BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

نموت ونحيا كل يوم وليلة
ولابد من يوم نموت ولا نحيا
Nemûtu ve nehyê külle yevmin ve leyletin, ve lê büdde min yevmin nemûtu ve lê nehyê.

Her gece ve gündüzde ölüp diriliyoruz,bir gün (veya gece) gelecektir ki (şu anda yaşayan bizler) mutlaka öleceğiz ve artık  bu dünyaya
dönmeyeceğiz.

Bir haberde şöyle buyurulmuştur:
"Yattığınız gibi ölecek ve uyandığınız gibi dirileceksiniz'
Kurtubi tefsiri Zümer Suresi 42.Ayet tefsiri.

Farkında mıyız? Her 24 saatte belki bir kaç kez ve sürekli ölüp diriliyoruz,bu süreklilik 
bıkkınlık, gaflet
başıboşluk ve boşluk değil, derinlik ve kararlılık,ciddiyet ve hazırlık getirmelidir.

Ölüm derin ve uzun bir uyku,uyku yüzeysel ve hafif bir ölümdür.
"Allah ölenin ölüm zamanı gelince ölmeyenin de uykusunda ruhları alır bu suretle hakkında ölümle hükmettiği (ruhu) tutar, ötekini muayyen bir vakte kadar (bedene) salıverir şüphe yok ki bunda iyi düşünecek bir kavim için kesin ibretler vardır"
Zümer Suresi :42.Ayet.

Ölüm anında ruhun bedenle ilgisi tamamen kesilir. Uykuda ruhun bedenden ayrılışı zahiri bir ayrılıştır ölüm veya uyku halinde ruhun bedenden hakikaten veya zahiren ayrılışı, Allah'ın öldürmeye ve yaşatmaya kadir olduğuna ve ölümden sonra tekrar diriltmeye gücünün yeteceğine delildir.

İnsanlık tarihi boyunca ölüme ve onu yaratan Yüce Allah'a meydan okuyan,azgınlaşan,tâğî, bâgî olan,Firavun,Kârûn ve taş üstünde taş,omuz üstünde baş bırakmayan gaddar, vahşi,vicdansız ve insafsızlar, milyonları kılıçtan geçiren, Atom bombalarıyla ekinleri ve nesli ifsad edip düzeni bozanlar nerdeler,niye sesleri çıkmıyor? Bugün o zalim ve gaddarların  vekilleri ve varisleri olan ve onların yolundan gidip biyolojik tahribat yapanlar, iklimleri, hayvanları, insanları ve ekinleri ifsad etmek için plan üstüne plan kuranlar niçin atalarının 
akıbetini sormuyorlar?

Asrın Firavun ve karunları'nın,Ebu Cehillerin,nefesleri kesilen ve sesleri çıkmayan atalarına  kavuşacakları gün yakındır,zira her gelecek yakındır,uzak ise gelmeyecek olandır.

Bunlar her gün ölüp diriliyorlar ama işin zor ve vehameti'nin farkında değillerdir, işin farkına varınca  da iş işten çoktan geçmiş olacaktır.

Ölüme, âhirete,hesab gününe ve hesab vereceğine inanmayanlar inanmıyor ve ortalığı, düzeni bozuyor,ifsad ediyor,peki inanıyorum diyenlere ne oluyor?

Bu inanıyoruz diyenler eğer mesela namaz kılıyorlarsa her gün bir kaç defa: Allahım! Bize "Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu(ver) gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil"
Fatihâ Suresi: 7.Ayet. diyorlarsa nasıl olur da
Peygamber katilleri ve ırz düşmanları ile beraber aynı yanlış tutum ve davranış içinde olurlar?

Doğrusu şudur ki her gün bir kaç kez ölüp dirilen, (uyuyup uyanan) inanan ve inanmayanlar ölecek ve Yüce Allah'ın huzurunda hesap vereceklerdir.
الا الى الله تصير الامور.
"Dikkat edin bütün işler sonunda Allah'a döner"
Şûrâ Suresi: 53 Ayet.
Herkes dünyada yaptığı ile yüzleşecek ve karşılığını tastamam bulacaktır,iyiyse iyi, kötüsüyse kötü.

Allahım! Bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize dünya ve ahiret saadeti lütfeyle, lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolundan ayırma. Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

14 Temmuz 2023 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.