BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


ومن ورائهم برزخ الى يوم يبعثون.
Önlerinde yeniden  diriltilecekleri güne kadar bir berzah vardır.
Mu'minûn Suresi: 100.
Ayet.
Berzah hem bir âlemdir,
hem de bir engeldir.
İki şeyin arasında bulunan bu engel ve tabir caiz ise  tampon bölge misali ne dünyadır,ne de ahirettir,ikisinin arasındadır.

Kabir alemi olarak da bilinen berzah aleminde olanlar, önlerinde ve arkalarında olan bu berzahtan dolayı dünyaya dönemiyorlar,
ba'sü ba'delmevt ölümden sonra toplu diriliş başlamadığı için ahirete de intikal edemiyorlar.
Bununla beraber  zayıf 
olduğu bildirilen bir hadis-i şerifte;
"Kabir, Cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukurdur"
Tirmizi Hadis no: 2560
buyurulmuştur.

Her gün milyonlar babaların sülbundan anaların rahmine intikal ediyor, yine her gün milyonlar anaların rahminden dünyaya intikal ediyor ve yine her gün milyonlar dünyadan kabir alemine berzah alemine intikal ediyor ve kim bilir belki onlarca milyar insan berzah aleminde bekletiliyor ne dünyaya dönebiliyorlar ne de ahirete intikal edebiliyorlar.

Hasan'ı Basri'ye nisbet edilen bir ibretlik nasihat şöyledir:
Kabir ve Berzah aleminde bulunanlar orada bekletiliyorlar ve onlar hayattayken yapabildikleri halde yapmadıkları iyiliklere, terk edebildikleri halde terketmedikleri yanlışlara üzülüyorlar ve pişman oluyorlar, (ama pişmanlık orada fayda vermez)
Bugün hayatta yaşayanlar ise berzahta olanların pişman oldukları konulara ısrarla girmeye çalışıyorlar,yani kendilerine lazım olan amelleri hazırlamıyor,buna mukabil kendilerine zarar verecek şeyleri terk edebildikleri halde terk etmiyorlar.

Ne berzahtakiler dünyaya gelebiliyor, ne dünyadakiler kabir ve berzah aleminde olanlardan ibret alıyor.

Her musîbet için olduğu gibi bu musîbet için de 'İnnê lillahi ve innê ileyhi râciun demekten başka elden bir şey gelmiyor.

Yüce Allah Berzah aleminde olan bütün müminlere engin rahmeti ile muamelede bulunsun, hayatta olan bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize berzahta bekleyenlerden ibret almayı ve gereğini yapmayı nasib ve müyesser eylesin.Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

18 Haziran 2023
Pazar .

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.