BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

ما بعثت لأتمم مكارم الاخلا 
Ben güzel ahlakı itmam  için gönderildim, (Mecme'uz zevâid 9/18).
Araplar Hz. İbrahim a.s ın zamanından kalma bazı güzel hasletleri muhafaza ederlerdi, Hanîf Dinini terkedip küfre kaydıkları için vefa,haya,iffet gibi güzel hasletlerin çoğunu yitirmişlerdi işte ona salât ve selâm olsun Allah Rasülu bu hasletlerin noksan ve eksik olanını itmam için gönderildiğini ifade buyurması İslam'da güzel ahlaka vurgu yapılması açısından önemlidir.

Ahlak insanın ruhuna yerleşen meleke ve alışkanlıklardır, bu meleke ve alışkanlıklar kendi isteğimizle fiil ve davranışlarımızı meydana getirir, organlarımızın hareketi de ruhumuza bağlıdır, ruhumuza güzel huylar ve iyi alışkanlıklar yerleşirse organlarımızın fiil ve davranışları iyi olur ona güzel ahlak denir, kötü huy ve fena alışkanlıklar yerleşirse organlarımızın fiil ve davranışları da kötü olur buna da kötü ahlak denir.Bu sebeple söz ve davranışlarımızın ve ahlakımızın güzel olabilmesi için, ruhumuzun kötü huylardan temizlenerek iyi huy ve güzel alışkanlıklar ile donatılması lazımdır.

Dinimizde ahlakın büyük  ve üstün bir
yeri vardır hatta İslam dini'nin iman İslam ve ahlaktan ibaret olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz nitekim Allah Rasulü
"İnsanları cennete en çok götüren şey güzel ahlaktır"
Tirmizi Hadis no:2004
buyurmuştur,başka bir rivayette "Ahlak dinin esası, aslı, kabı, kaynağı ve muhafazasıdır" buyurulmaktadır. İmanın meyvesi güzel ahlaktır iyi ve güzel ahlak sahibi olmayan insan meyvesiz ağaç gibidir.
Müslüman  olan kişi, Allah'ın ve peygamberin sevgisini güzel ahlakla kazanır. Allah Rasulüne soruldu: Allah katında en sevgili kullar kimlerdir? cevap:
Ahlakı en güzel olanlardır" buyurmuştur. Başka bir hadis-i şerifte "kıyamet günü meclis olarak bana en yakınınız ve bana en sevimli olanınız ahlaken en güzel olanınızdır" buyurmuştur.
Ahlakın kaynağı yüksek ahlak ilkeleri ile bunları hayata geçiren ve tatbik eden Peygamberimizin Fazilet dolu yaşayışı ve davranışlarıdır.

Yeryüzünü iyi işleyerek ekonomik düzeni, kur'an-ı Kerim'i iyi anlayarak ahlak ve sosyal düzeni kurma ve koruma görevi yaratıcı tarafından yalnız insana verilmiştir ve bu onurlu bir görevdir. 
Bu görev sırasında insanın iki önemli yardımcısı vardır aklı ve vicdanı.Ahlakilik ise insanın dinsel yaşama biçimini oluşturur ve evrensel boyutludur.
Ahlakî değerler
1-) Yüksek değerler
2-)Araç değerer ve
3-)Alışılan değerler
olmak üzer üçe ayrılır.
İzahları başka bir dersin
konusunu oluşturacak bu değerlerin en râkî
en fâik ve en üstün olanı yüksek değerlerdir.
Yüce Allah bizleri ve bütün müminleri üstün ahlak sahibi ve ahlakı kur'an olan, oluşta  önde,gelişte sonda olan Allah Rasülu'nün ahlakıyla ahlaklanmayı nasib ve müyesser eylesin.Âmîn

Ahmet Özkan
Emekli Müftü 

2 Aralık 2023 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.