BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

وأشد ما لقيت من ألم الهوى
قرب الحبيب وما اليه سبيل
كالعيس فى البيداء يقتلها الظمٱ
والماء فوق ظهرها محمول

Ve eşeddü mê lekîytü min elem il hevê,kurb ül habîbi ve mê ileyhi
sebîlün, kel Îysi filbeydêi  yaktuluhezzameü,vel mâü fevke zahrihâ mahmûlün.

Aşkın, karşılaştığım en acı cilvelerinden biri  sevgili(m) bana çok yakın olduğu halde ona gidecek yolun bulunmamasıdır.
(Bu durum), Üzerinde (sırtında) bolca içecek su bulunduğu halde içmeyip(içemeyip ve engellenip) susuzluktan ölen Ceylan (lar)ın durumuna benzer.

Bir insan çölde susuz ölürse bu ayıp değildir kınanmaz da, fakat pınarların başında, berrak suların başında su içmeyip susuzluktan ölürse belki bunu duyan kimse ona rahmet de okumaz ve haklı olarak şunu der :  Su içseydi de susuzluktan helak olmasaydı.

Bugün islam ümmeti Kur'an'a sünnete alabildiğine tarihi birikime bütün güzelliklere her alanda bilgiye her sahada ilme, ahlaka tasavvufa ve diğer ilimlere o kadar yakın,ama bir o kadar da uzaktır.
Bu alanda en zengin olması yanında bir çeşit fakirlik yaşıyor.

İslam ümmeti merhum olması gerekirken niye mahrum kalıyor ki, Halbuki bu ümmetin elindeki maddi ve manevi servetler hiçbir ümmette yoktur.

Müslümanların kitabı bir, kıblesi bir bütün peygamberlere ve kitaplara inanmakla birlikte peygamberlerimiz bir, İslâm kardeşliği gibi bir şiraze var, sağlam bir irtibat var aramızda, Kur'an'ın emri bize bir ve beraber olun! Ama dağınıklar, onlara çok yakın olan bu güzellikler onlardan Irak ve uzak olabiliyor,   

Müslümanlar bir vadide Kur'an başka bir vadide olabiliyor malesef, müslümanlar Kur'an'ın hükümlerini Rasulullah efendimizin getirdiklerini hayatta uygulamak gibi bir dertleri ve problemleri bulunmuyorsa,  yukarıda geçen şiirdeki Ceylan'ın susuzluktan kırılmasından daha acı bir duruma düştüler demektir.

Bütün dünyanın,ve -inansın inanmasın- bütün insanların kur'an çizgisine gelmek zorunda olduklarına inanarak, herkesten önce müslümanların Allah'ın hükümlerini yaşama ve yaşatma  şerefini yaşamaları dünyaya ve insanlara örnek olmaları kendi menfaatlerinedir, aksi takdirde Yüce Allah'ın kitabı kur'an-ı kerim'den Rasulullah efendimizin sünnetinden ve ellerindeki bahâ biçilmez nimetlerden sorguya çekileceklerini bilmeleri gerekir.

Allah'ım! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize  Kur'an'a ve sünnete sarılmayı, ölmeden önce Kur'an'ın hükümlerinin tatbik edildiği günleri ve ortamları görmeyi nasip eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

22 Temmuz 2023 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.