Suresi :39. Ayet.
Bu güne pişmanlık ( ve hasret ) denmesinin sebebi o günde insanların sergileyeceği nedâmet ve pişmanlık sebebiyledir.

O gün pişmanlık duyup hasret çekecek,âh-vâh edecek olanlar,âhirete ve ahirette hesap vereceklerine iman etmeyenler ile bir kısım inanıyorum diyenlerdir.

İmandan,insaftan, vicdan ve iz'andan mahrum olan,dünya'ya
heva'ya,helva'ya harama,günah'a şöhrete,makam ve şatafata,taş'a, güc'e kuvvete tapan, hayvanlardan daha daha aşağı olan kör,sağır,meâd akıl noksanlarının
A'râf Suresi :179. Ayet
çekecekleri hasreti anladık,peki inanıyoruz diyenlerin çekecekleri hasrete ne demeli,  inandıkları halde niye kıyamet günü pişmanlık duyacaklar?

Bunun da cevabını bugün bir kısım inanıyorum diyenlerin yaşantılarına yaptıklarına ve konuşmalarına bakıp vermek mümkündür.

Bugün bir çok İslam ülkesi ve her ülkede  bir çok müslümanın
bir vadide, Kur'an sünnet İslam ve hakikat başka bir vadidedir,kimi bilmediğini öğrenmek istemediği için İslam'dan uzak,kimisi de, islamı bildiği halde İslam'ı yaşamıyor.

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi dünya ve ahirette hasret ve nedâmet çekmekten koru, Kur'an-ı Kerim,Hz. peygamber ve çok kıymetli  olan akıl nimetlerinden a'zami
dercede istifâde
edenlerden eyle.Âmîn.

Ahmet Özkan
Emekli Müftü

9 Ocak 2024 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.