BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


1-) واعتصموا بحبل الله جميعا ولا تفرقوا.
Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı yapışın; bölünüp parçalanmayın.
Âl-i imrân Suresi: 103.
Ayet.

2-) تركت فيكم امرين لن تضلوا ما إن تمسكتم بهما كتاب الله وسنتي.
( Size benden sonra) 
İki şey bıraktım,bu iki şeye sımsıkı sarıldığınız müddetçe dalalete düşmezsiniz.
Muvattâ: 2/899
2-) تأبى الرماح اذا اجتمعن تكسرا
واذا افترقن تكسرت أحادا
Te'berrimêhu izecteme'ne tekessuran,
ve izefterakne tekesseret âhâden

Bir kaç ok bir arada olunca,onların tümünü  kırmak mümkün değildir, ayrı ayrı olup hepsi biribirinden kopunca,her bir ok tek başına kalınca, tek tek (kolay) kırılır.

4-) Sen gideli'den beri güçsüzler köle garip,
Her bir ümmet bin türlü sıkıntıyla muzdarip,
Zalimler hep el ele dünyayı inletiyor,
Müslümanlar düşünmez şöyle baş başa verip.

5-) Üç öküz hikayesi:
Biri beyaz, biri siyah beyaz.biri de siyah.
Kurt İlk ikisine geliyor ve diyor ki siyah olan öküzü yemek istiyorum mer'a çayır otlak sizin olsun tamam diyorlar kurt siyahı parçaladıktan bir müddet sonra beyaza geliyor ve diyor ki, şu karışık olanı yemek istiyorum bütün otlak çayır çimen senin olsun tamam diyor ve kurt siyah beyaz olan öküzü  de hallediyor, günün birinde beyaza geliyor ve diyor ki sıra sana geldi beyaz şöyle diyor: Aslında sıra bana şimdi değil ilk iki  arkadaşımı sana teslim ettiğim günden itibaren gelmişti de ben bozuntuya vermiyordum.

6-) İrili ufaklı 60 kadar İslam ülkesi ve iki milyara yakın müslüman var, kur'an-ı Kerim'in ve parlak sünnetin emrettiği birlik ve beraberlik, Allah'ın ipine sımsıkı sarılma yoksa ve her ülke kendi başına buyruksa,veya bir ülkenin içinde bulunan gruplar doğru buradadır, doğru bizimkidir diyorlarsa,hepsi mi doğru,deyilse doğru olan nasıl ayırt edilecek? 
Hangi hayvan yumurtluyor hangi hayvan doğum yapıyor diye dağlarda bunu tespit etmek için bulduğu hayvanları kontrol ederek tespit etmek isteyen bir köylüye Cahız isimli hayvan uzmanı bir akımın o köylüye verdiği cevap, az önceki sorunun cevabı için bize yardımcı olur.
Cahiz köylüye şöyle demiş: bir hayvanın kulağı delik dışarıya çıkıksa doğum yapıyor delik ama dışarı çıkık değilse yumurtluyor.

7-) kim Kur'an ve sünnete uyuyorsa veya en çok uyuyorsa, kim Sevad-ı Azam şerefine layıksa veya en layıksa onun etrafında kenetlenmeli güçlü ve kuvvetli olmanın sebeplerine sarılmalıdır müslümanlar.

8-) Zayıf olduğu söylenen bir hadiste şöyle buyurulmaktadır: Benim ümmetim dalalet üzerinde toplanmaz, ihtilaf gördüğünüz zaman Sevad-ı  A'zam ile beraber olun.

KİM  BU SEVAD-I A'ZAM?

9-) Her zaman ve her yerde özellikle beş vakit namazda, cuma ve bayramlarda Ramazan orucunu tutmada Haccı eda etmede ce zekat vermede umumi müslümanlarla beraber kur'an'ın  ve sünnetin, İslam'ın ve şer-i  şerifin davetine  icabet eden( İnanan, saygı duyan, koruyup kollayan, yukarıda sayılan emirleri ve güzel amelleri teşvik eden,savunan,aleyhte olanlara karşı duran, dünyada İslam dinini kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve Rasulullah Efendimiz rencide edildiğinde en üst perdeden tepkisini gösterip islam'ı savunan ve bunun arkasında duran) kimse ve kimselerdir.

10-) Madem bugün müslümanların bir halifesi yani müminlerin emrini yani imam yok, o zaman bu vasıflara en yakın kim varsa veya Yüce Allah'ın üçüncü derecede kendisinden başka ilah olmadığına şahitlik etme şerefine nail olan alimler gönül erleri nerede iseler Sevad-ı A'zam oradadır.

11-) Sevad-ı A:zam'ın ilmi ile amil alimlerin gönül erlerinin Rasulullah efendimize vekil olma şerefini elde eden ulemanın gittikleri yoldan başka bir yol izleyen veya tereddüt eden şunu bilsin!
Ehli kitab olan Rumlar, kitap tanımayan mecusilere galip gelince o gün Bedir'de de zafer elde edilince müslümanlar sevindiler.
Yukarıda İslam'ın emirlerini elinden geldiği kadar yapmaya çalışan yapanları seven teşvik eden bunların aleyhinde olana karşı duran kimselerin iş başında olmalarına sevinmek ve bu sevgiyi onlara yardımcı olmak şeklinde yansıtmak niçin yanlış olsun niçin  tereddüte sebep olsun?

Yüce Allah bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi birlik ve beraberlikten güç ve kuvvetten asil duruş sergilemekten Kur'an'a ve sünnete saygı duyanların yanında olmaktan hakkı hak bilen tabi olanlardan batılı batılı bilen ictinab edenlerden, Sevad-ı A'zam'ı takip edenlerden onlarla beraber olanlardan eylesin amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

19 Mayıs 2023 Cuma

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.