BİST
ALTIN
DOLAR
STERLİN
EURO

هب انك قد ملكت الأرض طرأ
ودانت لك البلاد فكان ما ذا
 اليس غدا مصيرك جوف قبر
ويحث التراب هذا ثم هذا

Heb enneke ked melektel arda turran,ve dênet lekel bilâdu fekêne mê zê.
Eleyse ğeden masîrüke cevfe kabrin,ve yahsü ttürabe hêze sümme hêze.
(Ey insanoğlu)Farzet ki doğudan batıya, kuzeyden güneye içindekilerle bütün dünyaya sahip oldun, bütün beldeler senin oldu( sana boyun eğdi) sonra, Sonra ne olacak ? Yarın(er-geç) kabre girmeyecek misin,(senin üstünü örtmek ve kapatmak için) ellerindeki küreklerle bir bu taraftan bir o taraftan insanlar üzerine toprak atmıyacak mı,( ve seni defnettikten sonra bir iki kişi en fazla bir iki saat başucunda oturduktan sonra- o da otururlarsa- seni bırakıp gitmeyecekler mi)?

Hedefi sadece dünya malı, dünyada bir makam veya dünyalık olan bir kimseye,hattâ kendimize soralım peki bu arzu yerine geldi diyelim sonra? Sonra,bunun sonrası ölüm değil mi diye sorulabilir.

Buna göre vaziyet al, buna göre yaşa, buna göre davran  ve buna göre hazırlığını yap.

Sonu ve sonucu unutma tedbirini baştan al,geçici iğreti,hayal ve aldatıcı oyalayıcı şeylere zebûn olma mağlup ve mağrur olma.

WHani bizden öncekiler, hani bin yıl yaşayanlar, hani dünyaya hükmedenler,hepsi gitti.

İbni Batuta isimli tarihçi dünyanın Kuzey tarafında bir kabristan gördüm, kabristanda Bin padişah defnedilmiş kabristanın duvarında bir levha var levhada şunlar yazılı:
وسلاطينهم سل الطين عنهم
والرؤوس العظام صارت عظاما
Ve salâtîynuhum sel it tîyne anhum.
Ve rruûs ül izâmu sârat izâmen.
Bu kabristandaki padişahların durumunu öğrenmek istiyorsan bunların defnedildiği toprağa ve çamura sor toprak ve çamur sana onların sonucunu ve sonunu haber verecektir.
Muhtemelen toprak ve çamur şöyle diyecektir Dünyada yaşayan o padişahların büyük kafalarından şu anda ufalanmış paramparça olmuş kemikler kaldı.

Evet! İyiler kazandı kötüler kaybetti.
Günümüzde dünyayı titreten insanlar, zülmeden ve insanlığı tehdit eden her manada dünyayı sakinlerine dar getirmek isteyenler er- geç bir gün dar olan kabre girecekler ve böyleleri imana gelip hidayet bulmazlarsa, Yüce Allah ile sulh olmaz da gayri müslim ölürlerse, veya müslüman olsalar bile âsî bâği  ve tövbesiz ölürlerse ahiretleri de onlara sıkıntılı olur.
Elbette ahirette kâfirin azabı ve yeri ayrıdır isyankar bâğî, taşkın haddi aşan günahkar ama müslüman olarak ölenlerin yerleri, azapları durumları ayrıdır.

Ey alemlerin rabbi olan Yüce Allah!  Bizleri ve bütün mümin kardeşlerimizi kibirden gururdan haddi aşmaktan dünyaya ve dünyalıklara 
zebûn ve esir olmaktan muhafaza eyle.Âmîn

Ahmet ÖZKAN
Emekli Müftü 

3 Mayıs 2023 Çarşamba

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.