BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ما لا يكون فلا يكون بحيلة
وما هو كاءن فسوف يكون
سبق القضاء بما كان فى علمه
سيان منك تحرك وسكون

Mê le yekûnü felê yekûnü bihîyletin, ve me hüve kêinün fesevfe yekûnü,
cerelkadâu bime kêne fi ilmihî,siyyênün minke teharrukün ve sükûnun.

(Yüce Allah'ın ilminde) olmayacak olan şey hangi çareye başvurulursa vurulsun asla olmaz,(Yüce Allah'ın ilminde) olacak olan şey ise er-geç(zamanı gelince ve şartları oluşunca ) olur.
Sen (ey insan!) İster hareket et,ister etme yüce Allah'ın ezeli ve ihatalı ilminde olan(kader) ,kaza olarak cereyan eder ve ortaya çıkar.

Çalışmak çabalamak sebeplere sarılmak müminin görevidir sonra yüce Allah'a tevekkül etmesi de mü'min'in şiârıdır.

Yüce Allah ihatalı ilmi ile ezelden ebede olmuş ve olacak her şeyi bilir, her şeyi görür, her şeyi duyar ve her şeye gücü yeter.
Yüce Allah'ın ilminde olmayacak olan şey olmaz, insanlar ne kadar ve hangi çareye baş vururlarsa vursunlar olmayacak şey olmaz Yüce Allah'ın ilminde olacak olan şey de zamanı gelince olur, onun olması için lazım olan şartları yüce Allah hazırlar,kullarına veya yaratıklarına hazırlatır ve o iş olur.

Yüce Allah bu hususta kur'an-ı Kerim'de bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır : 
"Allah'ın insanlar için açtığı rahmeti kısabilecek yoktur, onun kıstığını da O'ndan başkası açamaz,O mutlak galiptir hikmetle yönetendir."
Fâtır Suresi : 2. Ayet

Rasulullah efendimiz de bir hadis-i Şerifte şöyle buyurmaktadır:
"Bil ki seni şaşıracak olan şey sana isabet etmeyecek ve sana ulaşmayacaktır, sana isabet edecek ve ulaşacak şey de seni asla şaşırmayacak ve sana ulaşacaktır 
Heytemî,Feth ül Mubîn
sahife: 169.

Yukarıda geçen Ayet-i kerimeden ve Hadis-i şerif'ten ve benzeri ayetlerle hadislerden anlaşılması gereken sonucu anlamak için şu ayeti kerimeyi okumak anlamak fehm etmekte fayda vardır.

"Yeryüzünde vuku bulan veya başınıza gelen hiçbir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce bir kitapta yazılı olmasın.
Kuşkusuz ki bu Allah'a göre kolaydır.
Hadîd Suresi: 22.Ayet.

Allah'ım bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize kur'an-ı Kerim'in ve Rasulullah efendimizin parlak sünnetinin bildirdiği gibi kaza ve kadere iman eden dünyada da ahirette de,gam ve kederden uzak olan kullarından eyle.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

19 Temmuz 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.