BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

غاراتها ما تنقضى واسيرها
لا يفتدى بجلاءل الأخطار

Ğârâtuha lê tenkadi ve esîruhê le yüftedâ bi 
celail il ahtâri.

Dünyanın baskınları, hücumları ve mesâibi 
bitmez,dünya'ya sahib ve hakim olduğunu zanneden,aslında ona esir olmuştur(Dünyayı meşrû kazanıp,meşrū harcayan hariç)ama farkında değildir, böyle bir insanın dünya'nın esaretinden kurtulması kolay deyildir,bu esaretten kurtulmak için çok nefis mallar
verilse bile bu esaretten kurtulması çok zordur.

Bütün kitapların indirilmesinin ve bütün 
Peygamberlerin
gönderilmesinin en büyük gayelerinden biri,nefsine (nefsin hevasına ve dünyaya) esir olan insanı bu esaretten kurtarmak ve Allah'a tam bir kul yaparak gerçek hürriyete Kavuşturmaktır.
"Ben senin kulunun
kölesinin kuluyum"
diyen şair bu gerçek olan hurriyeti kastediyor ve şunu diyor: Allah'ım! Ben senin kulun olan Rasulullah'ın kölesi olan Zeyd'in hizmetçisiyim.

Dînarın,dirhemin, hevanın menfaatın makam ve mevkînin kulu olan kişi esirdir,bundan daha tehlikeli olanı ise,esaret altında olduğunun farkında olmamasıdır.

Dünyanın esiri,onun emrinden ve talimatından
ayrılamaz, bundan daha ağırı ve acısı-yüce Allah korusun-
"Kişi nasıl yaşarsa öğle ölür"
Heytemî,Zevâcir : 2/201
Hadis-i Şerifi'ne göre ölüm döşeyinde kelime-i şahadet veya kelime-i tevhid yerine dünya dünya diye sayıklayarak ruhunu teslim etmesi tehlikesidir.

Düşman tarafından esir alınmış bir müslümanı kurtarmanın çeşitli yolları vardır ve bu mümkündür, dünyaya ve nefsine esir olan kimsenin de bu esaretten kurtulup bağımsız olması zor olsa da mümkündür.

Kendisini hürriyet'e kavuşturmak,kul'a kulluktan Yüce Allah'a kul olmaya çağıran  kur'an-ı Kerim'e ve O'na salât ve selâm olsun Rasulullah Efendimiz'in sünnetine , mübarek hayatına,Ashabı Kiram efedilerimizin mübarek yaşayışlarına,selefin yaşantılarına vakıf olmalıdır,ve onları (örnek alınması mümkün hususlarda) örnek almalıdır.

Bizden öncekilere yüce Allah'ın verdiği bu hürriyet ve kalb huzuru bize de nasib olabilir.

Yüce Allah'ın feyiz ve ikramında cimrilik ve eksiklik yoktur, noksanlık ve eksiklik kul'un isti'dat ve kaabiliyetindedir, dolayısıyla kim gayret ederse Yüce Allah onun emeğini zâyî etmez.

Allahım! Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi fânî dünyanın, nefsin, dinar ve dirhemin,makam mevki'nin,tahtadan doğramadan olan koltukların, menfaatın, hatır için filan ve falanların,demirlerin, çaputların,pazardaki şeylerin, lüksün, kibrit kutusunu andıran gökdelenlerin, şehvetin ve hırsın,hevanın kulu, esiri değil,bu ve benzeri esaretlerden ve daha sayamadığımız tüm esaretlerden kurtar,  yüce zatına, sevdiğin razı olduğun kullar olarak  kabul eyle, sana hakiki kullar kılarak 
hürriyet'e kavuştur. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

3 Ekim 2023 Salı

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.