BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO


راحة البال لا تشترى بالمال
Râhet ül bêli,lê tuşterâ bil mêli.
Kalbin, gönül ve yüreğin, fikrin ve düşüncenin huzuru,Din ve dünya muvaffakiyeti parayla satın alınamaz .
Bütün bunlar Yüce Allah'ın fazl ü kerem'i sağlam bir iman makbul salih ameller ve Rasulullah efendimize indirilen talimatları fiili olarak uygulamak ile elde edilir.

Birisine soruyorlar: Dünyadan tek bir şey isteyecek olursan neyi istersin?
Şöyle cevap vermiş:
راحة البال=Râhat ül bêli
Her anlamda ve her yerde her zaman bütün işlerimde huzur ve safâ istiyorum.

Zira huzur içinde olan bir akıl ve kalp düzgün tefekkür eder.
Ayeti kerimede zikredilen göklerin yerin ve dağların taşıyamadığı ve taşımaktan kaçındığı emanet (Ahzab :72) bazı müfessirlerin ifadesine göre fikir hürriyetidir.
İşte Fikri hür kalbi gönlü yüreği huzur dolu safa içinde olan bir kişi doğruya doğru yanlışa yanlış der, öyle değil de fikri aklı ve dahî tasavvuru esaret altında olan aklını başkasının cebine koyan kimseler sıhhatli karar veremezler.

Aklın ve kalbin düzgün tefekkür edip düşünmesi bir şeyi tasvir etmesi vahyin emrinde ve hizmetinde olmaları ile mümkündür.

Vahyin doğrudan hedefi insan, dolaylı hedefi de hayatı tanzim etmektir.
Mekke'de vahiy ile mübarek şahsiyeti inşa edilen ve mükemmelleşen Resulullah Efendimiz Medine'de mükemmel bir nesil yetiştirmiş ve Medine site devletini kurmuştur.
Bu neslin tasavvuru fikri aklı kalbi gönlü vahyin emrinde olunca, huzur ve safâ doruk noktaya ulaşmıştır.

İman edip Salih amel işleyenlerin ve rablerinden gelmiş bir gerçek olarak Muhammed'e indirilene inananların ise günahlarını affetmiş durumlarını düzeltmiştir
Muhammed Suresi:2.Ayet.

Bu ayeti kerimede bal huzur kelimesi geçer Ayrıca aksıran birisine,Elhamdulillâh derse, Allah sana rahmet eylesin dediğimizde bize cevap olarak Allah size hidayet versin ve size bâl ıslahı,huzur ve safa versin diye karşılık verir.

Parayla satın alınamayacak kadar çok kıymetli olan bu "bâl" ne demektir? zira çoğu kez duyuyoruz ki tavill bêleke=sabırlı ol, dîyr bêleke=dikkat et, halli bêlik=rahat ol,   vallahu yuslihu bêleke=Allah senin durumunu düzgün eylesin diyoruz.

Bu ayeti kerimede belirtilen üç husus dini ve dünyevi huzurun, salah ve ıslahın,her anlamda muvaffakiyetin kaynağıdır.
1-) Yüce Allah'a iman etmek,
2-)Salih amel işlemek
3-)Fiili olarak Rasulullah Efendimize indirilen talimatları uygulamak.

Allah'ım bizlere ve bütün mümin kardeşlerimize dünyada ve ahirette huzur nasip eyle günahlarımızı bağışla en doğru yola ilet. Amin.

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü

11 Mayıs 2023 Perşembe

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.