BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

خذ ما صفىى ،دع ما كدر
Huz mê safâ,de' mê kedir.
Net ve içinde şübhe olmayanı al, Kur'an ve sünnetin onayladığını yap,içinde şübhe olanı ve bulanık olanı bırak.

Rasulullah efendimiz bu hususta: 
دع ما يريبك إلى ما لا ىريبك
Seni şübheye düşüren şeyi bırak, seni şübheye düşürmeyen şeye yönel" buyurmuştur.
Nesâi Hadis no:5711

اعمل بعلمى وان قصرت فى عملى 
ينفعك علمى ولا يضرك تقصيرى
وانظر لنفسك فيما انت فاعله
من الأمور وشمر فوق تشميرى
İ'mel biilmî ve in kassartu fî ameli,
yenfe'uke ilmî velê yadurruke taksîri,venzur linefsike fî mê ente fâiluhu ninel umûri ve Şemmir fevke teşmîri.

Ey beni dinleyen, ve  konuştuğuma, yazdığıma ilgi duyan kardeşim! Sana sunduğum ve bu doğru bir bilgidir diye inandığın malumatla amel et,ben amel  etme konusunda kusurlu olsam bile sen bunu uygula, eğer böyle
yaparsan, sunduğum bilgi sana fayda verir,kendi kusurum ise(Eğer kimse bilmez sadece yüce Allah ile aramda kalırsa) sana zarar vermez.

Bak! Sen kendin(din ve dünya menfaatin) için hangi güzel işleri yapmak istiyorsan ona yoğunlaş ve benim gösterdiğim gayretin fevkinde, çok daha ilerisinde bir gayret göster, kollarını benden daha iyi sıva,daha ciddi ve daha azimli ol,

Mü'min rasgele yaşamaz, düzenli ve intizamlı yaşar,her zaman evine rasgele kimseyi almadığı gibi herşeyi her zaman da kalbinden,zihninden içeri almamalıdır.

Herşeyi seyretmez mü'min,haram herşeyi dinlemez, haram ve şübheli herşeyi yemez, önüne her kim gelirse ölçüsüz ve delilsiz övüp yermez,Din'in yasakladığı giybeti yapamaz, kısaca mü'min rasgele yaşayamaz.

Mü'min,en büyük ve en kıymetli sermayesi olan ömrünü faydasız işlere feda edemez mesela  gece geç saatlere kadar, sabaha kadar TV ye, internet'e esir olamaz, böyle yapan kişi neleri kaçırdığının farkında mı?

Tasavvuf büyüklerinden biri şöyle der:
دللتك يا هذا على كنز مقصد
فإذ انا لم أبلغ لعلك تبلغ
Deleltüke yê hêzê alê kenzin muksadin,fe iz ene lem ebluğ lealleke tebluğu

Bak kardeşim! Ben sana gücümün yettiği kadar bir hazinenin kaynağını,yol ve yordamını tarif ettim, eğer ben o hazineye kavuşamazsam bile,sen kavuşmaya çalış.

Gönül Arzu eder ki insan konuştuğundan daha ilerde olsun,en azından bildiği şeylerle amel etsin fakat her arzu edilen olmuyor. şairin dediği gibi:

ما كل ما يتمن المرء يدركه 
تجرى الرياح بما لا تشتهي السفن
Mê küllü mê yetemennelmar'u yudrikuhu,tecrirriyêhu bı mê lê teştehissüfünü.

Kişinin her arzu ettiğini elde etmesi mümkün değildir, bazen rüzgarlar gemilerin arzu etmedikleri istikamete doğru eser.

Allahım! Amellerimizi, riya'dan,art niyetlerden, şaibelerden arındır ve sâfî eyle, bize faydalı olacak bilgiyi ve onunla amel etmeyi nasîb eyle zaman israfından ve boş şeylerle uğraşmaktan koru. Amîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

17 Aralık 2023 Pazar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.