BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

أعلمه الرماية كل يوم
فلما اشتد ساعده رماني 
وكم علمته نظم القوافي
فلما قال قافية هجانى
Üallimuhu rrimâyete külle yevmin,felemme iştedde sâiduhi ramânî.
Ve kem allemtuhu nazm el kavâfi,felemme kale kâfiyeten hecêni.

Ben ona her gün ok atmayı öğretiyorum, bileyi(pazusu ve kolu) güçlenince ilk oku bana attı,ona nice kafiyelerin
nazm(ve intizam)ını,şiir söylemeyi öyrettim,ilk söylediği kafiye(şiir)de beni hicvetti(yerip kötüledi).

Düşünün ki siz fakir birisine sahip çıktınız,  ona yardımcı oldunuz, hatta ona bir iş yeri açtınız sermaye verdiniz çalış ben senden bir şey istemiyorum çalış Kazan geçimini temin et dediniz, yetmedi, evlendirdiniz durumu düzeldi yuvasını kurdu, artık geçimini temin ediyor Allah'tan başka hiç kimseye ihtiyacı kalmadı.
Bir ara duydunuz ki sizin aleyhinize çalışıyor, kuyunuzu kazıyor size zarar vermek istiyor, işte bu  tam bir vefasızlık örneği.

Bizleri yoktan var eden varlığından haberdar eden ihtiyacımız olan her şeyi lütfeden bütün dünya doktorlarını hayran bırakan derinlik ve sırlarla dolu olan bu organları ve azaları düzgün bir şekilde yaratan, bize rızık veren can veren ruh veren evlat veren sevgi veren rahmet veren, dünyamız ve ahiretimiz,nefesimiz elinde olan yüce Allah'a verdiği nimetlerle organlarla isyan etmek kafa tutmak böyle bir vefasızlık işte.

Bu iki vefasızlık örneğindeki fark şudur : İnsan insana zarar verebilir ama hiç kimse yüce Allah'a zarar veremez. İnsana  karşı vefasızlık yapan insan ise, belki dünyada zarar görmez, ahirette de belki hem Allah'ın hem de kendisine karşı vefasızlık yaptığı kimsenin affına uğrayabilir ama,Yüce Allah'a karşı vefasız olan kişi vefasızlığın miktarına ve aşamasına göre dünyada da ahirette de iflah olmaz,zira vefa dindendir ve yüce Allah'ın emridir.

Bu anlamda bütün gayrimüslimler, Allah'a ve ahiret gününe inanmayanlar, vefasızdır,çünkü onları da Allah yaratmıştır onlara bu imkanları Yüce Allah vermiştir onlar bu sayılmayacak imkânlarla Allah'a savaş açıyorlar kafa tutuyorlar.

Müslüman olanlar da  Yüce Allah'ın kendilerine verdiği imkanları  yüce Allah'a isyan yolunda kullanırlarsa vefasız sayılırlar.
Cennet vatanın tepeden tırnağa,kubbeden habbeye bütün imkan ve nimetlerini kullanarak belli bir makam ve kariyere gelen bazı ilahiyat mensublarının Kur'an ve sünnete, ümmetin değerlerine ters ifadeler kullanmaları ve akaidi ifsad faaliyetleri vefasızlıktır.
Vefasızlık ise bir müslümanın huyu ve şiarı olamaz.

Ey yüce Allah'ım! Bizleri ve bütün mü'min kardeşlerimizi vefakâr eyle, sayılmayacak kadar çok olan nimetleri sana mânen yaklaştıran vesileler eyle.Âmîn.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

8 Temmuz 2023 C.tesi

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.