BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

وعهدى زمنا بالصبا وقدى
حكى الف ابن مقلة فى الكتاب
فصرت الان منحنيا كانى
أفتش فى التراب على شبابى

Ve ahdî zemenen bissabâ ve kaddî, hekê elifebni muklete fil kitâbi,fesırtul êne
münhaniyen keennî üfettişü fitturâbi alâ şebâbî.

Gençliğimde bir  delikanlı olarak boyum bosum İbni Mukle'nin (yazısında kullandığı eşsiz) Elif'ine benziyordu(Gelin bakın) şimdi iki büklüm oldum ve sanki kaybettiğim gençliğimi toprakta arıyor gibi( başım nerdeyse yere deyecek) 
Not:İbni Mukle miladi 885 te doğmuş sülüs yazıda eşsiz bir hattat.

İnsanoğlunun ömrü,bir gece veya bir gündüze benziyor, insan doğar çocukluk devresini yaşar,gürbüzleşir, gençleşir evlenir ve  çoluk çocuk sahibi olması mukadderse olur,sonra yaşlanır organları ve azaları eski görevini tam yapamaz derken eceli gelince ölür.

Güneş te doğar, bir mızrak boyu yükselir zeval vaktine ulaşır sonra yavaş yavaş veya hızlı hızlı batıya yaklaşır ikindi olur sararır ve batar.

Genelde insanoğlu ileri derecede yaşlanınca, eğer boyu da bir miktar uzunsa iki büklüm oluyor.
Şair bu hali çok beliğ bir şekilde ustaca tasvir ederek diyor ki:  Beli bükülen kişi sanki toprakta kaybettiği eski gençliğini aramak için başını toprağa 
değdirircesine önüne  eyiyor ve gençliğini kaybetmenin hüznünü yaşayarak bir arayış içine giriyor, gençliğini toprakta arıyor, arıyor ama bulamıyor.

Bütün bu gerçeklerle beraber İslam'da çocuğa,gence yaşlı insanlara hatta ot yiyen hayvanlara verilen bir değer vardır.
Rasulullah efendimizin bu hususta şöyle de bir hadisi vardır : 
"Durun, Eğer Yüce Allah'dan korkan gençler, rukuâ giden ihtiyarlar süt emen çocuklar ve ot yiyen hayvanlar olmasa Allah azabı üzerinize dökerdi" Taberânî.Mu'cem el -El Evsat Hadis no : 7085.

Evet! Dimdik olan Elif harfi, beli bükük olan Lâm harfiyle arkadaş olup onunla birleşince beli bükülüyor ve Lamelif oluyar.(ا+ل = لا).
Dimdik olan gençlik, iki büklüm olmuş ihtiyarlık ile olunca gencin beli de haliyle bükülüyor.

Dini hayatta,ahlak ve maneviyatta dimdik olan insan bellerini günahların büktüğü insanlar ve bel büken günahlarla beraber olursa onunda beli bükülür.

Allah'ım bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi kalbi ve kalıbıyla akıl bâliğ olduğu andan ölünceye kadar sana hakkıyla ibadet eden teslim olan,ilmini,
gençliğini,kazancını, hayatını ve vaktini senin rızan yolunda seferber eden,her anlamda dimdik ve vakur olan ve böyle kalabilen kullarından eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

24 Temmuz 2023 P.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.